Crypto.be » Kennisbank » Wat is Web3?

Web3: Ook wel het internet van de toekomst genoemd. In de korte tijd dat het internet bestaat, heeft het web al vele drastische veranderingen doorgemaakt. Volgens kenners zouden we nu voor de grootste verandering tot op heden staan: de overgang naar van Web2 naar Web3.

Waarschijnlijk heb je al geen idee wat Web2 precies inhoudt, laat staan Web3. Vandaag ga je erachter komen. De beste manier om Web3 uit te leggen, is door eerst naar Web1 en Web2 te kijken, zodat je vervolgens een goed beeld hebt van wat er allemaal zou veranderen bij Web3 en hoe dit er dan uit zou zien. Laten we snel beginnen!

Wat is Web1?

Verschillende internet vormen

Het internet kent verschillende vormen zoals Web1

Web1 is de allereerste vorm van het internet. De Web1-periode begon in 1993, toen het world wide web (www) openbaar werd. Op dit moment werd het nog geen Web1 genoemd, dit is een benaming die later is ontstaan.

In het tijdperk van Web1 was het internet eigenlijk simpelweg een digitale encyclopedie. Je kon vooral informatie lezen op het internet. Dit gebeurde via heel eenvoudige websites. Wikipedia is een website die prima onder Web1 te schikken valt. Je kunt er informatie lezen en op linkjes klikken. Verder kun je er eigenlijk niet veel doen.

Er was een gebrek aan interactie. Dit veranderde toen het Web2 tijdperk aanbrak.

Wat is Web2?

Aan het begin van de 21e eeuw, 2001 om precies te zijn, werd het web alsmaar interactiever. Dit wordt dan ook omschreven als het moment waarop de overgang van Web1 naar Web2 plaatsvond. Op dit moment bevinden we ons nog altijd voor het grootste gedeelte in Web2, al zie je steeds meer Web3 protocollen opkomen.

Gedurende Web2 werd het internet dus steeds interactiever. Denk bijvoorbeeld aan platformen als Facebook, Instagram of YouTube. De gebruikers konden daadwerkelijk iets gaan toevoegen aan de platformen, bijvoorbeeld door er foto’s of video’s op te plaatsen, maar ook door te communiceren met hun medegebruikers.

Nu zou het, volgens internetexperts en cryptoliefhebbers, dus tijd zijn voor de volgende fase van het internet: Web3. Maar wat is dat?

Wat is Web3?

Uitleg over Web3

Wij beantwoorden de vraag: Wat is Web3?

Web3 is dus de benaming voor de volgende fase van het internet. Het staat ook wel als Web3.0 bekend. Waar de gebruiker in Web2 enkel toevoegde aan het platform, kan de gebruiker in Web3 zelfs voor een stukje eigenaar zijn en meebeslissen over het platform.

Web3 is namelijk een token-based economy, oftewel een economie waarin tokens een grote rol spelen. Een Web3-protocol zou dan een eigen token hebben, die gebruikt wordt in het ecosysteem. Dit betekent dus bijvoorbeeld dat de mensen die bijdragen aan het platform, deze token als beloning uitgekeerd kunnen worden en dat mensen die gebruikmaken van het platform, deze token ergens vastzetten om toegang te krijgen tot platform.

Wanneer het platform dan dus populairder wordt en steeds meer gebruikt wordt, zal er meer vraag zijn naar de token. Dit zou ervoor zorgen dat de prijs van de token stijgt. Hiervan zouden de ‘early adopters’ van het platform dus kunnen meeprofiteren, waar voorheen alleen de eigenaren van het platform dit deden.

Dat is niet de enige manier waarop tokens een grote rol zouden kunnen spelen in de Web3 economie. In Web3 zal er waarschijnlijk namelijk ook veel gebruikgemaakt worden van DAO’s, oftewel decentralized autonomous organizations. Dit zijn bedrijven die volledig op zichzelf staan en door middel van een governance token bestuurd worden door de gebruikers.

Elke token is dan 1 stem waard. Hoe meer tokens je dus hebt, hoe meer invloed je hebt over het platform. Op deze manier is de toekomst van het platform volledig afhankelijk van de keuzes van de gebruikers. Dit zal ervoor zorgen dat er keuzes worden gemaakt die in het belang zijn van de gebruikers, in plaats van in het belang van de aandeelhouders. De verwachting is dat de platformen hierdoor een stuk beter worden.

Ook in het voorbeeld van een DAO geldt weer, dat naarmate het platform populairder wordt, de vraag naar de token stijgt. Hierdoor zou de prijs stijgen, waarvan de ‘early adopters’ kunnen profiteren.

Web3 zorgt er dus, op allerlei manieren, voor dat de macht over de toekomst van de platformen steeds meer in handen ligt van de gebruiker. Hierdoor worden ontwikkelingen doorgevoerd, in belang van de gebruikers. Daarnaast profiteren gebruikers ook van groei, waardoor ze nog meer redenen hebben om de juiste keuzes te maken voor de toekomst van het platform.

Hoe het daadwerkelijk in de praktijk gaat werken, zal allemaal nog moeten blijken. De plannen klinken echter veelbelovend!

Conclusie over hetgeen Web3 is

Volgens experts zouden we voor de grootste ontwikkeling op het internet tot nu toe staan. We zouden namelijk van Web2 naar Web3 gaan.

Waar Web1 een vorm van het web was die voornamelijk bedoeld was om informatie te verschaffen, werd het internet tijdens Web2 steeds interactiever. Nu, met Web3, zouden gebruikers zelfs mee kunnen gaan beslissen over de platformen. Hierdoor zouden ze ook van de groei van de platformen mee kunnen gaan profiteren.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.