Crypto.be » Kennisbank » Wat houdt crypto market cap in?

De crypto market cap is een van de basisbegrippen in crypto. Het is enorm belangrijk dat je dit begrijp goed begrijpt, omdat het je een perceptie kan geven over de mogelijke rendementen die te behalen zijn voor bepaalde cryptocurrency’s. Ook kan het je wat vertellen over de scenario’s die mogelijk wel en niet realistisch zijn, als het gaat om de toekomst van een munt of token.

Dus wat betekent crypto market cap? Wat zijn de effecten van een hoge, of juist lage market cap? En hoe kun je crypto market cap in je voordeel gebruiken? Dat, en meer, lees je in dit artikel over market caps in crypto.

Wat betekent crypto market cap?

Betekenis crypto market cap

Crypto market cap betekenis

De market cap van een cryptocurrency betekent eigenlijk simpelweg de totale marktwaarde van een een munt of token. De formule om de market cap van een cryptocurrency uit te rekenen, is als volgt:

Market cap = totaal aantal munten in omloop * de waarde per munt

Market cap is niet een begrip dat specifiek uit de cryptomarkt komt. Market caps bestaan namelijk op alle financiële markten. Zo vertelt een market cap op de aandelenmarkt je hoeveel een bedrijf in totaal waard is en vertelt de market cap van goud je de waarde van al het goud in de wereld bij elkaar.

Market cap is dus simpelweg een begrip om de totale marktwaarde van iets aan te duiden. Hoe groter de market cap, hoe meer een bepaald cryptoproject waard is. De huidige market caps van een aantal cryptocurrency’s, zijn (volgens de prijzen op 10 juli 2022):

  • Bitcoin (BTC) – ongeveer $400 miljard
  • Ethereum (ETH) cryptocurrency” href=”https://crypto.be/cryptomunten/ethereum-eth/” rel=””>Ethereum (ETH) – ongeveer $140 miljard
  • Tether (USDT) – ongeveer $65 miljard
  • ApeCoin (APE) – ongeveer $1,5 miljard
  • Quant (QNT) – ongeveer $1 miljard

Dit, op zich, zegt eigenlijk niet zoveel. Wel is het leuk om dit eens naast de market caps van een aantal grote bedrijven te leggen.

  • Apple, Inc. (AAPL) – ongeveer $2,3 biljoen
  • Alphabet, Inc. (GOOG) – ongeveer $1,6 biljoen
  • Microsoft Corporation (MSFT) – ongeveer $2 biljoen

Hierdoor zie bijvoorbeeld dat Bitcoin, op basis van vraag en aanbod, ongeveer 25% van de waarde van Google heeft. Hoewel je Google en Bitcoin niet echt met elkaar kunt vergelijken, is het toch een interessante statistiek.

Wat zijn de effecten van crypto market cap?

De crypto market cap kan je iets vertellen over de potentiële groei van een project. Zoals eerder al aan bod kwam, kun je de market cap uitrekenen, door het totaal aantal munten te vermenigvuldigen met de waarde per munt.

Dit betekent dus ook dat je kunt berekenen met hoeveel 1 munt zal stijgen, wanneer de market cap met X toeneemt. Zo kun je dus bijvoorbeeld berekenen: stel er wordt $1 miljoen extra in Bitcoin geïnvesteerd, met hoeveel zal de waarde van 1 BTC dan toenemen? Hierdoor kun je een beeld voor jezelf creëren van hoe realistisch het is dat een bepaalde prijsstijging daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Hoe realistisch is het dat er daadwerkelijk $1 miljoen extra in BTC wordt geïnvesteerd?

Vaak worden bij shitcoins vragen als deze gesteld: ‘Kan Shiba INU (SHIB) de $1 aantikken?’. Als je niet weet wat market cap is, is het op zich geen gekke gedachte. Waarom kan 1 SHIB niet 0,005% van 1 Bitcoin waard worden? Dat komt dus door de market cap. Er zijn op dit moment (10 juli 2022) 589.384.441.794.152 Shiba INU’s in omloop. Om de $1 aan te tikken, moet Shiba INU dus een market cap van $589.384.331.794.152 bereiken.

Dat betekent dus dat dit de hoeveelheid geld is, die in Shiba INU geïnvesteerd moet zijn om deze waarde te kunnen bereiken. Op dit moment is er $1.540 biljoen in de wereld. Als Shiba INU ooit de $1 wil aantikken, zou dit dus betekenen dat meer dan 30% van al het geld in de wereld, geïnvesteerd zou moeten worden in SHIB. Dit lijkt een vrij onrealistisch scenario.

De market cap truc

Prognose stijging waarde cryptocurrency

Market cap truc voorspelling waardestijging

Zoals eerder gezegd, kan de market cap van een cryptocurrency je iets vertellen over de mogelijke stijgingen die de munt nog gaat laten zien. Dit kun je dus ook wel degelijk in je voordeel gebruiken.

Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe concurrent voor een ander project vindt. Denk aan een blockchain game. Stel je voor dat jij een blockchain game vindt, waarvan jij denkt: ‘Dit wordt de grootste blockchain game tot nu toe’. Op dit moment heeft die game een market cap van $100 miljoen. Dan kun je kijken naar de crypto market cap van de grootste blockchain game op dit moment: The Sandbox.

De token van The Sandbox, genaamd SAND, heeft een market cap van bijna $1,5 miljard. Stel dat de blockchain game die jij hebt gevonden daadwerkelijk de grootste wordt, en dus The Sandbox inhaalt, kun je dus uitgaan van een stijging van 1.400%. Hoewel de mogelijke stijging van een cryptocurrency van veel meer afhankelijk is, dan alleen van de market cap, kan het je toch een richtlijn geven over je potentiële rendement. Dit biedt uiteraard echter nooit garanties!

Samenvatting

Het begrip ‘crypto market cap’ is erg eenvoudig. Je kunt de market cap van een cryptocurrency berekenen door het aantal munten dat in omloop is te vermenigvuldigen met de waarde per munt. Op deze manier creëer je een goed beeld van de totale waarde van een cryptocurrency.

De crypto market cap kun je in je voordeel gebruiken wanneer je prognoses doet over het mogelijke rendement dat je gaat behalen op een investering. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de market caps van verschillende projecten naast elkaar te leggen, maar ook door te berekenen hoeveel geld er in een project geïnvesteerd moet worden om de coin een bepaalde waarde te laten behalen.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.