Investeren

Bitcoin halving cycle strategie voor crypto investeerders

6 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Bitcoin halving cycle strategie voor crypto investeerders

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Eén van de belangrijkste gebeurtenissen in de cryptomarkt is de 4-jaarlijkse Bitcoin halving. De volgende strategie die we bespreken heeft hier alles mee te maken. De Bitcoin halving cycle strategie heeft namelijk alles te maken met het koersverloop tussen twee halvings.

In dit artikel leggen we uit voor wie de Bitcoin halving cycle strategie geschikt is, waar deze op gebaseerd is en leggen we uiteraard de achterliggende strategie uit. Tot slot delen we drie tips waar je op moet letten als je deze investeringsstrategie gebruikt.

Voor wie is de Bitcoin halving cycle strategie geschikt?

De periode tussen 2 Bitcoin halvings duurt ongeveer 4 jaar. Daarmee is deze strategie dus vooral geschikt voor beleggers op lange termijn. Daarbij is de Bitcoin halving cycle gebaseerd op 4 fases die in tijd zijn uit te drukken. Hierdoor is er ook weinig kennis van technische analyses nodig.

Dit maakt de strategie ook geschikt voor de beginnende cryptocurrency belegger. Overigens is het wel handig om enig inzicht te hebben, aangezien de strategie niet zo nauwkeurig is dat je er de klok op gelijk kunt zetten.

Wat is de Bitcoin halving?

Bitcoin halving cycle investeringsstrategie

Wat is de Bitcoin halving nu precies?

De blokken op de blockchain van de Bitcoin worden goedgekeurd door de Proof of Work validatiemethode (PoW). Dit betekent dat zogenaamde ‘miners' met speciale computers ingewikkelde rekensommen oplossen. Degene die dit als eerste lukt mag het blok valideren en krijgt daarvoor een zogenaamde mining reward.

In het white paper van de Bitcoin – die je als onderdeel van de fundamentele analyse kunt bestuderen – heeft Satoshi Nakamoto de eerste mining reward op 50 BTC bepaald. Aangezien er iedere ± 10 minuten een blok gemined wordt, betekende dit dat er elke 10 minuten 50 BTC in de markt kwam.

In het white paper staat ook te lezen dat elke 4 jaar (bij een exact te berekenen blok van de blockchain) een halving plaatsvindt van de mining reward. Inmiddels hebben we 3 van deze halvings meegemaakt:

 • 28 november 2012, halving Bitcoin mining reward van 50 naar 25 BTC
 • 9 juli 2016, halving Bitcoin mining reward van 25 BTC naar 12,5 BTC
 • 11 mei 2020: BTC mining reward gehalveerd van 12,5 naar 6,25 BTC

Daarmee weten we dus ook wanneer we de volgende halving kunnen verwachten.

20 maart 2024 (verwacht): halvering BTC mining reward van 6,25 naar 3,125 BTC.

De basis voor de BTC halving cycle investeringsstrategie

Inmiddels hebben analisten gezien dat er tussen 2 halvings steeds eenzelfde koerspatroon te detecteren valt.

Op basis van deze analyses delen zij de periode tussen 2 halvings op in 4 fases. Ook zijn er 3 gouden regels en 5 technische indicatoren voor een Bitcoin halving cyclus strategie bevestiging. Deze zetten we uiteraard voor je op een rij.

Ook checken we of we een bevestiging kunnen vinden dat de Bitcoin halving cyclus strategie nog steeds geldig is in aanloop naar de halving van 2024.

Dit zijn de 4 fases in de Bitcoin halving cycle strategie

Direct na het moment van de halving begint er een vierjarige cyclus te lopen tot het moment van de volgende halving. Deze ziet er als volgt uit:

 • Van de dag van de halving tot 1,5 jaar na de halving: bullish rally naar nieuw koersrecord;
 • Na het koersrecord een bearish jaar;
 • Vervolgens een licht herstel en consoliderende periode van ongeveer een jaar;
 • Een stijgende lijn naar het moment van de volgende halving.

Als we de Bitcoin halving cycles to nu toe naast elkaar zetten, dan zien we de bullish rally naar het koersrecord goed in beeld.

Event Cycle 1 (28-11-12 tot 9-7-16) Cycle 2 (9-7-16 tot 11-5-20) Cycle 3 (11-5-20 tot nu toe)
Halving datum 28-11-2012 9-7-2016 11-5-2020
$ prijs bij halving $ 12,40 $ 651,80 $ 8.579,80
Datum recordkoers 4-12-13 16-12-17 10-11-2021
Dagen van halving tot ATH 372 526 548
ATH koers $ 1.237,60 $ 19.345,50 $ 69.045,-
% rendement halving – ATH 9.880,65% 2.868,01% 7.947,68%

Tabel 1: Overzicht bullish rally van halving naar ATH per Bitcoin halving cycle.

Hiermee zien we dus duidelijk dat de bullish cycle na de halving na iedere halving iets langer duurt en dat het rendement van de ATH (‘all-time-high') na halving elke keer bijzonder groot is.

Deze gegevens bieden dus de mogelijkheid om een strategie toe te passen. Daarbij kijken we ook naar de bodem van de prijs bij iedere halving. Deze ligt zo'n 19 tot 20 maanden vóór de volgende halving.

Voordat we onze strategie bepalen moeten we nogmaals beseffen dat het koersverloop in de 4 jaar na een Bitcoin halving cycle niet uit rechte lijnen bestaat, maar grillig kan verlopen.

Jouw Bitcoin halving strategie bepalen

Crypto investeringsstrategie lange termijn

Zo bepaal je deze lange termijn investeringsstrategie

We hebben gezien dat de Dollar Cost Averaging (DCA) of Dollar Cost Value (DCV) methode het beste werkt in een volatiele en bearish markt. Dit zou de periode na de ATH tot de periode van consolidatie kunnen zijn. Je kunt hierbij een stop loss of trail stop gebruiken om een onverwacht grote koersval op te sparen.

Vervolgens kan je, zodra de consolidatiefase bereikt is, uitstappen en op zoek gaan naar meer winstgevende crypto. Als laatste stap kan je het gespaarde kapitaal van de Dollar Cost Averaging strategie of DVA-strategie inzetten om, zodra de bullish cyclus naar de volgende halving begint, zo snel mogelijk een grote positie op BTC te nemen en deze vast te houden tot de ATH na de volgende halving bereikt is.

Uiteraard zijn er gecompliceerdere strategieën mogelijk, maar voor crypto beginners is dit theoretisch een goede en profijtelijke aanpak. Tenminste, als de Bitcoin halving cycle strategie op koers ligt voor de volgende halving in 2024.

Is de Bitcoin halving cycle strategie bruikbaar voor de Bitcoin halving in 2024?

Zoals we zien volgt de halving tot nu het patroon van de vorige twee halvings. Het momentum van de ATH en het % rendement liggen in lijn met de voorgaande halvings. Om te bekijken of we inderdaad in lijn liggen bekijken we de 3 gouden regels voor de bearmarkt tijdens de Bitcoin halving cycle en de 5 technische indicatoren van de Bitcoin halving cycle strategie.

De 3 gouden regels van de bearmarkt in de BTC halving cycle investeringsstrategie

Op basis van de eerdere halving cycli hebben experts 3 gouden regels voor de bear fase in de Bitcoin halving cyclus geformuleerd. Deze luiden als volgt:

 1. De bear markt duurt niet langer dan een jaar. Dit betekent dus dat het dieptepunt van de bearmarkt eind 2022 of begin 2023 bereikt moet zijn om deze regel te valideren.
 2. De Bitcoin prijs gaat tijdens een bearish periode nooit onder de prijs van de piek in de voorgaande halving cyclus. Deze regel werd op 18 juni 2022 gebroken. Toen bedroeg de Bitcoin prijs namelijk $ 19.245,17, terwijl de piek van de vorige halving cyclus op $ 19.345,50 lag.
 3. De bodem van de Bitcoin prijs wordt bereikt tijdens het bearish jaar en niet in de herstelfase. Ook deze gouden regel kunnen we nog niet toetsen omdat het bearish jaar nog niet is afgelopen.

Naast deze 3 gouden regels zijn er 5 technische indicatoren die de Bitcoin halving cycle strategie kunnen bevestigen. Ook deze toetsen we.

5 technische indicatoren voor de Bitcoin halving cycle investeringsstrategie

 1. Een reversal pattern – dubbele top in de koers. Deze regel is ingevuld in november 2021;
 2. 50% daling van de ATH. Dit is gebeurd. Na de ATH van $ 69.045,- daalde de Bitcoin prijs op 7 mei van dit jaar door de $ 34.000,-.
 3. Rebound terug naar 20% van de ATH: het prijsniveau van $ 55.236,- hebben we nog niet gezien na 7 mei.
 4. Een nieuwe daling naar 70% onder de ATH is nog niet aan de orde aangezien we de rebound nog niet hebben kunnen noteren.
 5. De bodem van de Bitcoin (BTC) prijs rond 85% onder de vorige piek (dit zou op $ 13.809 zijn). Daar zijn we nog niet, maar de bearish periode is nog niet voorbij.

Conclusie: is de BTC halving cycle investeringsstrategie nog wel actueel?

We kunnen tot nu toe concluderen dat 1 van de gouden regels in ieder geval gebroken is. Daarnaast moeten we, om de technische indicatoren te kunnen afvinken, vóór eind 2022/begin 2023 nog een herstel naar $ 55.236,- en daarna een daling naar $ 13.809,- zien.

Dit lijkt (in september 2022 bij een koers van $ 20.252,-) onwaarschijnlijk. Toch kunnen we nog niet zeker zeggen dat de Bitcoin halving cycle strategie daarmee waardeloos is. Dit heeft alles met 3 aandachtspunten te maken.

Dit zijn de 3 aandachtspunten bij de Bitcoin halving cycle strategie

Om de strategie nu en in de toekomst te kunnen beoordelen, moeten we 3 aandachtspunten in de gaten houden:

 1. Het profiel van de Bitcoin investeerder is veranderd. Waar bij de vorige halvings vooral particuliere beleggers in crypto de markt bepaalden is dat sinds 2020 anders. Vanaf dat moment kwamen onder aanvoering van het beursgenoteerde MicroStrategy steeds meer institutionele beleggers in de Bitcoin markt. Deze groep maakt momenteel zo'n 75% van de markt uit.
 2. De Bitcoin prijs wordt minder volatiel. Ondanks enkele uitschieters zorgen de institutionele beleggers en toenemende handel in futures ervoor dat de Bitcoin (BTC) prijs minder beweeglijk wordt. Hierdoor zijn dalingen tot 85% onder de ATH minder waarschijnlijk.
 3. De theorie van de Bitcoin halving cycle is pas twee x volledig getest en zit nu halverwege de derde test. Dit is statistisch gezien onvoldoende om van een bevestigd patroon te spreken. Wellicht leert de toekomst dat parameters herzien moeten worden door deze 3 factoren.

Uiteraard kun je, als deze overwegingen je onzeker maken, ook een alternatieve investeringsstrategie voor de lange termijn volgen: De moving average crossovers strategie.

🏆 Bitcoin kopen bij Bitvavo »
Bitcoins met Bancontact kopen

Maak gratis een Bitvavo account aan en koop veilig BTC.
🎁 Speciale welkomstbonus: Ontvang €10 crypto bonus en verhandel €10.000 zonder handelskosten!

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

243 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *