Cryptomarkt

Crypto coins en tokens – Wat is het verschil?

4 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Crypto coins en tokens – Wat is het verschil?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

De woorden coin en token worden binnen crypto vaak door elkaar gebruikt. Wat veel mensen echter niet weten is dat de twee woorden iets totaal anders betekenen. De twee duiden namelijk allebei een totaal ander soort cryptocurrency aan.

Maar wat zijn precies de verschillen tussen de twee soorten cryptocurrency? Waarom is het belangrijk om te leren over deze verschillen? En wat voor impact hebben deze verschillen op je investeringen? Dat, en meer, lees je in dit artikel over de verschillen tussen crypto coins en tokens.

Wat is een crypto coin?

Een crypto coin is een native cryptocurrency van een blockchain. Een voorbeeld van een crypto coin is bijvoorbeeld Bitcoin (BTC), wat de native cryptocurrency is van de Bitcoin blockchain, of Ethereum (ETH), wat de native cryptocurrency is van de Ethereum blockchain.

Een crypto coin heeft een bepaalde waarde en wordt vaak gebruikt als ruilmiddel. Daarnaast heb je de coin vaak nodig om te interacteren met de blockchain waarbij deze hoort. Dit kan bijvoorbeeld zijn om de transactiekosten mee te betalen die komen kijken bij een blockchain.

Coins worden gecreëerd via een consensus algoritme dat bij de blockchain hoort. Zo maakt Bitcoin gebruik van het Proof of Work (PoW) algoritme. Hierbij bieden miners hun rekenkracht aan binnen het netwerk, waardoor transacties op een automatische en decentrale manier geverifieerd kunnen worden.

In ruil daarvoor ontvangen de miners een beloning, in de vorm van cryptocurrency coins. Een blockchain kan ook van andere consensus algoritmen gebruik maken. Zo maakt Ethereum sinds kort bijvoorbeeld gebruik van het Proof of Stake algoritme.

Wat is een crypto token?

Een crypto token is een cryptocurrency die gebouwd is op een blockchain, maar niet dé native blockchain van een cryptocurrency is. Een voorbeeld van een crypto token is bijvoorbeeld Uniswap (UNI), wat een token is die gebouwd is op de Ethereum blockchain, of Decentraland (MANA), wat eveneens een token is die gebouwd is op de Ethereum blockchain.

Crypto tokens zijn vaak onderdeel van een dApp (gedecentraliseerde applicatie), die gebouwd is op een blockchain. Zo hoort UNI, de token die eerder aan bod kwam, bij de decentrale exchange Uniswap. De token dient in dit geval als benzine binnen het ecosysteem van Uniswap.

Voor tokens geldt heel vaak dat ze op zo’n dergelijke manier onderdeel zijn van een decentrale applicatie. Echter, dit klopt niet altijd. Je hebt namelijk ook een heleboel meme of shit coins, die eigenlijk helemaal niets voorstellen en ook niet ergens onderdeel van zijn.

Tokens worden dan ook vaak gebruikt om een bepaalde utility aan te bieden binnen een zeker ecosysteem. Zo kon je, om weer terug te komen bij het Uniswap voorbeeld, de UNI token staken binnen de DEX, om extra bij te verdienen, maar dient deze ook als governance token, waardoor deze je zeggenschap over het platform geeft.

De vele echte tokens, wanneer je meme coins of ‘shit coins' dus weer wegneemt, hebben op vergelijkbare manieren utilities die verbonden zijn aan de token.

Wat zijn de verschillen tussen crypto coins en crypto tokens?

Verschil crypto coins en tokens

De verschillen tussen crypto coins en crypto tokens uitgelegd

Het grote verschil tussen een crypto coin en een crypto token is dus dat een crypto coin een native cryptocurrency van een bepaald blockchainnetwerk is, waar een crypto token een cryptocurrency is die bij een bepaald platform hoort dat op zo’n blockchainnetwerk gebouwd is.

Dit grote verschil zorgt er dan ook voor dat crypto coins en crypto tokens verschillende doeleinden hebben. Waar de een dient als drijfveer voor een volledig blockchainnetwerk, biedt de ander je vaak extra utility binnen een platform dat gebouwd is op zo’n blockchainnetwerk.

Het investeren in een crypto coin ten opzichte van een crypto token is dus ook heel anders. Wanneer je investeert in een crypto coin, hoop je op het toekomstige succes van een volledig blockchainnetwerk. Echter, wanneer je investeert in een crypto token, hoop je op het toekomstige succes van het platform waar de token onderdeel van is.

Als heel veel tokens binnen een bepaald blockchainnetwerk het goed doen, betekent dit dus waarschijnlijk dat de platformen op dat blockchainnetwerk veel gebruikersactiviteit hebben. Dat betekent dus ook weer dat er meer transacties worden uitgevoerd op het blockchainnetwerk, waardoor er meer vraag is naar de native coin.

Op die manier heeft het succes van crypto coins dus ook indirect weer te maken met het succes van crypto tokens. De twee staan dus wel degelijk sterk in verband, maar zijn toch totaal anders. Het is als investeerder belangrijk om de verschillen tussen de twee te kennen en goed te weten waar je mee te maken hebt.

De verschillen tussen crypto coins en tokens in het kort

De termen ‘crypto coin' en ‘crypto token' worden vaak door elkaar gebruikt. Sterker nog, de meeste investeerders weten niet eens dat er een verschil is tussen de twee. Dat verschil is er wel degelijk. Een crypto coin is namelijk een cryptocurrency die hoort bij een bepaald blockchainnetwerk.

Zo heb je bijvoorbeeld Bitcoin (BTC), dat bij de Bitcoin blockchain hoort. Een crypto token is een cryptocurrency die hoort bij een bepaald platform dat gebouwd is op een blockchainnetwerk, een dApp. Zo heb je bijvoorbeeld Uniswap (UNI), dat bij de decentrale exchange Uniswap hoort.

Op het eerste gezicht lijken de verschillen minimaal, maar in werkelijkheid ben je in twee totaal verschillende soorten assets aan het investeren. Als je investeert in een crypto coin hoop je namelijk op het toekomstige succes van een blockchainnetwerk. Je hoopt er dan dus op dat er veel activiteit gaat plaatsvinden op het netwerk. Deze toename aan transacties kan bijvoorbeeld plaatsvinden dat er verschillende dApps worden gebouwd op het netwerk, waardoor crypto tokens het weer goed zouden kunnen gaan doen.

Het succes van crypto coins en crypto tokens heeft dus wel degelijk een verband, maar toch is het belangrijk dat je de verschillen tussen de twee begrippen kent.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *