Overig

Stop loss instellen: Waarom van belang als risicomanagement?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Overig crypto nieuws » Stop loss instellen: Waarom van belang als risicomanagement?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Of je nu gaat traden met gewone aandelen of met crypto, in allebei de gevallen zal je er rekening mee moeten houden dat er risicomanagement moet worden toegepast. Voor eender welke vorm van beleggen of traden geldt immers dat er bepaalde risico’s aan verbonden zijn. Door het toepassen van een goed risicomanagement zal je echter tot de conclusie komen dat het mogelijk is om deze risico’s danig binnen de perken te houden.

Eén van de misschien wel meest cruciale onderdelen van dat risicomanagement is de zogenaamde ‘stop loss'. Deze vorm van risicomanagement maakt het immers mogelijk om op een bepaald moment automatisch tot aan- of verkoop van een bepaalde hoeveelheid assets over te gaan. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Dan is verder blijven lezen zeker een aanrader.

Wat maakt het instellen van een stop loss zo belangrijk?

Stop loss instellen risicomanagement

Het instellen van een stop loss als risicomanagement

Cryptocurrency experts zijn het er over het algemeen over eens dat mensen die aan crypto trading willen beginnen, er in de praktijk altijd goed aan doen om eerst te leren hoe een stop loss te plaatsen. Dat is van belang omdat het je in de praktijk niet op één, maar wel op twee interessante voordelen kan komen te staan.

In eerste instantie is het mogelijk om er met de stop loss voor te zorgen dat je jouw mogelijke verliezen weet te beperken. Heb jij bijvoorbeeld Bitcoin gekocht voor 20.000 euro, maar draait daarna het sentiment op de markt volledig waardoor je in de rode cijfers duikt? Dan zou een stop loss instellen op bijvoorbeeld 17.500 euro je behoorlijk wat verlies kunnen besparen.

Zakt de koers nog verder weg? Dan kan je met jouw resterend bedrag een grotere hoeveelheid BTC kopen waardoor je, je initiële verlies eigenlijk vrij eenvoudig goed kan maken. Zonder stop loss is dat een stuk lastiger.

Je positie vergroten door het instellen van een stop loss

Het instellen van een stop loss bij crypto trading kan er niet alleen voor zorgen dat je op een bepaald moment bepaalde verliezen kan voorkomen door automatisch te verkopen. In de praktijk is het eveneens zo dat je door middel van een dergelijke stop loss immers automatisch een bepaalde hoeveelheid aan BTC-tokens kan aankopen.

Is er een bepaalde cryptocurrency koers waartegen jij graag extra BTC (of een andere cryptovaluta) wenst aan te schaffen? Dan is ook dat mogelijk.

Het instellen van een stop-limit order

Indien je ervoor wil kiezen om een stop loss in te stellen voor jouw crypto trade, dan zal je tot de conclusie komen dat dit bij het merendeel van de brokers dient te gebeuren door middel van een zogenaamde stop-limit order. In dit geval zal je drie verschillende gegevens moeten invullen:

  1. De stop (loss)
  2. De limit
  3. Het aantal BTC waar de order betrekking op heeft

De zogeheten stop maakt duidelijk tegen welke waarde automatisch je limit order kan worden ingesteld. Voor de limit geldt op haar beurt dan weer vooral dat ze aangeeft tegen welke waarde je mogelijks bereid zou zijn om te verkopen. Bij amount kan je dan vervolgens aangeven hoeveel van je positie (de waarde van de trade die je aan het maken bent dus) je daadwerkelijk wenst te kopen.

Let op dat de stop en limit nooit hetzelfde zijn!

Het instellen van een stop loss bij crypto trading is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Bovendien kan er in de praktijk worden vastgesteld dat het merendeel van de crypto exchanges of platformen deze optie gewoon zonder probleem aanbieden. Dit gezegd hebbende zijn er twee niet onbelangrijke fouten die je hierbij kan maken.

In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk dat je de stop en de limit op hetzelfde niveau instelt. Dat is moordend voor het risicomanagement van je trade. De kans bestaat namelijk dat hierdoor de limit order nooit zal worden gevuld. Dit is dan ook in de praktijk iets wat je met absolute zekerheid zal willen proberen te voorkomen.

Je stop loss verplaatsen is niet zelden een goed idee

Tot slot is er nog een tweede niet zelden gemaakte fout. Zowel wanneer je investeert in crypto voor de lange termijn als wanneer je aan crypto trading gaat doen, zal je in de praktijk tot de conclusie komen dat het de moeite waard kan zijn om de stop loss te bestempelen als een flexibel instrument waar je verschillende kanten mee uit kan.

Het flexibele karakter van dit instrument moet er in de praktijk onder meer voor zorgen dat je ze mee laat bewegen met de prijsactie die plaatsvindt. Het is vaak onmogelijk (ook mits het volgen van prijssignalen) om precies op voorhand in te schatten waar de support en resistance levels zich precies bevinden.

Door dit goed in het oog te houden en door je stop loss aan te passen aan de nieuwe tot stand gekomen koersen, is het mogelijk om te allen tijde te kunnen rekenen op het best mogelijke risicomanagement voor jouw crypto trade.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Overig

Bitcoin versus Ethereum, de ultieme clash!

3 minuten leestijd
Er zijn binnen de cryptowereld tal van verschillende afwegingen die worden gemaakt. Eén van de vaakst gemaakte afwegingen is deze die betrekking…
Overig

Litecoin (LTC) naar euro omzetten: Complete uitleg

3 minuten leestijd
In dit artikel helpen we je met het omzetten van Litecoin naar euro. Heb je LTC in je crypto wallet en wil…
Overig

Smart contracts uitleg: Betekenis, voordelen, toepassingen

3 minuten leestijd
Vraag jij jezelf af wat smart contracts zijn? Dan ben je niet de enige. Door dit artikel te lezen, kom je achter…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *