Crypto.be » Kennisbank » Waarom zijn cryptocurrency's interessant?

Over cryptocurrency hoor je mensen vaak zeggen dat het eigenlijk gewoon gebakken lucht is. Dat de waarde van een cryptomunt puur is wat ‘de gek ervoor betaalt’. In sommige gevallen is dit zeker zo. Er zijn cryptocurrency’s die qua achterliggende waarde niets voorstellen.

Dit is echter zeker niet zo in alle gevallen. Het is absoluut niet zonder reden dat sommige cryptocurrency’s zoveel waard zijn. Er zijn een heleboel verschillende redenen waarom cryptocurrency’s hun waarde hebben. Vandaag kijken we naar een aantal van de voornaamste redenen.

Wat zijn cryptocurrency’s?

Zijn crypto's interessant?

Wat zijn cryptocurrency's en zijn ze interessant?

Een cryptocurrency is een digitale munt. De eerste cryptocurrency ooit, en dus een goed voorbeeld ervan, is Bitcoin (BTC). Bitcoin werd in 2009 opgericht door Satoshi Nakamoto, niet eens met de bedoeling om een nieuwe munteenheid te creëren. Hij wilde simpelweg een peer-to-peer cash systeem creëren. Een cash systeem waarbij het onmogelijk zou zijn om geld dubbel uit te geven en een systeem dat zonder middenman gewoon door kan draaien.

De digitale munten worden beveiligd door middel van cryptografie. Dit lijkt een soort geheimtaal, die ervoor kan zorgen dat informatie die verzonden moet worden, verborgen kan blijven voor eventuele tussenpersonen. Alleen de verzender en de ontvanger kunnen hierdoor echt zien wat de inhoud van het bericht is. De naam cryptocurrency komt dus ook van ‘een munteenheid die gebruikmaakt van cryptografie’.

Voordelen van cryptocurrency’s

Cryptocurrency’s hebben verschillende voordelen. Een aantal van deze voordelen, zijn:

  • Een veiliger systeem – cryptocurrency’s maken gebruik van de blockchaintechnologie. Een blockchain is een gedecentraliseerd grootboek dat alle transactiedata bijhoudt en verifieerd. Wanneer er een nieuwe transactie wordt uitgevoerd, wordt eerst gecontroleerd of dit grootboek bij alle nodes hetzelfde is en vervolgens wordt de transactie aan het grootboek toegevoegd. Een hacker kan nooit ineens de macht krijgen over alle nodes, dus is het een enorm veilig systeem. Tevens zijn er steeds meer nieuwe protocollen die tegen hackers beschermen, zoals het Lossless Protocol (LSS).
  • Een transparanter systeem – naast het feit de blockchain technologie zorgt voor een veilig systeem, zorgt het ook voor een erg transparant systeem. Elke transactie kan namelijk op elk moment vanaf elke node in het grootboek ingezien worden.

Nadelen van cryptocurrency’s

Ook hebben cryptocurrency’s uiteraard nadelen. Een aantal van deze nadelen, zijn:

  • Ingewikkeld – cryptocurrency’s zijn helaas niet eenvoudig. Om echt goed te begrijpen wat het allemaal precies inhoudt, moet je veel research doen en hier echt de tijd voor nemen.
  • Volatiliteit – cryptocurrency’s als investering zijn de laatste jaren erg populair geworden. Het is echter gebleken, dat het een erg onzekere investering is. Inderdaad, de potentiële rendementen zijn erg hoog, maar het is ook zeker niet ondenkbaar dat je je volledige inleg kwijtraakt. De cryptomarkt is zeer volatiel.

Waarom zijn cryptocurrency’s interessant?

De afgelopen jaren heeft cryptocurrency zich ontwikkeld van iets waar niemand ooit van had gehoord, tot een standaard onderwerp van gesprek aan het koffiezetautomaat. Steeds meer mensen investeren dan ook al in cryptocurrency. Zo investeert bijvoorbeeld bijna 10% van de Belgen in cryptocurrency.

Toch begrijpen maar weinig mensen wat cryptocurrency écht inhoudt. Het is inderdaad een mooie manier om wat extra bij te verdienen, maar er zit ook daadwerkelijk een waardevolle techniek achter. Er zijn verschillende redenen dat cryptocurrency’s hun waarde hebben. Laten we eens kijken naar een aantal van deze redenen.

Decentraal

De reden waarom veel investeerders zo blij zijn met het feit dat crypto decentraal is, is nu ineens weer erg relevant. De inflatiecijfers die de afgelopen maanden worden gepresenteerd, zijn enorm hoog. Dit komt (mede) doordat de macht over het geld in handen is van 1 partij.

Er kan namelijk geld geprint worden, door deze ene partij. Wanneer het aanbod van het geld ineens sterk stijgt, omdat er meer geld geprint wordt, wordt het geld vanzelfsprekend minder waard. Als de macht niet meer in de handen van 1 partij, kan er ook niet zomaar ineens de beslissing gemaakt worden om veel geld bij te printen.

Dat is maar 1 van de voordelen het feit dat crypto decentraal is.

Utility en onderliggende technologie

Cryptocurrency interessante investering

De onderliggende technologie maakt crypto's een interessante investering

Misschien wel de voornaamste reden waarom cryptocurrency’s soms zo’n hoge waarde hebben, is utility en de onderliggende technologieën van de cryptocurrency’s. Deze utility en onderliggende technologie is voor elke cryptomunt anders. Zo valt Bitcoin (BTC) bijvoorbeeld totaal niet met Ethereum (ETH) te vergelijken.

Vaak is een cryptomunt, of token, onderdeel van een bepaald ecosysteem, netwerk, of protocol. Je hebt deze munt of token dan per se nodig om gebruikt te kunnen maken van dit ecosysteem. Stel je bijvoorbeeld voor dat steeds meer mensen een bepaald ecosysteem gaan gebruiken, bijvoorbeeld omdat het een vervanger is van Google.

Aangezien meer mensen dan gebruik willen maken van het ecosysteem, hebben meer mensen de munt nodig, waardoor de vraag hiernaar stijgt. Dit zal er dan weer voor zorgen dat de prijs van de cryptocurrency stijgt.

Waarom cryptocurrency’s interessant zijn

De afgelopen jaren zijn cryptocurrency’s ineens razend populair geworden. Iedereen wil plotseling in de digitale munteenheden investeren, maar niemand weet écht wat ze precies inhouden. Vandaag probeerden we je een handje te helpen.

We keken naar wat cryptocurrency’s precies inhouden, maar ook aan waarom zou nou zo interessant zijn. 2 grote factoren hierin zijn: het feit dat cryptocurrency’s decentraal zijn en de utility en onderliggende technologie van cryptocurrency’s.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.