Cryptomarkt

Standard deviation en crypto: technische indicator uitleg

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Standard deviation en crypto: technische indicator uitleg

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Wanneer je gaat handelen in crypto, zijn er een heleboel tools die je hierbij kunnen helpen. Zo heb je trendlijnen en bollinger bands. Ook heb je de standard deviation. Het is een begrip dat komt uit de wiskunde, maar tegenwoordig dus ook gebruikt wordt in de technische analyse.

Maar wat is de standard deviation (standaarddeviatie) precies? Wat kan deze je vertellen over een cryptocurrency? En hoe kun je deze gebruiken in je crypto avontuur? Daar gaan we vandaag naar kijken. Laten we snel beginnen!

Wat is een technische indicator?

Een technische indicator is een trading indicator die je kan helpen bij het voorspellen van het toekomstige prijsverloop van een bepaalde cryptocurrency. Zo’n technische indicator kan op een heleboel verschillende dingen gebaseerd zijn en een trading indicator biedt nooit garantie dat de voorspelling die je eruit haalt daadwerkelijk klopt.

Er zijn een heleboel verschillende trading indicatoren beschikbaar. Zo heb je bijvoorbeeld de bollinger bands, de moving average, oscillators en de Fibonacci retracement. Daarnaast kun je dus gebruikmaken van de technische indicator standard deviation, maar wat is dat dan precies?

Wat is de standard deviation bij crypto?

De standaarddeviatie is de spreiding tussen een dataset ten opzichte van het gemiddelde. De standard deviation kun je berekenen door de wortel van de variance te berekenen. De variance kun je berekenen door het verschil tussen alle datapunten en het gemiddelde kwadrateren, waarna je deze gekwadrateerde verschillen bij elkaar optelt.

De standard deviation is erg bruikbaar bij crypto, omdat de indicator je kan helpen de volatiliteit van de markt of een bepaald handelsproduct in te schatten. Een (in theorie) minder risicovolle investering, zoals een index fonds, heeft vaak een lage standaarddeviatie en is dus niet zo volatiel. Een (in theorie) riskantere investering, zoals een memecoin, heeft vaak een hoge standaarddeviatie en is dus erg volatiel.

Wat is beter: een hoge of een lage standard deviation bij crypto?

Een lage standaarddeviatie staat in principe dus in verband met een lager risico. Toch hoeft het niet per se beter te zijn om een lage standard deviation te hebben wanneer je handelt in crypto. Het heeft simpelweg te maken met de hoeveelheid risico die je wil nemen.

Een investering met een hogere standaarddeviatie zorgt dus voor meer volatiliteit en meer risico, maar het kan er ook voor zorgen dat er meer potentiële stijging in de investering zit.

Standard devation als crypto indicator, de voordelen en de nadelen

Standard Deviation in TradingView

De standard deviation in TradingView

Het voornaamste voordeel van de standard deviation is uiteraard dat het iets kan zeggen over het risico dat je neemt wanneer je een bepaalde investering aangaat. In principe blijft een asset, historisch gezien, bijna altijd binnen de grenzen van de eigen standaarddeviatie. Dit biedt echter geen garantie.

Het voornaamste nadeel van de standard deviation is dan ook dat het eigenlijk niet zo heel veel zegt. Het is zeker zo dat de standaarddeviatie je kan vertellen dat een bepaalde asset minder volatiel is dan een andere.

Echter, het is niet zo dat je aan de hand van de indicator standard deviation kunt voorspellen of de asset vanaf hier gaat dalen of stijgen, wat je aan de hand van sommige andere technische indicatoren beter kunt voorspellen.

Standard deviation en crypto in het kort

De meeste cryptocurrency traders, gebruiken bij hun trade gerelateerde activiteiten een technische indicator. Er zijn een heleboel verschillende trading indicatoren beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de bollinger bands, de moving averageen de Fibonacci retracement. Ook kun je gebruikmaken van de standard deviation.

De standaarddeviatie is de spreiding tussen een dataset ten opzichte van het gemiddelde. Je kunt de standard deviation berekenen door de wortel van de variance berekenen. De standard deviation zegt iets over de volatiliteit die komt kijken bij een bepaalde asset. Een crypto asset met een hoge standaarddeviatie heeft een hoge volatiliteit, wat ervoor zorgt dat het in theorie een risicovolle crypto asset is. Een crypto asset met een lage standard deviation heeft een lage volatiliteit, wat ervoor zorgt dat het in theorie een minder risicovolle crypto asset is.

De standaarddeviatie van een cryptomunt vertelt je dus iets over de volatiliteit en het risico dat komt kijken bij die munt. Toch is het lastig om aan de hand van de standard deviation daadwerkelijk een voorspelling te doen over het toekomstige prijsverloop van de cryptomunt.

De standard deviation bij crypto kan dus zeker een handige tool zijn om te kijken of een bepaalde asset wel of niet binnen je risicoprofiel past. Het is echter niet een technische analyse tool die je iets kan vertellen over het directe prijsverloop van een crypto asset.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *