Investeren

Hoe risicovol is een langetermijninvestering in crypto?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Hoe risicovol is een langetermijninvestering in crypto?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

De meeste beleggingsexperts zijn het er in de praktijk wel met elkaar over eens dat de beste resultaten met investeringen worden geboekt over de lange(re) termijn. De geschiedenis heeft deze stelling tot dusver eigenlijk alleen nog maar bijgetreden. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen zich de vraag stellen of dit daadwerkelijk altijd het geval is.

Wat dit betreft wordt er in de praktijk toch steeds aangeraden om rekening te houden met de aard van de investering. Overweeg jij een langetermijninvestering in crypto en stel je, je de vraag hoe risicovol dit nu precies is? Dan kan je het antwoord op deze vraag ongetwijfeld terugvinden hier op deze pagina.

De ene cryptovaluta is (uiteraard) de andere niet

Langetermijninvestering in crypto risicovol

Is een langetermijninvestering in crypto wel of niet risicovol?

De hoofdvraag van deze pagina is uiteraard ongelofelijk algemeen. Het spreekt immers in de praktijk voor zich dat de ene cryptovaluta de andere niet is. Hierbij maken we vooral een onderscheid tussen enerzijds Bitcoin en anderzijds de zogenaamde ‘altcoins' die op de markt zijn terug te vinden.

Op het ogenblik dat je een langetermijninvestering gaat doen spreekt het voor zich dat je, je altijd de vraag moet stellen of de investering in kwestie de tand des tijds kan doorstaan of niet. Dat blijkt in de praktijk lang niet altijd het geval te zijn, in tegendeel. Van het merendeel van de altcoins is bijvoorbeeld bekend dat ze naar alle waarschijnlijkheid binnen afzienbare tijd een stille dood zullen sterven.

Voordat je gaat investeren is het dan ook altijd een absolute vereiste om eerst even grondig na te gaan hoe opgewassen het project waar jij in wenst te investeren is tegen de concurrentie.

Een langetermijninvestering Bitcoin; wellicht de veiligste keuze

Wil je graag een langetermijninvestering doen in crypto? Zou je daarbij graag de risico’s zoveel mogelijk binnen de perken willen houden? Dan spreekt het voor zich dat het wellicht de beste keuze is om te kiezen voor een investering in de meest gerenommeerde en vaakst gebruikte coin op de markt. De pionierscoin Bitcoin is wat dat betreft dan ook de meest voor de hand liggende keuze.

Niet alleen crypto enthousiastelingen, maar ook steeds meer institutionele partijen bestempelen deze cryptovaluta als een echte asset. Dit maakt ze eigenlijk tot de gedoodverfde keuze voor een investering in de cryptomarkt voor de lange termijn. Hoe dan ook zijn heel wat gerenommeerde investeerders het er met elkaar over eens dat een stukje Bitcoin in je portefeuille integreren een potentieel goede keuze kan zijn met oog op de toekomst.

Een langetermijninvestering in altcoins, waar rekening mee houden?

Toch wel een ander verhaal wordt het wanneer er een crypto langetermijninvestering wordt overwogen in altcoins. In deze situatie is het namelijk zo dat je grondig moet onderzoeken hoe toekomstbestendig de virtuele munt is waarin je graag wenst te investeren.

Daarbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen de zeer jonge, speculatieve altcoins en de gerenommeerde projecten. Het spreekt namelijk voor zich dat een langetermijninvestering in de laatste nieuwe meme-coin niet hetzelfde is als een investering in bijvoorbeeld een coin als Ethereum voor de lange termijn.

Bij het evalueren van een lange termijn investering in crypto dient er altijd rekening te worden gehouden met twee verschillende factoren. In eerste instantie moet de situatie tegenwoordig onder de loep worden genomen. Met andere woorden, hoe populair is de cryptomunt nu waarin je wenst te investeren?

Daarnaast spreekt het echter voor zich dat je ook even je glazen bol moet aanspreken om te proberen inschatten (wat zekerheid heb je nooit) hoe het project het in de toekomst zou kunnen doen. De kans dat een project als Ethereum van vandaag op morgen zal komen te verdwijnen is uiteraard bijzonder klein. Voor menig aantal andere altcoins geldt dat, dat risico een stuk groter is.

Conclusie: Voor de lange termijn investeren in crypto of niet?

Ondanks het feit dat cryptomunten reeds enige tijd op de markt zijn terug te vinden en verschillende van deze projecten inmiddels de status van asset hebben verworven moet het uiteraard gezegd dat er nog altijd een waas van onzekerheid overheen hangt. Dat is ook niet meer dan logisch aangezien cryptomunten tot op moment van schrijven nog niet gereguleerd zijn.

Er zijn heel wat aanwijzingen die stellen dat verschillende crypto projecten zoals bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum in de toekomst nog een mooie meerwaarde zullen weten te realiseren. Velen zijn hier zelfs zo van overtuigd dat ze op die manier (gedeeltelijk) sparen voor hun pensioen.

In ieder geval, ondanks het feit dat een langetermijninvestering in crypto zeker kan worden overwogen is het dus wel duidelijk dat je eerst even grondig je huiswerk moet maken. Hou er bovendien rekening mee dat dit (zeker voor de lange termijn) een vrij risicovolle investering is die moet passen bij jouw risicoprofiel.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

243 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *