Cryptomarkt

Crypto trading vs. investeren – wat is het beste?

4 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Crypto trading vs. investeren – wat is het beste?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Crypto als middel om een rendement te behalen op je geld wordt steeds populairder. Waar menig Belg er een aantal jaar geleden nog nooit van had gehoord, heeft bijna iedereen het er inmiddels druk mee. Twee van de manieren waarop je crypto kunt inzetten om een rendement te behalen, zijn door crypto te traden en door erin te investeren.

De twee hebben allebei verschillende eigenschappen en daarmee ook eigen voor- en nadelen. Maar wat is nou de beste manier om geld te verdienen aan crypto? Wat is het beste: crypto trading of crypto investeren? Je gaat er dankzij dit artikel achterkomen.

Het verschil tussen crypto trading en crypto investeren

Crypto trading en investeren in crypto zijn beide hele populaire manieren om een rendement te behalen via cryptocurrency. De twee zijn echter totaal anders. Waar je bij de een op de korte termijn een hoge winst probeert te behalen, denk je bij de ander vooral op de lange termijn. Maar wat zijn precies de verschillen tussen crypto trading en crypto investeren? Lees verder om daarachter te komen.

Wat is crypto trading?

Bij crypto trading koop en verkoop je cryptomunten binnen korte tijd. Je hoopt zo een prijsstijging van vaak een aantal procent mee te pakken. Op zich is een rendement van een aantal procent niet zoveel, maar wanneer je dit consistent meerdere keren achter elkaar doet, stapelt dit zich op tot een erg mooi rendement.

Vele crypto traders maken gebruik van technische analyse. Technische analyse is een techniek waarbij je bepaalde patronen in het prijsverloop van een cryptocurrency probeert te herkennen. Op basis van deze patronen zou je dan het toekomstige verloop van de prijs kunnen voorspellen, waardoor je succesvolle trades kunt plaatsen. Het klinkt mooi, maar wat zijn precies de voor- en nadelen van crypto trading? Beide kanten belichten wij onderstaand.

De voordelen van crypto trading

Crypto trading heeft tal van voordelen. Laten we eens kijken naar de voornaamste van deze voordelen.

  • Hoge volatiliteit als voordeel – het eerste voordeel van crypto trading is dat er op de cryptomarkt erg veel volatiliteit heerst. Dit betekent dat de prijzen flink op en neer schommelen. Als beginner is het erg lastig hiermee om te gaan, maar wanneer je het onder de knie hebt, dan kun je er juist jouw voordeel mee doen. Wanneer je elke schommeling goed meepakt, is je potentiële rendement enorm hoog.
  • Breed aanbod aan assets – waar crypto ooit begon met alleen Bitcoin (BTC), zijn er inmiddels duizenden cryptocurrency’s op de markt. Je hebt dus de keuze uit een hele hoop assets wanneer je besluit van start te gaan met crypto trading.
  • Markt 24/7 geopend – in tegenstelling tot andere financiële markten, zoals de aandelenmarkt, is de cryptomarkt 24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. Dit betekent dat er voor de crypto traders werkelijk op elk moment rendement te behalen is.

De nadelen van crypto trading

Naast voordelen heeft crypto trading uiteraard ook nadelen. Laten we ook eens naar deze nadelen kijken.

  • Hoge volatiliteit als nadeel – de hoge volatiliteit kwam eerder al aan bod als voordeel, maar kan door sommigen ook zeker gezien worden als nadeel. Als je de volatiliteit niet goed onder controle hebt, of even de controle verliest, kun je in hele korte tijd ook daadwerkelijk je hele inleg verliezen.
  • 24/7 geopend – hetzelfde geldt voor het feit dat de markt altijd geopend is, dit kan als een voordeel en als een nadeel gezien worden. Hoewel het je potentiële rendement verhoogt, zorgt het ook voor heel veel stress. Je hoort vaak verhalen van traders die de markt maar niet kunnen loslaten en er de hele dag mee bezig zijn. Let hier dus goed voor op!

Wat is crypto investeren?

crypto investeren vs traden

Crypto investeren of traden – welke methode is het beste?

Bij crypto investeren koop en verkoop je cryptomunten op een langere timeframe. Zo zou het voor kunnen komen dat je dezelfde munt een aantal weken, een aantal maanden of zelfs jaren lang vasthoudt. Je hoopt dat de cryptomunt in deze tijd stijgt, zodat je de munt met winst kunt verkopen. Bij crypto investeren ligt de focus dus echt op de lange termijn.

De meeste lange termijn crypto investeerders maken dan ook gebruik van fundamentele analyse. Fundamentele analyse is een techniek waarbij je echt kijkt naar de inhoud van het cryptoproject, in plaats van naar de grafiek van het prijsverloop van de munt. De inhoud van het project is voor jou belangrijker, omdat je toch van plan bent om de munt misschien wel jaren vast te houden en op de lange termijn stijgen vaak simpelweg de sterkste projecten.

Ook dit klinkt op het eerste gezicht als een goede manier om geld te verdienen aan crypto, maar wat zijn precies de voor- en nadelen van crypto investeren? We maken wederom een splitsing tussen beide kanten.

De voordelen van crypto investeren

Het investeren in crypto heeft vele voordelen. Een aantal daarvan zijn:

  • Hoog potentieel rendement – historisch gezien stijgt de cryptomarkt op de lange termijn harder dan bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Het potentiële rendement is op de cryptomarkt dan ook erg hoog;
  • Extra rendement – daarnaast zijn er binnen crypto een heleboel manieren om een extra rendement te behalen. Zo heb je bijvoorbeeld staking, liquidity providing en lending. Met behulp van dit soort technieken kun je je crypto inzetten om een extra rendement te behalen.

De nadelen van crypto investeren

Het investeren in crypto heeft uiteraard ook nadelen. Twee voorbeelden hiervan zijn:

  • Hoog potentieel verlies – naast het hoge potentiële rendement, is het potentiële verlies bij crypto ook erg hoog. De cryptomarkt beweegt erg sterk, zowel omhoog als omlaag. Dit zorgt ervoor dat je ook in korte tijd veel geld kunt verliezen;
  • Liquiditeit – aangezien crypto investeringen doorgaans voor op de lange termijn zijn, heb je minder snel de beschikking tot liquide middelen zoals geld. Je wilt als cryptocurrency investeerder natuurlijk niet overhaast jouw crypto's verkopen wanneer je snel geld nodig hebt.

Crypto trading vs investeren – wat is het beste?

Inmiddels weet je precies wat crypto trading en crypto investeren is en wat de verschillen tussen de twee zijn, maar welke van de twee is nou het beste? Uiteindelijk is het niet zo dat één van de twee beter is dan de andere. Het gaat er in de basis om wat het beste bij jou past.

Wil jij het grootste deel van jouw week bezig zijn met het analyseren van grafieken? Dan kan crypto trading zeker een erg mooie manier zijn om een inkomen uit crypto te halen. Wil jij graag op een wat passievere manier bezig zijn met crypto en ben je bereid hierdoor mogelijk een iets lager rendement te halen (ook dit is uiteraard niet gegarandeerd), dan past crypto investeren waarschijnlijk het beste bij jou.

Zo zie je maar dat het volledig afhankelijk is van de persoon, welke cryptomethode het beste bij diegene past. Het is natuurlijk ook mogelijk om de twee te combineren.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *