Cryptomarkt

Kan je een Ethereum transactie wijzigen of annuleren?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Kan je een Ethereum transactie wijzigen of annuleren?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Het wijzigen of annuleren van een Ethereum transactie; is dit wel of niet mogelijk? Een veelgestelde vraag waar wij in dit artikel op inzoomen. Voor crypto geldt dat ze beschikt over verschillende specifieke eigenschappen of kenmerken. Het merendeel van deze eigenschappen zijn uiteraard rechtstreeks gelinkt aan deze van de zogenaamde blockchain. Eén van de zaken waar je rekening mee dient te houden is het onomkeerbare karakter waar een transactie op de blockchain over beschikt. Met andere woorden, eenmaal een transactie is gevalideerd kan je deze niet meer aanpassen of ongedaan maken.

Hiermee hebben we echter meteen een belangrijk punt aangehaald. Dit geldt namelijk enkel en alleen voor transacties die reeds werden gevalideerd. Zolang dat niet het geval is kan je bijvoorbeeld jouw Ethereum transactie nog steeds wijzigen of zelfs annuleren. Benieuwd hoe je dit voor mekaar kan krijgen? Dan is het zeker interessant om de informatie door te nemen die je hieronder aantreft.

Hoe werkt een Ethereum (ETH) transactie?

Ethereum transactie annuleren of wijzigen

Uitleg over annuleren of wijzigen van Ethereum transactie

Voordat we specifiek kunnen kijken naar de mogelijkheden die er bestaan om een Ethereum transactie te wijzigen of te annuleren spreekt het voor zich dat het interessant kan zijn om eerst even aan te geven hoe zo’n transactie nu precies werkt.

In eerste instantie is het zo dat er voor het uitvoeren van een transactie op het netwerk van Ethereum een bepaalde gas fee dient te worden betaald. Hoeveel deze fee bedraagt is afhankelijk van de drukte op het netwerk en aldus ook vooral de snelheid waarmee jij jouw transactie gevalideerd wil zien worden. Hoe hoger de gas fee is gelegen die je betaalt, hoe sneller jouw transactie zal worden opgepikt en gevalideerd.

Wat is een nonce?

Voor elke transactie die wordt uitgevoerd op het netwerk van Ethereum geldt dat ze beschikt over een bepaalde numerieke code. Voor deze code geldt dat ze begint bij 0 waarna ze vervolgens optelt. Beschikt jouw transactie over nummer 10? Dan betekent dit eigenlijk dat het de elfde transactie betreft die zal worden uitgevoerd vanaf het adres in kwestie.

Op deze manier is het mogelijk om een goed zicht te krijgen op de volgorde die geldt voor de transacties. Voor Ethereum geldt dat ze als eerste de transacties behandelt die beschikken over een laag cijfer.

Welke rol speelt de status van je ETH transactie?

Buiten bovenstaande is het eveneens van belang om te weten dat een Ethereum transactie in de praktijk over twee verschillende statussen kan beschikken. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Pending
  2. Succesvol

Zoals eerder in de inleiding van deze pagina aangehaald moet er rekening mee worden gehouden dat een verwerkte transactie op de blockchain niet meer kan worden aangepast of kan worden geannuleerd. Dit betekent dat dit alleen tot de mogelijkheden behoort zolang ze de status “pending” heeft. Dit kan je altijd controleren door gebruik te maken van de website Etherscan.

Hoe een Ethereum transactie wijzigen?

Een Ethereum transactie wijzigen kan op verschillende manieren gebeuren. Eén van de manieren die je kan hanteren is door de zogenaamde nonce zoals hierboven omschreven aan te passen. Wanneer je weet dat miners voorrang geven aan transacties die beschikken over een lagere nonce-score (omwille van het feit dat deze elkaar dienen op te volgen) is het mogelijk om deze gegevens te veranderen.

In de praktijk betekent dat concreet dat je openstaande transacties kan wijzigen door ze te laten vervangen. Dit gebeurt door het uitvoeren van een zogenaamde nuloperatie, met andere woorden een transactie die beschikt over een waarde van 0 ETH. Stuur deze transactie naar jezelf door en zorg ervoor dat je daarbij gebruik maakt van hetzelfde nonce-nummer.

Hoe kan je een Ethereum transactie annuleren?

Niet alleen een Ethereum transactie wijzigen behoort tot de mogelijkheden. In bepaalde gevallen zal je namelijk ook een transactie willen annuleren. Ook dat kan op verschillende manieren, namelijk:

  1. Door gebruik te maken van de mogelijkheden in bijvoorbeeld Metamask
  2. Door opnieuw gebruik te maken van de mogelijkheden van een nonce

Wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld Metamask voor het uitvoeren van jouw transactie zal je kunnen vaststellen dat je de status van je ETH-transactie kan beïnvloeden. Hiervoor geldt dat je een keuze kan maken uit twee verschillende mogelijkheden, namelijk:

  1. Speed Up
  2. Cancel

Door gebruik te maken van de eerste optie is het mogelijk om een extra gas fee toe te kennen waardoor jouw transactie sneller kan worden opgepikt en verwerkt. Wil je graag je ETH-transactie annuleren? In dat geval zal je daarvoor op cancel moeten drukken. Let op, zoals eerder aangegeven is dit uitsluitend mogelijk wanneer de transactie nog niet is verwerkt. Dat spreekt echter voor zich.

Een Ethereum transactie annuleren met behulp van een nonce

Naast bovenstaande is een Ethereum transactie annuleren eveneens mogelijk door gebruik te maken van een zogenaamde custom nonce. Voor gebruikers van Metamask geldt dat ze daarvoor in de geavanceerde instellingen kunnen kiezen voor het gebruik van ‘customize transaction nonce'.

Nadien is het mogelijk om een nieuwe transactie uit te voeren die je naar jezelf kan sturen door gebruik te maken van het publieke adres. Je hoeft hiervoor geen echte ETH te sturen. Je kan de waarde dan ook gewoon op 0 laten staan.

Wil je dus met andere woorden graag een bepaalde Ethereum transactie wijzigen of annuleren? Dan heeft de informatie op deze pagina duidelijk gemaakt hoe je dat voor mekaar kan krijgen.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

239 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *