Crypto.be » Kennisbank » Welke cryptocurrency gaat stijgen?

Het investeren in cryptocurrency kan erg lucratief zijn, mits je het op de goede manier doet. Waar het aan de ene kant namelijk erg hoge rendementen kan opleveren, kun je evengoed je volledige inleg verliezen.

Dus hoe kun je het nou het beste doen? Hoe weet je welke cryptocurrency gaat stijgen? Er zijn een aantal technieken die je kunt inzetten om een prognose te maken over de toekomstige prijs van een cryptocurrency. Vandaag kijken we naar dingen die je in je gedachten kunt meenemen. Dit zijn: fundamentele analyse, technische analyse, hype en vraag en aanbod. Laten we snel beginnen!

Hoe weet je welke cryptocurrency gaat stijgen?

De laatste jaren is crypto uitgegroeid van iets waar niemand echt van had gehoord, tot iets waar heel veel mensen in investeren. Vaak krijg je toch het idee dat mensen zomaar wat doen. Dit hoeft niet. Je kunt zeker met gedachte investeren. Maar hoe weet je welke cryptocurrency gaat stijgen?

Welke cryptocurrency gaat stijgen?

Hoe weet je welke cryptocurrency gaat stijgen? Lees onze uitleg

Fundamentele analyse

Een goede manier om projecten te vinden die, op termijn, gaan stijgen, is door fundamentele analyse uit te voeren. Fundamentele analyse is het onderzoeken van projecten op basis van de fundamenten, oftewel de achterliggende waarde van projecten. Zodoende kom je erachter of een cryptocurrency interessant is of niet.

Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het team achter het project, de tokenomics, maar ook de utility van het project: wat kun je nou daadwerkelijk met de cryptocurrency. Wanneer je een écht goed project hebt gevonden, is de kans zeker aanwezig dat deze vroeg of laat zal gaan stijgen in waarde, bijvoorbeeld omdat meer mensen gebruik gaan maken van het product achter de cryptocurrency.

Hoewel fundamentele analyse in principe geen directe indicatie geeft voor het direct stijgen van een cryptocurrency, is het zeker slim om fundamentele analyse uit te voeren voordat je ergens in gaat investeren. Hierdoor weet je precies waarin je investeert en kun je een bepaalde prijsschommeling waarschijnlijk ook beter verklaren.

Technische analyse

Een manier waarop je wel directe prijsstijgingen zou kunnen voorspellen, is door middel van technische analyse. Waar je bij fundamentele analyse echt naar de projecten zelf kijkt, kijk je bij technische analyse naar het verloop van de grafiek.

Wanneer je doet aan technische analyse, lees je de crypto grafieken door te kijken naar candles, trendlijnen en andere patronen om op deze manier de toekomst van de grafiek te voorspellen. Aan de hand van patronen en indicatoren zou je kunnen voorspellen of de koers in de toekomst gaat stijgen of gaat dalen. Hierop zou je dan dus kunnen handelen door bijvoorbeeld in te stappen of uit te stappen, maar ook door long te gaan of te shorten.

Technische analyse is geen bewezen kunst. De patronen zijn elke gebaseerd op prijsbewegingen die in het verleden zijn voorgekomen. Hierdoor zijn ook de mogelijke voorspellingen die je doet of ziet enkel gebaseerd op wat eerder is voorgekomen. Toch zijn er veel traders die erg succesvolle trades hebben kunnen doen aan de hand van technische analyse.

Hype

Het komt zeker ook voor dat cryptocurrency’s stijgen op basis van hype. Dit is in het verleden al erg vaak gebeurd. Vaak zie je dat een bepaalde munt parabolisch stijgt, omdat er veel hype rondom deze specifieke munt is. Wat je nog vaker ziet, is dat er hype is rondom een bepaald marktsegment, waardoor 95% van de munten in dit segment ineens hard gaat stijgen.

Dit is bijvoorbeeld al eens voorgekomen rondom de meme coins zoals Dogecoin. Toen Dogecoin ineens heel veel onder de aandacht was, bijvoorbeeld door de tweets van Elon Musk, zag je tal van andere shitcoins of andere hond gerelateerde tokens op de markt komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Shiba INU (SHIB) of Floki INU (FLOKI). Een groot aantal meme coins zette in die periode ineens abnormale rendementen neer.

Een ander voorbeeld is de metaverse hype, die in 2021 plaatsvond. Er werd in die tijd veel gesproken over de metaverse en ook de naamsverandering van Facebook naar Meta, deed de hype ten goede. In deze periode, viel het dan ook op dat bijna alle metaverse gerelateerde cryptocurrency’s ineens enorm stegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Decentraland (MANA) en The Sandbox (SAND), maar zelfs ook heel veel kleine metaverse projecten stegen ineens naar nieuwe toppen.

Vraag en aanbod

Stijging crypto voorspellen

Stijging crypto voorspellen met vraag en aanbod

Als je ooit op school een economie les hebt gevolgd, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van het principe vraag en aanbod. Wanneer vraag en aanbod in evenwicht zijn, wordt de marktprijs gevonden. Dit betekent ook dat wanneer de vraag stijgt, de prijs toeneemt. Ditzelfde geldt voor wanneer het aanbod afneemt.

Een toename van de vraag kan in crypto allerlei oorzaken hebben. Een veelvoorkomende is bijvoorbeeld het ontstaan van hype waar we het eerder over hadden. Het kan echter ook voorkomen dat het aanbod daalt, bijvoorbeeld wanneer het team achter een bepaalde cryptocurrency ervoor kiest tokens te burnen (uit de omloop te halen).

Een voorbeeld van een coin waar al vaak burns hebben plaats gevonden, is Build and Build (BNB). Elk kwartaal burnt Binance namelijk een groot aantal burn, waardoor het aanbod afneemt. Het aanbod daalt hierdoor en door de aankondiging van zo’n burn kan ook de vraag toenemen, waardoor de prijs zou stijgen. Dit is echter geen garantie.

Samengevat: welke cryptocurrency gaat stijgen

Sommige mensen denken dat crypto enkel gebakken lucht is. Dat is zeker niet zo. Er zitten hele goede projecten tussen en je kunt ook zeker met gedachte investeren. Maar hoe doe je dit? Hoe weet je welke cryptocurrency gaat stijgen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. Zo kun je gebruikmaken van fundamentele analyse en van technische analyse, maar kun je ook kijken naar de hype rondom een bepaald project of marktsegment. Daarnaast speelt vraag en aanbod ook een belangrijke rol in de prijzen van cryptocurrency’s. Dit kun je dus ook in je voordeel gebruiken.

Er zijn een heleboel verschillende manieren om het toekomstige prijsverloop van een cryptocurrency enigszins te voorspellen. Hopelijk hebben we je vandaag wat kunnen bijleren over een aantal hiervan!

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.