“If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die.” is één van de populairste quotes van Warren Buffett, de succesvolste investeerder aller tijden. Geld verdienen terwijl ze slapen is dan ook iets waar steeds meer mensen geïnteresseerd in zijn.
Het klinkt onmogelijk, maar dat is het niet. Alleen al binnen crypto zijn er een heleboel manieren om een inkomen te verdienen zonder dat je hier actief mee bezig hoeft te zijn. Ook in België is het mogelijk om een passief inkomen met crypto te verdienen.
Vandaag kijken we naar drie manieren binnen crypto, waarop jij in België een passief inkomen kunt verdienen, namelijk: Mining, staking en liquidity providing. Dit zijn lang niet alle manieren, maar wel de populairste. Laten we snel beginnen!
Inhoudsopgave
Mining in relatie tot een passief inkomen
Veel blockchains, zoals die van Bitcoin, maken gebruiken van een consensus algoritme genaamd Proof-of-Work (PoW). Dit betekent simpelweg dat de rekenkracht van computers, ook wel miners genoemd, wordt ingezet om formules op te lossen, waardoor transacties op een decentrale manier goedgekeurd kunnen worden. Deze computers doen dit uiteraard niet zomaar. Ze ontvangen namelijk rewards voor hun bijdrage.
Mining is dus een manier voor jou om een passief inkomen uit crypto te halen. Via mining kun je bijvoorbeeld passief Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) en Monero (XMR) verdienen.
Helaas is mining niet gratis. Wanneer je gaat minen moet je dus rekenkracht kunnen bieden aan de blockchain. Hoewel bijvoorbeeld je laptop wel degelijk wat rekenkracht heeft, is dit in veel gevallen niet genoeg om significant te kunnen bijdragen en dus verdienen. Je zult hiervoor een mining set up moeten aanschaffen. Deze bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een videokaart. Als je goed zoekt zou het kunnen lukken om onderdelen goedkoper op de kop te slaan, maar wanneer je een mining setup gaat aanschaffen kun je uitgaan van een bedrag van tussen de €1500 en €2000.
Staking
Een andere manier om in België een passief inkomen te verdienen via crypto, is staking. In plaats van het Proof-of-Work consensus algoritme, maak je bij cryptocurrency staking gebruik van het Proof-of-Stake (PoS) consensus algoritme. Ook Bij Proof-of-Stake wordt jouw rekenkracht gebruikt om transacties te valideren, ditmaal doordat jij je crypto vastzet in het netwerk. Omdat je dit doet, ontvang je dus ook weer rewards in de vorm van cryptocurrency.
Ook staking is dus een manier waarop jij in België een passief inkomen uit crypto kunt halen. Voorbeelden van netwerken waarin jij kunt staken, zijn Ethereum, Tezos (XTZ), Cosmos (ATOM) en Polkadot (DOT).
In het begin van crypto kon je staken alleen doen in de daadwerkelijk blockchainnetwerken. Tegenwoordig wordt het je echter een stuk eenvoudiger gemaakt. Je kunt het inmiddels namelijk via de meeste exchanges ook doen. Voorbeelden van exchanges die staking aanbieden, zijn Binance, Kucoin, Huobi en Bitvavo. Binnen deze exchanges kun je met een enkele druk op de knop al een passief inkomen verdienen, bovenop je crypto.
Liquidity Providing
Een alternatieve manier om een passief inkomen te verdienen, door middel van crypto in België, is door liquidity te providen. Wanneer je doet aan liquidity providing, maak je gebruik van de effecten van decentralized finance, oftewel DeFi. Binnen DeFi heb je namelijk exchanges, zoals je die ook in het centrale gedeelte van crypto hebt.
Op een exchange is liquiditeit nodig, daardoor kan er namelijk gehandeld worden. Bij een centrale exchange wordt deze liquiditeit geregeld door het bedrijf dat de exchange beheert. Bij een decentrale exchange, ook wel een DEX genoemd, is er geen bedrijf dat de exchange beheert. Niemand is de baas over deze exchange. De liquiditeit zal dus ook geleverd moeten worden door de gebruikers van de decentrale exchange.
Jij zou dit kunnen doen. Je stelt dan je crypto beschikbaar in een liquidity pool. Dit kun je zien als een zwembad waarin een heleboel cryptomunten liggen. Als een handelaar dan een bepaalde cryptomunt wil kopen, haalt hij of zij deze uit het zwembad en stopt hij zijn eigen crypto, waarmee hij of zij betaalt, erbij.
Dit doe je natuurlijk niet voor gratis. Als liquidity provider maak jij de handel als het ware mogelijk voor andere handelaren. In ruil hiervoor, ontvang jij een beloning. Vaak wordt je namelijk uitbetaald in een percentage van de transactie van de andere handelaar. Deze betaalt dus simpelweg transactiekosten, maar in plaats van dat deze naar het bedrijf dat de exchange beheert gaan, gaan deze naar jou.
Ook liquidity providing is dus een manier voor jou om een passief inkomen uit crypto te halen. Een aantal voorbeelden van exchanges waarop je liquidity kunt providen, zijn Uniswap, Pancakeswap en Sushiswap.
Een passief inkomen met crypto samengevat
Het verdienen van een passief inkomen is volgens ’s werelds succesvolste investeerder, Warren Buffett, curciaal op de weg naar financiële vrijheid. Gelukkig zijn er via crypto een heleboel manieren om dit te bereiken. Een aantal daarvan zijn: mining, staking en liquidity providing.
Bij mining biedt je je rekenkracht aan binnen een blockchainnetwerk, zodat het netwerk op een decentrale manier transacties kan valideren. In ruil voor je rekenkracht, ontvang je rewards in de vorm van cryptocurrency.
Bij staking doe je in principe hetzelfde. In plaats van dat je je rekenkracht aanbiedt door een daadwerkelijke computer aan te sluiten aan het netwerk, doe je dit door cryptomunten vast te zetten in het netwerk. Ook in dit geval draag je bij aan de validatie van het netwerk en in ruil hiervoor ontvang je een beloning in de vorm van crypto.
Liquidity providing werkt compleet anders. Hier maak je namelijk gebruik van de effecten van DeFi. Door jouw crypto aan te bieden als liquiditeit bij een decentrale exchange, maak je de handel voor anderen mogelijk. In plaats van dat de transactiekosten betaald worden aan de exchange, kun jij deze dan ook in ontvangst nemen.
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.