Investeren

Compound interest in crypto, wat moet je erover weten?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Compound interest in crypto, wat moet je erover weten?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Wanneer niemand minder dan Albert Einstein iets omschrijft als het achtste wereldwonder weet je dat het de moeite waard is om er je even in te verdiepen. Het gaat hierbij om het fenomeen dat wordt omschreven als “compound interest”. Binnen de traditionele beleggerswereld is dit fenomeen ontzettend bekend en heeft ze er door de jaren heen voor gezorgd dat heel wat beleggers hebben kunnen rekenen op een extra groot rendement, maar wat is het nu eigenlijk en kan je ook van dit fenomeen profiteren binnen de cryptowereld? Deze vragen worden hier op deze pagina beantwoord.

Hoe ontstaat compound interest in crypto?

Compound interest in crypto uitleg

Wij leggen uit wat compound interest in crypto is

Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar wat compound interest precies is. Het gaat hierbij om zogenaamde samengestelde intrest. Dit betekent in de praktijk concreet dat er niet alleen rente wordt berekend op het initieel door jou geïnvesteerde bedrag, maar ook op de rente die je daarop ontvangt. Eigenlijk zouden we dus kunnen stellen dat er sprake is van een rente-op-rente.

In eerste instantie lijkt de impact van dit effect misschien relatief beperkt, maar we kunnen je garanderen dat, dat absoluut niet het geval is, in tegendeel. Om van dit fenomeen te kunnen genieten is het binnen de traditionele beleggersmarkt vereist om de ontvangen dividenden te herinvesteren. Binnen de Belgische cryptomarkt is er uiteraard geen sprake van dividenden, maar er zijn wel de zogenaamde staking opbrengsten.

Door deze te herinvesteren kan je eveneens rekenen op het rente-op-rente effect. Dit uiteraard echter alleen wanneer de staking opbrengsten worden uitgekeerd in dezelfde cryptovaluta en stelselmatig opnieuw worden geherinvesteerd.

Welke factoren oefenen een invloed uit op de compound interest?

Om te kunnen genieten van het effect van compound interest in crypto is het in eerste instantie van belang om te weten dat er periodieke investeringen zijn vereist in een bepaalde cryptovaluta. Deze periodieke investeringen kunnen worden gedaan met eigen vermogen, maar het is eigenlijk de bedoeling dat je de staking opbrengsten die je ontvangt herinvesteert.

Dit kan tegenwoordig zeer eenvoudig. In het merendeel van de gevallen is het namelijk zo dat de staking opbrengsten in dezelfde cryptovaluta worden uitbetaald als degene die jij aan het staken bent. Daar hoef je verder in de praktijk eigenlijk doorgaans niet speciaals voor te doen. Verschillende factoren zullen uiteindelijk een bepaalde invloed uitoefenen op de compound interest. Het gaat hierbij concreet om:

  1. De frequentie waarmee er wordt geherinvesteerd
  2. De hoeveelheid “rente” (lees: staking) die je ontvangt
  3. Hoelang je de waarde laat kapitaliseren zonder opvragingen

Wil je graag het compound interest effect in crypto zo optimaal mogelijk kunnen benutten? Dan is het van belang om zo snel mogelijk de staking opbrengsten te herinvesteren en vooral tussentijdse opvragingen te voorkomen. Probeer bovendien altijd (op een veilige manier!) het percentage aan staking opbrengsten zo hoog mogelijk te houden. Hoe hoger dat percentage is gelegen, des te groter uiteraard het rente-op-rente effect zal zijn. Dat spreekt voor zich.

Wat maakt samengestelde rente in crypto zo interessant?

Voor beleggers die ook actief zijn op de traditionele aandelenmarkt geldt ongetwijfeld dat het bij hen wel bekend is wat compound interest in crypto in de praktijk nu precies zo interessant maakt. Je kan namelijk een meer dan aanzienlijke groei realiseren voor je portefeuille zonder dat je daarvoor steevast moet instappen met eigen vermogen. Je kiest er dus simpelweg voor om de beloningen die je ontvangt voor het aanhouden van dividendaandelen te herinvesteren.

In de cryptomarkt ga je gewoon de staking opbrengsten herinvesteren. De nieuwe staking opbrengsten die worden uitgekeerd zullen uiteraard worden berekend aan de hand van het volledige vermogen dat op dat eigenste ogenblik wordt gestaked. Omdat de voorgaande staking opbrengsten reeds werden bijgeschreven is dat bedrag dus groter dan de vorige keer waardoor er ook meer nieuwe staking rewards worden ontvangen. Dit proces herhaalt zich telkens er opbrengsten zijn uitbetaald en zijn geherinvesteerd. Het spreekt voor zich dat dit over een aanzienlijke periode behoorlijk kan oplopen. Er is echter ook een keerzijde aan de medaille.

Waarom geniet niet iedereen van de compound interest in crypto?

In de praktijk moet er worden vastgesteld dat niet iedereen helaas kan genieten van het effect van compound interest. Vaak zijn mensen daar echter zelf voor verantwoordelijk. Om van dit effect te kunnen genieten moeten er eigenlijk twee zaken worden gedaan:

  1. Staking moet worden geactiveerd voor het bedrag dat je aanhoudt
  2. De staking opbrengsten moeten consequent geherinvesteerd worden

In het bijzonder dit tweede punt is er één die bij veel mensen zorgt voor twijfel. De staking opbrengsten worden in de praktijk dan ook niet zelden uitgekeerd als een soort van passief inkomen. Met andere woorden, er wordt niet voor gekozen om ze opnieuw te herinvesteren, maar de inkomsten worden aangewend om er een betere levensstijl op na te houden. Ook het aanwenden van de bedragen uit staking voor het betalen van bepaalde facturen is uiteraard een optie. In deze gevallen zal je dus echter helaas niet kunnen rekenen op het compound interest effect.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

243 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *