Blockchain

De Ripple blockchain: Een volledige uitleg over de XRP coin

4 minuten leestijd

Crypto.be » Blockchain nieuws » De Ripple blockchain: Een volledige uitleg over de XRP coin

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Wil jij graag investeren in blockchain maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan helpen wij je graag een handje. Vandaag kijken we naar de Ripple blockchain, een van de grootste blockchains van dit moment. De XRP crypto coin, de coin die hoort bij de Ripple blockchain, is namelijk de 7e grootste cryptocurrency van dit moment.

Maar wat is Ripple precies? Wat is het doel van de blockchain en hoe wordt dit doel bereikt? Naast positieve geluiden is er ook veel commotie rondom Ripple, maar waarom? Laten we snel beginnen. Vandaag kijken we naar alles wat te maken heeft met de Ripple blockchain.

Wat is Ripple?

Wat is de Ripple (XRP) blockchain?

Uitleg over de blockchain van Ripple (XRP)

Ripple is een blockchain van het bedrijf Ripple, dat in 2012 in de Verenigde Staten werd opgericht. Deze blockchain bestaat al sinds 2012, maar werd destijds OpenCoin genoemd. In 2015 werd de naam van OpenCoin uiteindelijk veranderd naar Ripple en onder deze naam is de blockchain nog altijd actief.

Het voornaamste doel van de Ripple blockchain is het vereenvoudigen, versnellen en simpelweg verbeteren van het betalingsverkeer tussen verschillende banken in de wereld. Dit alles gebeurt via de coin die bij de blockchain hoort, namelijk XRP. Over deze cryptocurrency vertellen we je later meer.

Stel je eens voor de je geld wil sturen naar je familie in Australië. Het is niet uitzonderlijk dat dit meerdere dagen duurt. Dat is normaal bij een internationale bankoverschrijving. Dat is dan ook precies waar Ripple een oplossing voor biedt. Het verbeteren, maar voornamelijk versnellen van dit proces.

Hoe werkt de Ripple blockchain?

Maar hoe doet Ripple dit dan? Hoe werkt de Ripple blockchain? Het is een erg technisch proces, maar uiteindelijk draait het allemaal om de cryptomunt: XRP. Deze munt wordt namelijk gebruikt om de bankoverschrijvingen te versnellen. Het proces is uit te leggen in 5 stappen, namelijk:

  • Jij verstuurt via je bank €100 naar je neef in Australië;
  • Je bank koopt voor €100 aan XRP;
  • Je bank stuurt voor €100 aan XRP naar je neef zijn bank in Australië;
  • Je neef zijn bank verkoop voor €100 aan XRP;
  • De bank van je neef stort €100 op de rekening van je neef.

Op die manier kan het hele proces, wat normale gesproken meerdere dagen kan duren, binnen een minuut voltooid kan worden. Een transactie op het Ripple netwerk duurt namelijk gemiddeld tussen de 3 en 5 seconden. Aangezien er maar 2 transacties plaats hoeven te vinden, is de overschrijving zo gebeurd. Daarnaast is het proces erg goedkoop. Bij Ripple betaal je namelijk transactiekosten van 0.00001 XRP per transactie. Volgens de actuele prijzen (12 september 2022) betaal je dus ongeveer €0,0000035 per transactie. Dat is bijna te verwaarlozen dus.

Wat is XRP?

XRP

Het logo van XRP

Bij Ripple draait uiteindelijk dus alles om XRP, de coin van het Ripple netwerk. De maximale supply van XRP is 100.000.000.000, maar daarvan zijn er nu iets minder dan 50.000.000.000 in omloop. Met een actuele prijs van ongeveer $0,356, zorgt dit op dit moment voor een market cap van ruim $17 miljard. Daarmee is XRP op dit moment de 7e grootste cryptocurrency op de markt. Dat is erg knap, gezien de omstandigheden rondom Ripple. Waarom dit nou precies zo knap is, komen we later op terug.

De voornaamste functie van XRP is dus als het ware dat het een waardevast middel is dat verstuurd kan worden van bank tot bank. Daarnaast wordt XRP gebruik om de transactiekosten op het netwerk mee te betalen. Als je investeert in de cryptocurrency XRP, investeer je dus eigenlijk in de toekomstige groei van Ripple. Als het netwerk namelijk groeit, wordt XRP vaker gebruikt en is er dus meer vraag naar. Dit zou er dan voor zorgen dat de prijs van XRP stijgt.
Ripple (XRP) kopen tips »

Commotie rondom Ripple

In theorie klinkt het allemaal erg mooi. Echter, er is erg veel commotie rondom XRP. Ripple is namelijk al enkele jaren verweven in een langdurige rechtszaak. XRP wordt er door de SEC (Securities and Exchange Commission) namelijk van beschuldigd een security te zijn.

Een security, in het Nederlands ook wel een effect, is een verhandelbaar recht dat een financiële waarde vertegenwoordigt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aandeel of een obligatie. Om te weten of iets wel of niet een security is, kun je kijken naar de Howey Test. De Howey Test zijn verschillende regels. Wanneer iets daaraan voldoet, is het een security. Deze regels zijn:

  • Je investeert geld
  • In een “common enterprise”
  • Met de verwachting op winst
  • Door het toedoen van een ander.

Nu is het natuurlijk de vraag over XRP wel of niet aan deze regels voldoet. Met name over regel 2 en regel 4 is enige twijfel, aangezien daar ruimte is voor eigen interpretatie. De SEC vindt dus van wel. Volgens hen is er geen twijfel over dat XRP een security is.

Mocht het zo zijn dat de SEC gelijk krijgt en XRP daadwerkelijk een security blijkt te zijn, betekent het dat de cryptocurrency jarenlang illegaal actief is geweest. Wat er dan gebeurt is, naast flinke boetes voor Ripple, maar de vraag. Dit maakt XRP op dit moment dan ook een erg risicovolle investering, nóg risicovoller dan andere cryptomunten.

De Ripple blockchain in het kort

De Ripple blockchain is een blockchain van het bedrijft. De blockchain heeft een heel duidelijk doel: het vereenvoudigen, versnellen en simpelweg verbeteren van het betalingsverkeer tussen verschillende banken. Een internationale bankoverschrijving kan soms namelijk meerdere dagen duren.

Met Ripple wordt dit opgelost, namelijk door de coin van deze blockchain: XRP. Het werkt als volgt: de verzender verstuurt €100 naar de bank, de bank koopt voor €100 aan XRP, de bank verstuurt deze €100 aan XRP naar de bank van de ontvanger, de bank van de ontvanger verkoopt deze €100 aan XRP en stort vervolgens €100 op de rekening van de ontvanger.

Het klinkt erg mooi, maar rondom Ripple is ook veel commotie. De SEC (Securities and Exchange Commission) beschuldigt Ripple er namelijk van de XRP een security is. Wat er precies uit de al jaren durende rechtszaak gaat komen weet nog niemand, maar het zou zomaar eens het einde van Ripple kunnen betekenen.
Direct Ripple (XRP) kopen »

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Blockchain

Jouw domeinnaam op de blockchain met ENS

3 minuten leestijd
Wanneer we de evolutie onder de loep nemen die de blockchain en de cryptowereld door de jaren heen heeft doorgemaakt kunnen we…
Blockchain

Ardana, de eerste stablecoin op het Cardano ecosysteem

3 minuten leestijd
Cardano kennen we uiteraard allemaal wel. Voor dit project geldt dat ze al een behoorlijk lange tijd in ontwikkeling is. Ondertussen kunnen…
Blockchain

Proof of Work (PoW) consensusalgoritme complete uitleg

4 minuten leestijd
Wil je te weten komen wat het Proof of Work consensusalgoritme is? Lees dan dit artikel en doe kennis op over het…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *