Investeren

Pensioen opbouwen met crypto, de pro’s en contra’s

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Pensioen opbouwen met crypto, de pro’s en contra’s

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Het staat tegenwoordig als een paal boven water dat we er als mensen maar beter voor kunnen kiezen om tijdens ons leven zelf een aardig zakcentje opzij te zetten voor ons pensioen. De kans dat de wettelijke pensioenen in de toekomst uitbetaald zullen kunnen worden is namelijk vrij klein.

Dit gezegd hebbende waren er op de investeringsmarkt uiteraard nog nooit zoveel mogelijkheden als op vandaag het geval is. Voor steeds meer mensen geldt dat ze zich de vraag stellen of pensioen opbouwen door in crypto te investeren een goed idee kan zijn.

Wij hebben de pro’s en contra’s van een dergelijke investering voor je pensioen hieronder voor je op een rijtje gezet.

Waarom een stukje pensioen opbouwen met crypto?

Cryptovaluta voor opbouwen pensioen

Pensioen opbouwen met crypto: De voor- en nadelen uitgelegd

Het zelf opbouwen van een stukje (extra) pensioen kan tegenwoordig op verschillende manieren. Er wordt daarvoor door heel wat mensen vandaag de dag vooral gekeken in de richting van de aandelenmarkt. Op deze markt is er dan ook sprake van diverse beleggingsproducten. Het gaat hierbij dan niet alleen om aandelen, maar ook om bijvoorbeeld ETF’s.

Naast deze beleggingsproducten zien we het steeds vaker gebeuren dat mensen geïnteresseerd zijn in het aankopen van bijvoorbeeld Bitcoin en / of één van de verschillende altcoins. Een stukje van het kapitaal voor je toekomstig pensioen in deze cryptocurrency assets investeren zou er dan ook in de praktijk zomaar voor kunnen zorgen dat je een mooie meerwaarde kan realiseren.

Zowel voor Bitcoin als voor de verschillende altcoins geldt dat ze in het verleden een zeer mooie run hebben neergezet. Die run zorgde er toen telkens voor dat er een nieuwe, indrukwekkende alltime werd gerealiseerd. Niet weinig mensen zijn hierdoor in één klap zeer vermogend geworden.

De kans bestaat dat er tijdens een nieuwe bullmarkt in de toekomst opnieuw een stevige piek kan worden gerealiseerd. Wil jij daar een greintje van kunnen meepikken voor je latere pensioen? Dan kan het geen kwaad om binnen het risicovollere stukje van je portefeuille een beetje crypto aan te schaffen.

Wat zijn de nadelen van investeren in crypto voor je pensioen?

Pensioen opbouwen met crypto kent niet alleen maar voordelen. Je moet je er namelijk altijd bewust van zijn dat je investeert in een volatiele asset. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld aandelen waarin je kan investeren voor het opbouwen van (extra) pensioen. Dit betekent concreet dat de waarde van je investering niet alleen maar kan stijgen, maar ook kan dalen.

Wanneer het laatste fenomeen zich voltrekt zal je tot de conclusie komen dat dit je uiteraard een bepaald verlies zal opleveren. De mate waarin het verlies een ingrijpende impact kan hebben op je verzamelde kapitaal voor je pensioen is echter afhankelijk van de tijd die je nog hebt tot de pensioenleeftijd is bereikt.

Ben je vlak voor je pensioen en stel je vast dat er zich een bearmarkt aandient? Dan luidt het algemene advies eigenlijk om eieren voor je geld te kiezen. Het is namelijk in de praktijk op voorhand compleet onmogelijk om te bepalen hoelang een bearmarkt aan zal blijven houden en vooral ook hoe diep de dalen zullen zijn die je gaat verkennen.

Indien je er dan niet voor hebt gekozen om bepaalde gerealiseerde winsten veilig te stellen spreekt het voor zich dat je zomaar een significant gedeelte van je opgespaarde pensioenkapitaal in rook kan zien opgaan. Dat is uiteraard allerminst interessant. Het wordt mede omwille van deze reden dan ook in de praktijk altijd zeer vaak benadrukt om in stapjes te verkopen en op die manier gerealiseerde winsten te verzilveren.

Met welke tips dien je zeker rekening te houden?

Wil je graag een stukje pensioen opbouwen met crypto? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je altijd de nodige aandacht aan zal willen besteden. In eerste instantie is het nooit een goed idee om je volledige pensioenspaarplan af te stemmen op de cryptomarkt. Het is één van de oudste, maar tevens ook belangrijkste beurswijsheden om niet al je eieren in hetzelfde mandje te leggen.

Bovendien geldt voor crypto dat het op moment van schrijven nog steeds een uiterst speculatieve investering is. Zomaar je volledige pensioen toevertrouwen aan deze markt is dan ook erg  gevaarlijk.

Naast bovenstaande is het tot slot raadzaam om tussentijdse winsten te verzilveren. Zoals hierboven reeds aangehaald vertonen cryptomunten in de praktijk een ontzettend sterke volatiliteit. Deze volatiliteit kan ervoor zorgen dat je investering de enige dag stevig in het groen staat terwijl ze de daarop volgende dag behoorlijk in het rood duikt. Door tussentijds winsten te verzilveren en deze weg te zetten op een veilige spaarrekening, zal je tot de conclusie komen dat vooral de handel in crypto ervoor kan zorgen dat je na verloop van tijd toch een mooi extra spaarpotje kan opbouwen.

Let op, herbeleg de gerealiseerde winsten in dit geval niet terug in een (andere) risicovolle asset. Doe je dat wel? Dan bestaat de kans dat je pensioenkapitaal alsnog in gevaar zal komen.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

241 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *