Trading

Cryptocurrency traden met een hefboom of leverage?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto trading nieuws » Cryptocurrency traden met een hefboom of leverage?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Over de mogelijkheid beschikken om veel geld te beleggen of met een groot bedrag te kunnen traden spreekt iedereen natuurlijk wel aan. Hoe groter de positie is die je kan openen, hoe groter logischerwijs ook de return on investment kan uitvallen.

Dit gezegd hebbende is het in de praktijk zo dat lang niet iedereen over dezelfde hoeveelheid financiële middelen beschikt. Dat lijkt op het eerste zicht bij veel mensen natuurlijk een flinke doorn in het oog te zijn. Toch is dat niet persé noodzakelijk.

Het is namelijk ook mogelijk om gebruik te maken van een zogenaamde hefboom of leverage. In dit geval kan je zelfs met een klein(er) bedrag toch een mooie positie openen. Benieuwd hoe dit nu precies in zijn werk gaat? Je leest het in dit artikel.

Hoe werkt een hefboom precies?

Cryptocurrency traden hefboom of leverage

Verschil tussen hefboom of leverage bij cryptocurrency traden uitgelegd

Wanneer je wil traden met een hefboom of wanneer je dus met andere woorden aan leverage trading wenst te doen, zal je dus kunnen vaststellen dat je minder financiële middelen voor handen dient te hebben dan wanneer je dit niet zou doen.

We geven je een voorbeeld. Stel bijvoorbeeld dat je een crypto trade wil openen voor een waarde van 500 euro. Zelf heb je echter slechts 100 euro beschikbaar op je trading account. Je zou er dan voor kunnen kiezen om een hefboom van vijf toe te passen. Op die manier wordt de 100 euro die je hebt staan met vijf vermenigvuldigd, waardoor je uitkomt op een totale waarde van 500 euro. In principe ga je dus 400 euro lenen.

Het feit dat je geld gaat lenen zorgt er meteen voor dat je rekening moet houden met een extra risico. Voor de lening die je gaat afsluiten dient er namelijk een soort van onderpand te worden verstrekt. Dit onderpand dient uiteraard als voldoende te worden bestempeld door de geld verstrekkende partij om je de hefboom toe te staan. Je gaat dus eigenlijk een trade doen met geld dat je zelf niet hebt en dus feitelijk gezien ook niet kan missen.

Gaat de trade fout? Dan kan je met een direct verlies opgezadeld worden, waarvoor het verstrekte onderpand kan worden aangesproken (lees: ontnomen).

Wat is high leverage dan precies?

De ene hefboom is de andere niet. In dit artikel hebben we tot dusver dan ook het voorbeeld aangehaald waarbij er sprake is van een hefboom van vijf. Dit is een vrij bescheiden hefboom waarbij het risico dat eraan verbonden is ook nog relatief binnen de perken kan worden gehouden.

Dit gezegd hebbende is het zo dat verschillende crypto platformen waaronder bijvoorbeeld Binance er bekend om staan “high leverage” aan te bieden. In dit geval is er geen sprake meer van een hefboompje van 1:5, maar wel van een hefboom tot zomaar even 1:125.

Met één enkele euro zou je op deze manier een positie kunnen openen van 125 euro. Het spreekt voor zich dat high leverage enkel en alleen toegepast zou mogen worden door traders met reeds heel wat ervaring.

Hoe risicovol is crypto traden met een hefboom of leverage?

Veel beginnende crypto traders stellen zich de vraag hoeveel risico een hefboom of leverage met zich meebrengt.

Beleggen, handelen of investeren met geleend geld brengt in de praktijk altijd de nodige extra risico’s met zich mee. Je loopt in eerste instantie het risico dat je positie gesloten wordt wanneer het verstrekte onderpand niet langer voldoende is om de gerealiseerde verliezen op te kunnen vangen. In dat geval is er geen enkele mogelijkheid meer om je verliezen binnen de bestaande trade te recupereren.

Dit is bovendien niet het enige risico. Het feit dat je niet het volledige vereiste bedrag voor de trade zelf in kan leggen zorgt er namelijk eveneens voor dat je aandacht moet besteden aan een vaak extra ingrijpende volatiliteit. Wanneer een cryptocurrency koers een bepaalde beweging maakt, dan zal je dat bij een hefboom van vijf ook vijf keer zo hard gaan voelen.

Het is mede omwille van deze reden dat het sterk wordt afgeraden om aan leverage trading te doen wanneer je nog maar net begint met traden.

Voor wie kan traden met een hefboom of leverage interessant zijn?

Crypto traden met hefboom of leverage is vooral een mogelijkheid die in de kaart speelt van de ervaren trader die over een wat beperkter crypto beleggingsbudget beschikt. Indien je nog geen of slechts weinig ervaring hebt met het traden van crypto, zal je immers tot de vaststelling komen dat de risico’s waarmee je geconfronteerd wordt gewoon veel te groot zijn.

Elke koersbeweging hakt er extra hard in waardoor niet alleen de winsten, maar ook de verliezen in snel tempo kunnen oplopen. In het bijzonder wanneer er ook nog eens sprake is van een beperkt onderpand zal je tot de vaststelling komen dat de risico’s verbonden aan crypto traden met hefboom of leverage torenhoog kunnen worden.

Weet je wel wat je doet en heb je bijvoorbeeld reeds de nodige ervaring met trading op de gewone aandelenmarkt? Dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.

Lees ook eens ons artikel over crypto trading signalen

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Trading

Breakout trading strategie: Uitleg voor beginnende traders

5 minuten leestijd
In dit artikel vertellen wij jou meer over de breakout trading strategie. We bespreken hoe je deze crypto trading strategie in de…
Trading

Trend trading strategie uitleg: Voordelen, handleiding en soorten

5 minuten leestijd
In dit artikel bespreken wij de trend trading strategie voor cryptocurrency traders. We zoomen eerst in op hetgeen een trend trading strategie…
Trading

Arbitrage trading strategie: Betekenis, voordelen, stappenplan

4 minuten leestijd
In dit artikel kom je meer te weten over hetgeen de arbitrage trading strategie is en hoe je ermee van start gaat….

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *