Crypto.be » Kennisbank » Bekendste Web3 protocollen

Het begint er steeds meer op te lijken dat we inderdaad de overgang aan het maken zijn van Web2 naar Web3. In deze vorm van het internet zou alles veel meer decentraal zijn, waardoor ook de macht meer in handen ligt van de gebruikers. Hierdoor zouden de gebruikers ook beloond kunnen worden voor hun bijdragen aan het internet. Maar wat is Web3 precies? En wat zijn de bekendste Web3 protocollen? Dat lees je in dit artikel.

Inleiding tot Web3 protocollen

Wat zijn Web3 protocollen?

Web3 protocollen: Wat houden ze in?

Web3 is een nieuwe vorm van het internet. Volgens kenners is het dé toekomst van het internet. Het zou een vorm van het internet zijn waarbij gebruikers, meer dan ooit, betrokken zijn bij het internet. Dit zou zo zijn doordat de gebruikers meebeslissen over de toekomst van de platformen, maar in zekere zin zelfs voor een deel eigenaar zijn van de platformen.

Om beter te begrijpen wat Web3 precies is, is het goed om even kort stil te staan bij het huidige internet en dat van het verleden: Web1 en Web2. In Web1 was het internet totaal niet interactief. Je kon het meer zien als een gedigitaliseerde versie van een encyclopedie. Een goed voorbeeld van een platform dat de uitstraling heeft van een Web1 platform, is Wikipedia.

In Web2 werd het internet steeds interactiever. Gebruikers konden daadwerkelijk wat toevoegen aan het internet, door bijvoorbeeld foto’s te posten op sociale media, maar ook door met elkaar te communiceren. Goede voorbeelden van Web2 platformen zijn bijvoorbeeld Instagram en YouTube, maar bijvoorbeeld ook Twitter.

Nu zouden we dus een de vooravond van de overgang van Web2 naar Web3 staan. Zoals eerder al gezegd werd, zou Web3 een vorm van het internet zijn waarin de gebruikers steeds meer centraal staan. Dit zou blijken doordat de gebruiker meebeslist over de toekomst van de platformen en zelfs voor een deel eigenaar. Dat alles zou mogelijk zijn via een tokeneconomie. Maar wat zijn nou goede voorbeelden van Web3 protocollen die op dit moment al bestaan?

Filecoin Web3 project

Het eerste voorbeeld van een groot Web3 project, is Filecoin (FIL). Filecoin is een gedecentraliseerd cloud netwerk. Data is een enorm belangrijke bouwsteen voor Web3. Het is hierbij ook goed dat de cloud gedecentraliseerd zal zijn, waardoor de macht uit handen valt van de grootmachten. Op dit moment, tijdens Web2, is de macht over de cloud namelijk in handen van een aantal grote partijen, zoals Amazon Web Services en Google Cloud.

Dit zal ervoor zorgen dat de cloud ook niet meer afhankelijk is van 1, 2 of 3 partijen, maar van honderden, of zelfs duizenden ‘nodes’ in het netwerk. Wanneer 1 van deze nodes er dan even uitlegt, heeft dit bijna geen gevolgen. Als 1 van de partijen in de huidige vorm van de cloud eruit ligt, heeft dit veel grotere gevolgen.

Het protocol van Helium

Helium Web3 protocol

Web3 protocol van Helium (HNT)

Het plan van Helium (HNT) is duidelijk: het decentraliseren van internetverbinding. Dit wil Helium doen door middel van ‘people-powered networks’, zo geven zij aan op de website. De werking van Helium is, wanneer je het eenmaal begrijpt, vrij eenvoudig.

Het decentraliseren van internetverbinding wil Helium doen door middel van een interessant node systeem. Het werkt vergelijkbaar als Proof of Work (PoW) bij Bitcoin (BTC), waar miners transacties verifiëren en hiervoor rewards ontvangen. Helium maakt gebruik van Proof of Coverage (PoC). ‘Miners’ zetten hierbij hotspots op.

Deze hotspots zijn echte apparaatjes die samen een netwerk vormen. Op deze manier heeft Helium dus een netwerk van hotspots, dat op en duur de hele wereld zal ‘coveren’. De rekenkracht van de hotspots wordt gebruikt om een internetverbinding te creëren, die dus beschikbaar zal zijn over de hele wereld. De eigenaren van de hotspots ontvangen, net als de miners bij Bitcoin, rewards voor hun bijdrage aan het netwerk.

Brave in relatie tot Web3 protocollen

Een ander interessant voorbeeld van een Web3 project, is de Brave Browser. Brave is een webbrowser, net als Mozilla Firefox, Google Chrome, of Internet Explorer. Je kunt Brave dus simpelweg gebruiken om dingen op te zoeken op het internet.

Wanneer je op een reguliere, Web2 webbrowser zoekt, zie je hier en daar natuurlijk wel eens een reclame voorbijkomen. Hier krijg jij als gebruikers echter niets voor terug. Al het geld dat betaald wordt voor deze advertenties, gaat naar het bedrijf dat de baas is over de browser. Gezien de Brave Browser decentraal is, is er eigenlijk geen ‘baas over de browser’. Dit zijn namelijk de gebruikers zelf.

Het geld dat betaald wordt voor de advertenties, gaat in het geval van Brave dan ook naar de gebruikers. Voor elke keer dat een gebruikers zoekt, en dus een advertentie ziet, ontvangt hij of zij een x aantal Basic Attention Tokens (BAT). Op deze manier kun je dus geld verdienen met iets wat je waarschijnlijk toch al doet: gebruikmaken van het internet.

Web3 protocollen samenvatting

Vele kenners zijn het er inmiddels over eens: Web3 is de toekomst van het internet. Het zou een vorm van het internet worden waarbij de macht steeds meer verdeeld is over de gebruikers, in plaats van over de grootmachten. Hierdoor zouden de gebruikers ook beloond kunnen worden voor hun bijdragen aan het internet.

Vandaag keken we naar 3 bekende Web3 protocollen: Filecoin, Helium en Brave. Deze 3 projecten zouden zomaar eens de fundamenten voor Web3 kunnen worden. Filecoin is een gedecentraliseerd cloud netwerk, een soort Web3 versie van Amazon Web Services of Google Cloud. Helium is een gedecentraliseerde internetverbinding, een soort Web3 versie van 5G of het huidige internet. Brave is een gedecentraliseerde webbrowser, een soort Web3 versie van Google Chrome of Mozilla Firefox.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.