Crypto.be » Kennisbank » Hoe kun je crypto grafieken lezen?

Crypto grafieken lezen lijkt op het eerste gezicht erg ingewikkeld. Wanneer je weet hoe de grafieken in elkaar zitten, wordt het echter ineens een stuk eenvoudiger.

Vandaag kijken we naar hoe crypto grafieken precies werken. Waar bestaan crypto grafieken uit? En hoe kun je crypto grafieken lezen om zo het toekomstige prijsverloop van een bepaalde cryptocurrency te voorspellen? Dat, en meer, lees je in dit artikel over het lezen van crypto grafieken.

Waar kun je crypto grafieken lezen?

Hoe crypto grafieken leren lezen

Hoe en waar leer je crypto grafieken lezen?

Crypto grafieken kun je zeker op een aantal verschillende plekken bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld via websites als CoinMarketCap en CoinGecko crypto grafieken lezen. Dit zijn echter erg versimpelde versies van de grafieken.

Gedetailleerdere versies van de grafieken kun je bijvoorbeeld bekijken via TradingView. TradingView is een software waarmee je alle markten kunt scannnen. Op TradingView worden namelijk de markten van de verschillende exchanges bij elkaar gevoegd. Zo kun je er bijvoorbeeld de Bitcoin (BTC) grafiek van Binance en Kucoin lezen.

TradingView werd opgericht in 2011 en het is inmiddels uitgegroeid tot een stukje software dat door zo goed als elke trader gebruikt wordt. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat TradingView inmiddels door meer dan 29 miljoen traders maandelijks wordt gebruikt. TradingView kan niet alleen gebruikt worden voor crypto, maar ook voor andere markten, zoals de aandelenmarkt.

Voor dit artikel zullen we gebruikmaken van TradingView, om de crypto grafieken te lezen. Als jij ook TradingView wil downloaden, kun je dat hier doen.

Hoe lees je een crypto grafiek?

Wanneer je een crypto grafiek wil gaan lezen, kun je met een heleboel dingen rekening houden. Laten we eens kijken naar een aantal van deze dingen.

Candlesticks

Het eerste waar je bijvoorbeeld rekening mee kunt houden, zijn de candlesticks. De candlesticks geven de ontwikkeling van de prijs aan. Via TradingView zijn een heleboel verschillende candlesticks beschikbaar. Als je een gratis account hebt, kun je bijvoorbeeld de 1 month, 1 week, 1 day, 4 hour, 3 hour, 2 hour, 1 hour, 45 minute, 30 minute, 15 minute, 5 minute, 3 minute en 1 minute candle bekijken. Wanneer je je account upgrade naar een premium account, komen hier nog eens de 30 second, 15 second, 10 second, 5 second en 1 second candle bekijken.

Een candlestick bestaat uit 4 belangrijke componenten: de openingsprijs, de sluitingsprijs, de hoogste prijs en de laagste prijs. Het is afhankelijk van of het een groene candle, of een rode candle is, waar deze componenten zich bevinden. Een groene candle is een candle die afgesloten wordt met een stijging en een rode candle is een candle die afgesloten wordt met een daling.

Bij een groene candle is de laagste prijs, het puntje van het streepje dat onder de candle uitkomt en de hoogste prijs het puntje van het streepje dat boven de candle uitkomt. De openingsprijs is bij een groene candle de onderkant van het balkje en de sluitingsprijs is de bovenkant van het balkje. Deze groene candle representeert dus de candle van een prijsstijging.

Bij een rode candle geldt hetzelfde als bij een groene candle voor de hoogste prijs en de laagste prijs. De openingsprijs is bij een rode candle echter de bovenkant, in plaats van de onderkant. Dit zorgt er ook voor dat de sluitingsprijs bij een rode candle de onderkant is, in plaats van de bovenkant.

Patronen

Inmiddels weet je dus hoe je het verloop van de prijs kunt lezen in een crypto grafiek, maar hoe kun je dit nou in je voordeel gebruiken, bijvoorbeeld om het toekomstige verloop van de prijs te voorspellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van patronen.

Technische analyse is een benaming voor het analyseren van de grafieken om op die manier een ‘voorspelling’ te doen over het toekomstige prijsverloop. In de technische analyse is het gebruik van patronen erg populair. Een TA patroon is een herkenbaar prijsverloop dat een toekomstige beweging indiceert. Je hebt bullish patronen en bearish patronen. Bullish patronen zouden een toekomstige stijging aangeven, waar bearish patronen een toekomstige daling doen aanduiden.

Laten we eens kijken naar een aantal voorbeelden van patronen.

Cup and handle – een bekend patroon is bijvoorbeeld de cup and handle, oftewel de beker met het handvat. Op de onderstaande afbeelding zie je precies hoe een cup and handle eruitziet. Dit patroon is, zoals je ook ziet in de afbeelding, een bullish patroon.

Cup and handle

Cup and handle

Falling wedge – ook de falling wedge is een bekend bullish patroon. Een falling wedge kun je herkennen als een samenkomende driehoek die omlaag beweegt. Een falling wedge patroon zou een toekomstige prijsstijging aangeven.

Falling wedge

Falling wedge

Rising wedge – een rising wedge is exact het tegenovergestelde van een falling wedge. Het is namelijk een samenkomende driehoek die omhoog beweegt. Het zou dan ook een prijsdaling aangeven.

Rising wedge

Rising wedge

Zo zijn er nog honderden andere technische analyse indicatoren en patronen die je kunt gebruiken om toekomstige prijsstijgingen of dalingen te voorspellen.

Extra

Er zijn nog een heleboel andere dingen die je kunt gebruiken voor het lezen van crypto grafieken. Zo kun je onderaan op je TradingView scherm ook het exacte volume van een bepaalde cryptocurrency zien. Zo kun je zien hoe sterk een bepaalde stijging of daling daadwerkelijk is. Wanneer er meer verkocht wordt, dan gekocht, is het volume rood. Als er meer gekocht wordt, dan verkocht, is het volume groen.

Ook zijn er tal van indicatoren die je kunt aanzetten bij TradingView. Zo heb je bijvoorbeeld de RSI (Relative Strength Index), een indicator die je laat zien of een bepaalde asset overbought of oversold is. Ook heb je de Bollinger Bands, een indicator die je 2 standaarddeviaties boven en onder de moving average (MA) laat zijn. Dit zijn maar 2 van de tientallen indicatoren die je kunt gebruiken via TradingView. Wanneer je weet hoe ze werken, vereenvoudigen ze het lezen van crypto grafieken zeker. Dit echter erg geavanceerd.

Crypto grafieken samengevat

Gaat een cryptocurrency stijgen of juist dalen? Het lezen van crypto grafieken kan je wat vertellen over het toekomstige prijsverloop van een bepaalde cryptocurrency. Een grafiek bestaat uit verschillende onderdelen en je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wil.

Ze kun je simpelweg gebruikmaken van candlesticks, maar kun je ook patronen of indicatoren inzetten. Elk patroon vertelt je weer wat anders over de toekomst van de cryptocurrency en op deze manier kun jij hopelijk zoveel mogelijk winstgevende trades uitvoeren.

Het is belangrijk om te vermelden dat technische analyse geen bewezen kunst is. Het is dus niet bewezen dat bepaalde patronen voor bepaalde bewegingen in de prijs zorgen. Dit is enkel gebaseerd op wat in het verleden is gebeurd.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.