Cryptomarkt

Crypto market cap uitleg: Betekenis, toepassing en voordelen

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Crypto market cap uitleg: Betekenis, toepassing en voordelen

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

In dit artikel geven wij uitleg over de crypto market cap (marktkapitalisatie). Je leest onder meer wat een crypto market cap nu precies betekent, wat de voordelen van een cryptocurrency market cap zijn, en wie er gebruik van de crypto marktkapitalisatie maken.

Wat is een crypto market cap nu precies?

Wat is een crypto market cap?

Uitleg over hetgeen een crypto market cap is

Crypto market cap is een term die wordt gebruikt om de totale waarde van alle cryptocurrencies te beschrijven. Deze waarde wordt berekend door het totale aantal coins van een bepaalde cryptocurrency te multipliceren met de huidige marktwaarde van die coin.

Bijvoorbeeld, als er 10 miljoen coins van een bepaalde cryptocurrency zijn en de huidige marktwaarde van elke coin is $100, dan is de crypto market cap voor die cryptocurrency $1 miljard. Dit is een handige manier om de grootte van de cryptocurrency-markt te meten en om te zien hoe een specifieke cryptocurrency zich verhoudt tot andere cryptocurrencies.

Voordelen van een cryptocurrency market cap

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van de crypto market cap als een manier om de grootte van de cryptocurrency-markt te meten:

  1. Het biedt een eenvoudige manier om de totale waarde van de cryptocurrency-markt te bepalen. Door de crypto market cap te gebruiken, kunnen investeerders snel zien hoeveel de cryptocurrency-markt waard is en hoe deze zich ontwikkelt.
  2. Het geeft een beeld van de grootte van individuele cryptocurrencies. Door de market cap van een specifieke cryptocurrency te vergelijken met die van andere cryptocurrencies, kunnen investeerders zien hoe groot een bepaalde cryptocurrency is in vergelijking tot andere cryptocurrencies.
  3. Het helpt bij het identificeren van nieuwe investeringsmogelijkheden. Omdat de crypto market cap een goede indicatie is van de grootte van een bepaalde cryptocurrency, kan het investeerders helpen bij het identificeren van kleinere, opkomende cryptocurrencies die aantrekkelijke investeringsmogelijkheden kunnen bieden.
  4. Het kan gebruikt worden om het succes van investeringen in cryptocurrencies te meten. Door de crypto market cap van een bepaalde cryptocurrency te volgen, kunnen investeerders zien hoe hun investeringen in die cryptocurrency zich ontwikkelen en hoe ze zich verhouden tot andere cryptocurrencies.

Hoe kan ik een crypto market cap berekenen?

Er zijn verschillende manieren om de crypto market cap van een bepaalde cryptocurrency te berekenen, afhankelijk van de informatie die je hebt. Hieronder geef ik een paar voorbeelden:

  1. Als je het totale aantal coins van een bepaalde cryptocurrency en de huidige marktwaarde van die coin kent, kun je de crypto market cap berekenen door het totale aantal coins te multipliceren met de huidige marktwaarde van elke coin. Bijvoorbeeld, als er 10 miljoen coins van een bepaalde cryptocurrency zijn en de huidige marktwaarde van elke coin is $100, dan is de crypto market cap voor die cryptocurrency $1 miljard.
  2. Als je alleen de huidige marktwaarde van een bepaalde cryptocurrency weet, kun je de crypto market cap berekenen door deze waarde te delen door het totale aantal coins en vervolgens het resultaat te vermenigvuldigen met het totale aantal coins. Bijvoorbeeld, als de huidige marktwaarde van een bepaalde cryptocurrency $1 miljard is en er zijn 10 miljoen coins, dan is de crypto market cap voor die cryptocurrency $100 per coin.
  3. Als je alleen het totale aantal coins van een bepaalde cryptocurrency weet, kun je de crypto market cap berekenen door deze waarde te delen door de huidige marktwaarde van elke coin. Bijvoorbeeld, als er 10 miljoen coins van een bepaalde cryptocurrency zijn en de huidige marktwaarde van elke coin is $100, dan is de crypto market cap voor die cryptocurrency $1 miljard.

Wie maken er gebruik van de cryptocurrency market cap?

De cryptocurrency marktcap is een belangrijke indicator voor het succes van een digitale valuta en wordt veel gebruikt door beleggers, analisten en anderen die geïnteresseerd zijn in de cryptocurrency markt. De marktcap kan worden gebruikt om de groei en populariteit van een bepaalde digitale valuta te bepalen en kan ook worden gebruikt om de prestaties van verschillende digitale valuta's te vergelijken.

Twee alternatieven voor de crypto marktkapitalisatie toegelicht

Er zijn een aantal alternatieven voor de crypto marktcap (marktkapitalisatie) die worden gebruikt om de waarde van digitale valuta's te meten.

Een van deze alternatieven is de “realised market cap”, die de totale waarde van alle digitale valuta's berekent op basis van de uitgegeven prijzen van transacties in plaats van de huidige marktprijzen. Dit kan een meer nauwkeurige weergave zijn van de waarde van een digitale valuta omdat het rekening houdt met verkopen en aankopen in het verleden.

Een ander alternatief is de “adjusted market cap”, die rekening houdt met het aantal “verdachte” of onjuiste transacties bij de berekening van de marktcap van een digitale valuta. Dit kan een meer realistische weergave zijn van de waarde van een digitale valuta.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

243 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *