Investeren

3 belangrijke basisregels voor crypto investing toegelicht

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » 3 belangrijke basisregels voor crypto investing toegelicht

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Basisregels voor crypto investing: Ken jij ze al? Cryptocurrency investing heeft de interesse van heel wat investeerders over de hele wereld getrokken. Dat hoeft ook niet te verbazen. Zowel op korte als op lange termijn is het namelijk goed mogelijk om een interessante financiële meerwaarde te realiseren met crypto holdings.

Dit gezegd hebbende moet je er rekening mee houden dat er enkele belangrijke basisregels bestaan waar elke investeerder in crypto eigenlijk rekening mee dient te houden. Daarmee kan verlies van kapitaal en/of rendement op zowel de korte als de lange termijn geminimaliseerd worden.

Daarom is het goed om de basisregels voor crypto investing te kennen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

1.) Investeer uitsluitend met geld dat je “kan” verliezen

Basisregels cryptocurrency investeren

Basisregels investeren in crypto's

De eerste basisregel voor crypto investing betreft er één die geldt voor alle investeringen die gebeuren in volatiele assets. Wat bedoelen we hier nu precies mee? Zeer eenvoudig: Je dient er rekening mee te houden dat het geld dat je stopt in een asset met een niet vastgestelde waarde (zoals crypto, maar ook zoals bijvoorbeeld aandelen) een bepaald risico met zich meebrengt.

Het is immers zomaar mogelijk dat de koers kort na jouw investering een scherpe daling maakt. Dit kan er niet alleen voor zorgen dat je een gedeelte van je investering in één klap ziet verdampen, daarnaast is het mogelijk dat je gedurende enige tijd je investering niet meer kan opvragen. De reden daarvoor is omdat je dan tegen gegarandeerde verliezen aankijkt.

Wil je dus met andere woorden niet voor vervelende financiële verrassingen komen te staan? Investeer dan enkel en alleen met geld dat je kan missen.

2.) Zorg voor een veilig onderkomen voor je crypto assets

Eén van de vaakst gehoorde stellingen binnen de cryptowereld is “not your key, not your crypto”. Voor deze stelling geldt dat ze natuurlijk slaat op de zogenaamde ‘private key'. Voor deze digitale sleutel geldt dat ze van essentieel belang is om toegang te kunnen krijgen tot de tokens die je hebt aangekocht.

Voor heel wat mensen die beginnen met cryptocurrency's is dit natuurlijk een onbekend begrip. Wat betekent dit nu precies? Kort samengevat: Dit betekent concreet dat je er goed aan doet om je tokens niet bij bijvoorbeeld een exchange of een broker te laten staan. In dat geval is het namelijk zo dat de private key niet langer in jouw, maar wel in hun handen is.

Gaat de partij waar je jouw crypto's hebt staan op een bepaald moment failliet? Dan betekent dat (wellicht) dat je jouw holdings voor altijd kwijt bent. Onderstaand lichten wij deze basisregel voor crypto investing nader toe.

Private key gebruiken als crypto investing basisregel

Om bovenstaande te voorkomen is het dus een goed idee om ervoor te zorgen dat je altijd zelf de private key in handen hebt. Dit kan je onder meer realiseren door de tokens die je hebt aangekocht op een zogenaamde hardware wallet te plaatsen. Een Ledger wallet of een zogenaamde Trezor wallet kunnen je wat dit betreft heel wat nare problemen besparen.

In ieder geval, wanneer je gaat investeren in cypto is het altijd van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je jouw holdings voor de lange termijn op een veilige manier gaat opslaan, waarbij jijzelf houder bent van de private key.

Wat met de tokens waarmee je wil traden?

Op bovenstaande informatie geldt in de praktijk één enkele uitzondering. Voor heel wat mensen geldt immers dat ze niet alleen maar investeren in crypto voor de lange termijn, maar ook dat ze ermee traden. Om dit laatste te kunnen doen, is het van belang om een bepaalde hoeveelheid aan token aan te houden op de exchange waarop je gaat traden.

Het stelselmatig heen en weer sturen van je tokens tussen bijvoorbeeld een hardware wallet en een exchange kan namelijk in de praktijk zorgen voor heel wat (transactie)kosten. Dat kan ook niet de bedoeling zijn. Ben je dus een cryptocurrency trader? Dan kom je er eigenlijk niet van onderuit om een gedeelte van je holdings alsnog ergens op een exchange te laten staan.

3.) Zorg ervoor dat je crypto holdings tussentijds geld opleveren

De derde basisregel voor crypto investing is er één die vaak over het hoofd wordt gezien. Wanneer je hebt geïnvesteerd in een cryptomunt en er zich vervolgens een bearmarkt aandient, dan is dat natuurlijk allerminst een pretje. Het creëert namelijk een ietwat vervelend gevoel wanneer je de koers van je asset alleen maar de weg omlaag ziet opzoeken.

Ook tijdens een bearmarkt is het echter zo dat je de mogelijkheid hebt om geld te verdienen met crypto investing. Je zal tijdens deze periode dan wel mogelijks je asset niet met winst kunnen verkopen, maar je kan er wel voor kiezen om ze tussentijds te staken. De manier waarop dit systeem werkt is een beetje vergelijkbaar met het dividend op dividendaandelen.

Staking opbrengsten kunnen in de praktijk worden gerealiseerd in een eigen wallet, maar ook bij bijvoorbeeld een broker of exchange. Wat je moet doen om dergelijke rewards te kunnen ontvangen? Eigenlijk helemaal niets. Het enige wat er van je wordt verwacht is dat je jouw tokens vasthoudt. Zolang je dat doet zal je staking opbrengsten kunnen realiseren.

Je kan er vervolgens voor kiezen om deze opbrengsten uit te betalen als een passief inkomen, maar daarnaast is het mogelijk om ze te herinvesteren. Zo kan je jouw crypto posities eigenlijk gratis uitbreiden.

Ook interessant om te lezen: Populaire investeringsstrategieën voor cryptovaluta's

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

241 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *