Trading

Hoe risicomanagement toepassen bij het traden van crypto?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto trading nieuws » Hoe risicomanagement toepassen bij het traden van crypto?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Van zodra je gaat beleggen, zowel wanneer er sprake is van de korte als van een lange termijn, zal je tot de conclusie komen dat het toepassen van een bepaalde vorm van risicomanagement geen overbodige luxe is. In principe kan je hierbij rekenen op twee verschillende factoren. Het eerste deel van risicomanagement bestaat er namelijk in om te voorkomen dat je geconfronteerd wordt met grote verliezen.

Voor het tweede gedeelte geldt dan weer dat ze zich richt op het verzilveren van een bepaald rendement dat reeds werd gerealiseerd. Heel wat experten benadrukken dat iedereen die graag wil beginnen met het traden van cryptocurrencies zich bewust dient te zijn van de manier waarop risicomanagement het meest optimaal kan worden toegepast. Is dat voor jou nog niet het geval? Dan brengen we daar graag verandering in middels de onderstaande informatie!

Verlies minimaliseren boven het maximaliseren van je winst

Risicomanagement crypto trading

Risicomanagement bij crypto trading

Iedereen die geld investeert of met geld gaat handelen heeft daarbij eigenlijk slechts één doel voor ogen, namelijk zoveel mogelijk rendement realiseren. Dat spreekt voor zich, maar toch maken experten hier een niet onbelangrijke kanttekening bij.

Zij zijn namelijk van menig dat er in eerste instantie voor moet worden gezorgd dat de mogelijke verliezen waarmee je te maken kan krijgen geminimaliseerd moeten kunnen worden. Dat lijkt misschien een beetje vreemd, maar eigenlijk is het niet meer dan logisch. Naarmate de verliezen oplopen is het namelijk zo dat ook de winst die je moet zien te maken voor het terug kunnen ophalen van die verliezen sterk toeneemt.

Leveren je trading posities een verlies op van 10 procent? Dan valt dat best nog mee. Een daaropvolgende winst van 11 procent kan je namelijk alweer helpen om break-even te staan. Dat wordt een ander verhaal wanneer de verliezen oplopen tot 20 procent. In dat geval is er al 25 procent vereist om terug break-even te komen. Gaat een trade echt helemaal fout en duikt je positie 50 procent in de min? Dan moet je er rekening mee houden dat je al een 100 procent winst of stijging moet doormaken om terug break-even te komen.

Weet je jouw verlies in te perken, bijvoorbeeld door het instellen van een goed uitgekiende stop-loss? Dan zal je kunnen vaststellen dat het rechtzetten van je geleden verliezen een behoorlijk stuk eenvoudiger zal worden.

Hoe ziet de basis van risicomanagement er precies uit bij crypto?

Wanneer je nog maar net bent begonnen met crypto trading kunnen we zeer goed begrijpen dat er heel wat op je af komt. De kans is bovendien ook zeer groot dat het toepassen van risicomanagement nu niet meteen iets is waar je aan zal denken. Toch is het van cruciaal belang.

In de basis zal je kunnen vaststellen dat er bij risicomanagement eigenlijk slechts sprake is van twee verschillende factoren. In eerste instantie is er het instrument dat we de stop-loss noemen. Daarnaast is het echter zo dat je kan rekenen op de aanwezigheid van de zogenaamde take-profit.

Voor beide instrumenten geldt dat ze binnen de crypto trading community vaak worden afgekort als zijnde S/L en T/P. Het instellen van beide instrumenten wordt in elke situatie bijzonder sterk aangeraden. Dit ongeacht het actuele sentiment dat heerst op de markt evenals ongeacht het type trade welke je graag in de praktijk uit zou willen voeren.

De haat-liefdeverhouding met hedging

De meer ervaren crypto traders zullen er in de praktijk niet zelden voor kiezen om aan hedging te doen. Ook op deze manier is het namelijk mogelijk om het risico dat je loopt bij een bepaalde trade aanzienlijk binnen de perken te houden. De manier waarop hedging werkt zorgt er in de praktijk evenwel voor dat lang niet alle crypto traders of investeerders er even enthousiast over zijn.

Het is namelijk zo dat je eigenlijk twee orders gaat inzetten die beschikken over een negatieve correlatie ten opzichte van elkaar. Met andere woorden, beweegt de één omhoog, dan gaat de ander omlaag en omgekeerd. Steeds vaker is het zo dat het systeem van hedging uitsluitend wordt toegepast bij lange termijn posities en dus niet meer zozeer wanneer er aan trading wordt gedaan.

Bepaal altijd een persoonlijke, goed uitgekiende handelsstrategie

Er zijn op de markt heel wat interessante instrumenten terug te vinden die een cruciale rol kunnen spelen binnen jouw cryptocurrency handelsstrategie. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de eerder reeds aangehaalde stop loss. Hoe ervaren je ook mag zijn met crypto trading, het instellen van een dergelijke “verzekering” is in de praktijk altijd een absolute must. Heel wat mensen zien dit over het hoofd waardoor hun posities volledig onder water komen te staan met alle gevolgen van dien.

Wil jij dit graag voorkomen? Wil je bijgevolg zelfs bij een trade waar het echt wel helemaal bij fout is gelopen over de mogelijkheid beschikken om de geleden verliezen terug goed te maken? Dan zal je tot de conclusie komen dat het instellen van een stop loss in de praktijk altijd een echte must is.

Ook interessant om te lezen: Hoe risicovol is een langetermijninvestering in crypto?

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

243 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Trading

Breakout trading strategie: Uitleg voor beginnende traders

5 minuten leestijd
In dit artikel vertellen wij jou meer over de breakout trading strategie. We bespreken hoe je deze crypto trading strategie in de…
Trading

Trend trading strategie uitleg: Voordelen, handleiding en soorten

5 minuten leestijd
In dit artikel bespreken wij de trend trading strategie voor cryptocurrency traders. We zoomen eerst in op hetgeen een trend trading strategie…
Trading

Arbitrage trading strategie: Betekenis, voordelen, stappenplan

4 minuten leestijd
In dit artikel kom je meer te weten over hetgeen de arbitrage trading strategie is en hoe je ermee van start gaat….

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *