Cryptomarkt

Beleggen in de cryptomarkt via de aandelenbeurs

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Beleggen in de cryptomarkt via de aandelenbeurs

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Gedurende een lange tijd hebben we kunnen vaststellen dat er sprake was van een duidelijke afscheiding tussen de traditionele aandelenbeurs en de cryptomarkt. Vandaag de dag kunnen we echter constateren dat er eerder sprake is van een bepaalde correlatie tussen beide opties.

Dat uit zich om te beginnen in het feit dat een dalende aandelenbeurs doorgaans ook resulteert in een dalende cryptomarkt en omgekeerd. Dat er tegenwoordig sprake is van een dergelijke correlatie hoeft eigenlijk niet te verbazen. Dat is namelijk deels het gevolg van het gegeven dat verschillende cryptomunten indirect ook op de aandelenmarkt worden aangeboden.

Ben je benieuwd hoe dit precies zit? Lees dit artikel om daarachter te komen.

Kan je beleggen in de cryptomarkt via de aandelenbeurs?

Aandelenbeurs voor cryptocurrency beleggingen

Beleggen in crypto via de aandelenbeurs

Een belangrijke vraag die tegenwoordig steeds meer mensen zich stellen, heeft te maken met het gegeven of je op vandaag over de mogelijkheid beschikt om te beleggen in crypto via de aandelenbeurs of niet. Om daar concreet antwoord op te geven: Ja, dat is zeker mogelijk. Sterker nog, we maken op dit vlak een onderscheid tussen verschillende mogelijkheden.

In eerste instantie kan je ervoor kiezen om te investeren in een bepaald aandeel. Wanneer je dat doet investeer je in principe in één enkele onderneming. Dit gezegd hebbende betekent dat niet altijd dat er geen sprake kan zijn van een bepaalde diversiteit.

Verschillende investeringsbedrijven hebben bijvoorbeeld een bepaalde participatie in crypto terwijl ze ook nog in verschillende andere assets hebben geïnvesteerd. Zo geniet je meteen van een beetje (risico)spreiding.

Een tweede optie waarover je beschikt is ervoor kiezen om te gaan beleggen via de beurs in crypto door middel van een zogenaamde ‘ETN' of ‘ETF'. Voor allebei deze beleggingsproducten geldt dat ze eenvoudig kunnen worden aangekocht, terwijl ze trachten om zo optimaal mogelijk de koers van de achterliggende cryptomunt te benaderen.

Let wel, op moment van schrijven is het zo dat er alleen maar sprake is van zogenaamde futures ETF’s die op de Amerikaanse en Europese beurs worden verhandeld. Dit betekent dat de ETF’s niet zijn gedekt door een fysieke cryptomunt zoals BTC. In de toekomst zou dat in principe wel het geval moeten zijn.

Welke crypto aandelen zou je mogelijks kunnen overwegen?

Door de jaren heen is duidelijk geworden dat heel wat grote bedrijven ervoor hebben gekozen om zich deels te richten op de cryptomarkt. Voor andere bedrijven geldt dan weer dat ze niet zozeer focussen op cryptomunten, maar wel op de veelbelovende achterliggende blockchaintechnologie.

Hieronder zitten toch best enkele ronkende namen. Wanneer je van plan bent om te investeren in aandelen die over een bepaalde connectie beschikken met de cryptomarkt, dan zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt uit namen zoals bijvoorbeeld:

  • Mastercard
  • Nvidia
  • IBP Corp
  • Riot Blockchain
  • Coinbase

Voor elk van de hierboven aangehaalde bedrijven is het zo dat ze over een bepaalde connectie beschikken met ofwel cryptocurrency ofwel de cryptomarkt.

Voor ondernemingen als bijvoorbeeld Mastercard en Nvidia geldt bovendien dat een investering erin als veel veiliger kan worden bestempeld; simpelweg omdat ze over zo’n divers pakket met diensten en / of producten beschikken. Je bent dus niet louter en alleen aangewezen op blootstelling aan de cryptomarkt.

Dat wordt natuurlijk een ander verhaal wanneer je gaat investeren in een aandeel zoals dat van Coinbase.

Wat is een futures-ETF en hoe verschilt ze ten opzichte van een spot-ETF?

Eerder in dit artikel hebben we aangehaald dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen een zogenaamde futures-ETF enerzijds en een zogenaamde spot-ETF anderzijds. Voor beide beleggingsproducten geldt in de basis uiteraard dat ze exchange traded funds zijn.

Dit gezegd hebbende is er toch sprake van een niet onbelangrijk verschil. Voor een futures-ETF geldt bijvoorbeeld dat ze is gebaseerd op de future-contracten. Dat is niet het geval bij een spot-ETF. Voor deze laatste geldt dan ook dat ze de koers van de achterliggende asset zoveel mogelijk probeert te benaderen. Bovendien zijn dit de enige ETF’s die daadwerkelijk gedekt zijn door de echte munt.

Hoe interessant is beleggen in de cryptomarkt via de aandelenbeurs?

Beleggen in de cryptomarkt via de aandelenbeurs kan omwille van verschillende redenen interessant zijn. Ten eerste is de technische kloof een flink stuk beperkter. Ten tweede kan je een dergelijke investering eenvoudig doen via een vertrouwde broker.

Eveneens interessant is dat je door te investeren in bepaalde aandelen niet alleen kan rekenen op een stukje blootstelling aan de cryptomarkt. Vaak is er namelijk sprake van een voldoende diversiteit op vlak van diensten en producten, zodat het risico van je investering enigszins binnen de perken kan worden gehouden.

Kortom, voor heel veel investeerders kan investeren of beleggen in de cryptomarkt via de aandelenbeurs dus absoluut de moeite waard zijn om te overwegen.

Ook interessant om te lezen: De rol die crypto's in ons dagelijks leven kunnen gaan spelen

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

241 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *