Cryptonieuws

Wat is spothandel in crypto en hoe werkt het?

5 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptonieuws » Wat is spothandel in crypto en hoe werkt het?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Sinds hun ontstaan hebben cryptocurrencies een snelle groei en wijdverspreide marktadoptie gekend, zoals blijkt uit de aan crypto-activa gebonden activa die in de portefeuilles en handelsmethoden van talrijke vermogensbeheerders zijn gaan opduiken. Het proces van het kopen en verkopen van cryptocurrencies om winst te maken staat bekend als cryptocurrency trading.

De handel in cryptocurrencies kan worden gedefinieerd in termen van doel, werkwijze en handelsaanpak. Het actief dat wordt uitgewisseld, of de cryptocurrency, is bijvoorbeeld het doel van de handel in cryptocurrencies. De manier waarop cryptocurrencies worden verhandeld hangt af van het type transactie, zoals futures, opties of perpetuele contracten die op de markt plaatsvinden.

De handelsstrategie van een belegger voor cryptocurrencies specificeert een reeks vooraf bepaalde richtlijnen voor het kopen en verkopen op cryptocurrency-beurzen. Een van de fundamentele handelsmethoden om in cryptocurrencies te investeren is spothandel, waarbij handelaren activa kopen met de hoop ze in de toekomst tegen een hogere prijs te verkopen.

In dit artikel wordt besproken wat spot trading is, crypto spot trading signalen, hoe je crypto spot trading doet en wat de risico's zijn van crypto spot trading.

Wat is een spotmarkt in crypto?

De basismarkt, waar crypto-activa onmiddellijk worden uitgewisseld en verrekend, staat bekend als een spotmarkt, en de handel in deze markt omvat het kopen van digitale valuta zoals Bitcoin (BTC) of andere altcoins en het ‘hodlen' ervan tot hun waarde stijgt.

Het wordt spothandel genoemd omdat de transacties “on the spot” worden afgewikkeld. Verder omvatten spotmarkten verkopers, kopers en orderboeken. Verkopers plaatsen een order met een bepaalde vraag- of verkoopprijs, en kopers plaatsen een order voor een cryptocurrency token met een bepaalde bied- of aankoopprijs. De biedprijs is de hoogste prijs die een koper bereid is te betalen, en de vraagprijs is de laagste prijs die een verkoper bereid is te accepteren als betaling.

Het orderboek heeft twee kanten: De vraagzijde voor kopers die graag willen kopen en de biedzijde voor verkopers die willen verkopen. In het orderboek worden biedingen en vragen geregistreerd. Als Bob bijvoorbeeld in de spothandel een order maakt om BTC te kopen, gaat deze transactie onmiddellijk naar de biedkant van het orderboek. Als een verkoper van het crypto spot trading platform tegen dezelfde specificaties verkoopt, wordt deze order automatisch gevuld.

De transactie gaat door naar de ask kant van het orderboek als Bob een order invoert om BTC te verkopen in het bovenstaande crypto spot trading voorbeeld. De orders in het groen in het orderboek geven kopers van een specifiek token weer, terwijl de orders in het rood verkopers van dat token weergeven.

Wat is spothandel in crypto?

Het doel van spot trading is laag kopen en hoog verkopen om winst te maken, maar het is niet zeker dat deze tactiek altijd in het voordeel van de handelaren werkt gezien de volatiliteit van de cryptomarkt.

De spotprijs, de handelsdatum en de afwikkelingsdatum zijn de drie cruciale begrippen in de spothandel. De huidige prijs van elk activum wordt de spotprijs genoemd, en de handelaren kunnen de overwogen activa onmiddellijk tegen deze prijs verkopen. Daarnaast kan men cryptocurrencies kopen of verkopen met andere gebruikers op verschillende uitwisselingsplatforms.

De spotprijs verandert naarmate nieuwe orders worden geplaatst en oude worden gevuld. De transactiedatum initieert en registreert de transactie en vertegenwoordigt de dag waarop de markt de handel daadwerkelijk uitvoert. De bij de transactie betrokken activa worden daadwerkelijk overgedragen op de afwikkelingsdatum, ook bekend als de spotdatum.

Afhankelijk van het soort markt waarin wordt gehandeld, kan er één dag of meerdere dagen zitten tussen de transactiedatum en de afwikkelingsdatum. Voor cryptocurrency gebeurt dat meestal op dezelfde dag, hoewel dat per beurs of handelsplatform kan verschillen.

Hoe werkt crypto spothandel?

Met een marktorder op een beurs kunnen handelaren activa kopen of verkopen tegen de best beschikbare spotprijs. Een spotmarkt biedt doorgaans een verscheidenheid aan valuta, waaronder BTC, Ether (ETH), BNB (BNB) en zelfs fiat. Er zijn talloze methoden voor het kopen en verkopen van munten op veel cryptocurrency beurzen, en spot handelaren gebruiken vaak een verscheidenheid aan fundamentele en technische analyse benaderingen om handelsbeslissingen te nemen.

Men kan spothandel drijven op gecentraliseerde beurzen, gedecentraliseerde beurzen (DEX's) of over-the-counter (OTC) markten. Je moet eerst je rekening financieren met de cryptocurrency die je wilt verhandelen om een gecentraliseerde beurs te kunnen gebruiken. Op gecentraliseerde beurzen worden vaak kosten in rekening gebracht voor noteringen, transacties en andere handelsactiviteiten.

Blockchaintechnologie wordt door DEX'en gebruikt om koop- en verkooporders op elkaar af te stemmen, en crypto spot handelsstrategieën kunnen dankzij smart contracts direct vanuit de portemonnee van een handelaar plaatsvinden. Handel kan rechtstreeks plaatsvinden op OTC-platforms, via makelaars die namens hun klanten transacties uitvoeren, of zelfs via de telefoon in het internettijdperk.

Voor- en nadelen van crypto spothandel

Als je een activum tegen de spotprijs koopt, wordt men echt eigenaar van het activum, waardoor handelaren het naar believen kunnen verkopen of verplaatsen naar offline opslag. Bovendien stelt spothandel handelaren in staat hun cryptocurrency activa te gebruiken voor aanvullende functies zoals online betalingen of staken.

Bovendien is spot trading aanzienlijk minder riskant dan margin trading, d.w.z. men kan investeren in crypto-activa zonder zich zorgen te maken over het verliezen van geld door prijsveranderingen en het omgaan met margin calls. Daardoor loopt de handelaar niet het risico meer van zijn eigen geld in te brengen of meer geld te verliezen dan hij al op zijn rekening heeft staan, omdat er geen margin calls zijn.

Het grootste nadeel van spothandel is echter dat het niet het voordeel biedt van een potentiële rendementsversterking die hefboomwerking in de margehandel zou kunnen bieden. Bovendien zijn door de afwezigheid van hefboomwerking de potentiële winsten op de spotmarkt lager dan die in de margehandel.

Hoe spothandel in crypto op Binance?

Als je eenmaal een Binance-account hebt aangemaakt, is spothandel op het platform een eenvoudige procedure. Crypto spot trading fees op Binance voor BTC en BUSD spot trading paren is 0%. De stappen om te spotten op Binance zijn als volgt:

  • Selecteer op de Binance site “Trade” en dan “Spot” om toegang te krijgen tot het spot handelsplatform.
  • De handelsweergave-interface, die een paar spannende elementen heeft, wordt nu voor je zichtbaar.
  • Het cryptocurrency handelspaar en andere marktgegevens, zoals de dagelijkse prijsverandering en het volume, worden bovenaan weergegeven.
  • Alle openstaande koop- en verkooporders voor een actief staan in het orderboek, gesorteerd op prijs. Men kan de historische prijsgegevens in deze grafiekweergave aanpassen. TradingView, reeds opgenomen in het venster, biedt toegang tot een uitgebreide reeks technische analyse-instrumenten.
  • Men kan in de rechterbovenhoek zoeken naar verschillende handelsparen. Door op de kleine sterren te klikken kan men zijn favoriete cryptocurrency paren opslaan en het cryptocurrency paar selecteren dat men op de spotmarkt wil verhandelen.
  • In dit gedeelte wordt een koop- of verkooporder aangemaakt. Men kan kiezen uit de verschillende ordertypes: limiet-, markt- en stoplimietorders om een spothandelstransactie uit te voeren.

Spothandel versus futurehandel

Zoals gezegd, wordt spothandel onmiddellijk uitgevoerd voor onmiddellijke levering. Contracten op de termijnmarkt worden echter op een later tijdstip betaald wanneer een koper en verkoper overeenkomen om een bepaalde hoeveelheid goederen te ruilen voor die prijs. De koper en verkoper treffen vaak een financiële regeling in plaats van het goed te overhandigen na afloop van het contract op de afwikkelingsdatum.

Spothandel versus margehandel

Daghandelaren openen kortetermijntransacties met lage spreads en zonder expiratiedatum in de spothandel om de onderliggende waarde snel te kunnen leveren. Het verschil tussen de bied- (koop) en laatprijs (verkoop) van een activum wordt in de handel spread genoemd.

Aan de andere kant laat de margehandel handelaren grotere posities innemen door tegen rente geld te lenen van een derde partij om potentieel aanzienlijke winsten te maken. Het is echter essentieel om voorzichtig te zijn om niet je hele initiële investering te verliezen, want het vergroot ook eventuele verliezen.

Is crypto spothandel winstgevend?

Handelaren passen doorgaans een dollar-cost averaging strategie toe en wachten op de volgende haussemarkt om te profiteren van spothandel. Beloningen gaan echter ten koste van geduld, en niets is instant in de volatiele cryptomarkt. Bovendien is het verstandig om, voordat je handelt in crypto-activa of gebruik maakt van spot trading strategieën, due diligence uit te voeren en risicobeheer uit te oefenen om te voorkomen dat je verliezen lijdt. Maar, is crypto spot trading goed voor beginners?

Elke belegger heeft een ander risico-rendementsprofiel, en gezien de zeer volatiele cryptocurrency markt, moet men de voor- en nadelen van de handelsstrategie (in dit geval spothandel) van hun keuze afwegen. Dit betekent dat handelaren voorzichtigheid moeten betrachten bij de keuze van de te verhandelen activa en goed op de hoogte moeten zijn van de markt voordat ze beginnen.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

34 artikelen

Over de auteur
Dankzij onze actuele cryptonieuws updates blijf je op de hoogte van alles wat er binnen de cryptomarkt gebeurt. Start met het lezen van ons nieuws over cryptocurrency en blockchain.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptonieuws

WazirX hack: Hoe de hackers alles vooraf zorgvuldig planden

2 minuten leestijd
De wereld van cryptocurrency is voortdurend in beweging en niet altijd in positieve zin. Een recent voorbeeld hiervan is de hack bij…
Cryptonieuws

Geheimzinnige Bitcoin donatie voor Julian Assange

2 minuten leestijd
Over Julian Assange is al jarenlang het nodige te doen. Deze Australische journalist richtte jaren geleden WikiLeaks op en werd uiteindelijk voor…
Cryptonieuws

Michaël van de Poppe legt uit waarom altcoins crashen

1 minuten leestijd
De cryptocurrency markten staan bekend om hun hoge volatiliteit, maar de recente dalingen hebben zelfs ervaren beleggers verrast. Michaël van de Poppe,…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *