Crypto.be » Kennisbank » Hoe begin je als crypto investeerder?

Steeds meer mensen willen wat extra bijverdienen door te investeren in crypto. Als je succesvol in crypto investeert, kan dit erg lucratief zijn. Het is echter best wel lastig, zeker als beginner zijnde.

Want hoe begin je nou als crypto investeerder? Waarom zou je überhaupt in crypto investeren? Hoe koop je crypto? En welke crypto zou je dan moeten kopen? Dat, en meer, lees je in dit artikel over het beginnen met investeren in crypto.

De voordelen van crypto als investering

Hoe begin je als crypto investeerder

Hoe begin je als crypto investeerder? Wij leggen het uit

De eerste cryptocurrency Bitcoin (BTC), werd gepresenteerd in 2008 en gelanceerd in 2009. Dit maakte crypto een erg nieuwe investering. Zoals elke investering, heeft ook crypto als investering voordelen en nadelen. Wil je beginnen als crypto investeerder? Dan is het goed om voor- en nadelen van cryptocurrency investeringen te kennen.

Laten we allereerst eens kijken naar de voordelen:

  • Potentiële rendementen – de potentiële rendementen zijn bij crypto erg hoog. Waar je op de aandelenmarkt vaak praat over een gemiddeld rendement van rond de 7% per jaar, is een verdubbeling van de investering op de cryptomarkt niet ongebruikelijk.
  • Variatie – er is enorm veel variatie tussen de verschillende cryptocurrency’s op de markt. Bitcoin (BTC) wordt bijvoorbeeld het digitale goud genoemd, waar Ethereum (ETH) ‘future of the internet’ genoemd wordt.
  • Decentraal – crypto is decentraal. Dit betekent dat niemand, anders dan jij, controle heeft over je investering.

De nadelen van crypto als investering

Naast voordelen heeft crypto als investering uiteraard ook nadelen. Een aantal van deze nadelen zijn:

  • Kans op groot verlies – de potentiële rendementen zijn bij crypto dus erg hoog. Hier staat echter wel tegenover dat de potentiële verliezen ook erg groot zijn. Op de aandelenmarkt is een rendement van 7% per jaar dus ongeveer gemiddeld, maar je zult hier ook bijna nooit zien dat een aandeel ineens naar 0 gaat. Op de cryptomarkt komt dit wel, meer dan eens, voor.
  • Volatiliteit – hoewel de hoge volatiliteit op de cryptomarkt voor traders misschien juist een voordeel is, kan het voor lange termijn investeerders zeker als nadeel gezien worden. Het is niet ongebruikelijk dat een investering een uur nadat je deze hebt gedaan als 30% minder waard is. Dit kan op den duur natuurlijk wel weer bijtrekken. De volatiliteit zorgt simpelweg voor onzekerheid.

Stap 1: Kies een exchange als beginnende crypto investeerder

Als je van start wil gaan met het investeren in crypto, heb je allereerst natuurlijk een plek nodig waar je de crypto gaat kopen. Vroeger leek dit een onmogelijke klus, maar het wordt ons gelukkig steeds makkelijker gemaakt. Inmiddels zijn er namelijk tal van exchanges waar je uit kunt kiezen.

Er zijn exchanges die erg geschikt zijn voor traders, bijvoorbeeld omdat ze de kosten erg laag houden en een breed aanbod aan verschillende cryptocurrency’s hebben. Er zijn ook exchanges die geschikt zijn voor langere termijn investeerders, bijvoorbeeld omdat ze veel extra functies zoals staking aanbieden.

Het belangrijkste, wanneer je een keuze tussen exchanges gaat maken, is dat je voor een exchange kiest die goed bij jou past. Zet voor jezelf op een rijtje, wat je belangrijk vindt in een exchange en kies vervolgens een exchange die goed bij dit rijtje past. Vind je het belangrijk dat de kosten laag zijn? Of wil je een exchange met een goede klantenservice? Deze ‘eisen’ beïnvloeden je uiteindelijke keuze voor een exchange.

Om de keuze makkelijker voor je te maken, hebben wij reviews geschreven over een heleboel exchanges. In dit overzicht met crypto exchanges kun je lezen over tientallen verschillende cryptobeurzen, zodat jij voor jezelf de juiste keuze kunt maken.

Stap 2: Weet in welke crypto je wilt investeren

Tips cryptocurrency investeringen

Tips over cryptocurrency investeringen

Inmiddels ken je de voordelen en nadelen van het investeren in crypto en heb je hopelijk een account aangemaakt bij een exchange. Nu is het dus daadwerkelijk tijd om echt crypto te gaan kopen. Wij kunnen je geen advies geven, over welke munten je precies moet kopen.

Wel kunnen we je wat tips meegeven over hoe je onderzoek doet naar cryptocurrency’s. Je wil natuurlijk niet dat je in een scam investeert. Beginnen als crypto investeerder dient op een veilige en verantwoorde manier te gebeuren.

  • Utility – het voornaamste waar je naar moet kijken wanneer je een cryptocurrency onderzoekt om mogelijk in te gaan investern, is: waar dient deze coin voor? Wat is het doel van deze coin? In veel gevallen zijn cryptocurrency’s onderdeel van een ecosysteem, waarin de cryptocurrency dan als benzine dient. De munt heb je dus voor alles in dit ecosysteem nodig. Je kunt dan onderzoek doen naar het ecosysteem. Brengt dit ecosysteem iets nieuws? Hoe zie ik de toekomst voor dit ecosysteem voor me? Wanneer dit er naar jouw mening allemaal positief uitziet, kun je ervoor kiezen te investeren in de munt.
  • Team – een andere overweging, wanneer je onderzoek doet naar een munt om in te investeren, is het team. De teamleden bieden, zoals alles, nooit garantie, maar kunnen wel een mooie indicatie zijn voor het mogelijke succes van het project. Hebben de teamleden eerder succesvolle bedrijven gestart? Of hebben ze in goede functies gezeten bij grote startups? Zoals eerder gezegd, het biedt geen garantie, maar kan wel gezien worden als iets positiefs.

Het beginnen als crypto investeerder samengevat

Steeds meer mensen willen in crypto investeren. Maar hoe begin je nou? Allereerst is het slim om zeker te weten dat je het écht wil. Bij het investeren in crypto komen namelijk voordelen kijken, maar ook zeker nadelen. Zo zijn de potentiële rendementen erg hoog, maar is er ook een grote kans op het verliezen van je inleg.

Wanneer je voor jezelf hebt bepaalt toch in crypto te willen investeren, is de eerste stap het uitkiezen van een exchange. Via de exchange ga jij uiteindelijk crypto kunnen kopen. De volgende, en laatste, stap, is het uitkiezen van de munt of token waar jij uiteindelijk in gaat investeren. Wij mogen je hier geen advies over geven, maar kunnen je wel een aantal richtlijnen meegeven waar je op zou kunnen letten. Succes!

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.