Cryptomarkt

Toekomstige crypto volatiliteit: Wat kunnen we verwachten?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Toekomstige crypto volatiliteit: Wat kunnen we verwachten?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Eén van de bekendste eigenschappen of kenmerken van cryptocurrencies heeft betrekking tot de volatiliteit waarover ze beschikken. De zogenaamde stablecoins even daar gelaten is het in de praktijk zo dat elke cryptomunt zich in de praktijk kenmerkt door vrij volatiele koersbewegingen. Dat betekent enerzijds dat je vrij snel aanzienlijke verliezen kan lijden, maar anderzijds ook dat je snel kan rekenen op een indrukwekkend rendement wanneer het sentiment goed zit.

Ondanks het feit dat de volatiliteit enigszins bij de cryptomarkt hoort spreekt het voor zich dat dit toch een bepaalde risicofactor vormt. Veel mensen stellen zich dan ook de vraag wat we mogelijks in de toekomst kunnen verwachten van de volatiliteit van cryptocurrencies. Is dat een vraag die jij je ook wel eens stelt? Dan is het zeker interessant om verder te blijven lezen.

Wat maakt cryptocurrencies in de praktijk zo volatiel?

Volatiliteit in crypto in de toekomst

Verwachting crypto volatiliteit in de toekomst

Er zijn in de praktijk tal van verschillende zaken die een niet onbelangrijke bijdrage leveren aan de volatiliteit waar een cryptocurrency over beschikt. In eerste instantie is er natuurlijk het feit dat de cryptomarkt nog steeds een ongereguleerde markt is. Dit betekent dat er in zekere zin manipulatie mogelijk is.

Dit blijkt bijvoorbeeld uit de situaties waarin Tesla-frontman Elon Musk een tweet de wereld instuurde over de cryptomunt Dogecoin. Nagenoeg instant reageerde de koers van de memecoin daarop waardoor er behoorlijk wat winsten konden worden gerealiseerd op korte termijn.

Bovenstaande kan natuurlijk in de praktijk best lucratief uitpakken. Wanneer jij op het juiste moment weet in te stappen en mee kan liften op de hype kan je namelijk zomaar een indrukwekkend rendement realiseren op (zeer) korte termijn.

Let wel, stap je te laat in? Dan is de kans zeer groot dat het hoogtepunt van de hype reeds voorbij is waardoor de koers alleen nog maar naar omlaag zal corrigeren. Hoe dan ook is potentiële manipulatie dus zeker en vast één van de redenen waarom de koersen op de cryptomarkt zo’n sterke volatiliteit kennen.

Niemand weet wat de impact van regulering zal zijn

Een tweede factor welke op moment van schrijven met absolute zekerheid een niet onaanzienlijke impact heeft op de cryptomarkt is de dreiging van een (negatieve) regulering. In eerste instantie verwachten heel wat experten dat regulering niet zozeer negatief hoeft te zijn voor cryptomunten, in tegendeel. Mogelijks dat regulering zelfs het pad kan plaveien richting een nog bredere adoptie.

Dit gezegd hebbende is het zo dat menig aantal landen zich inmiddels ook sterk hebben uitgesproken tegen Bitcoin en crypto in het algemeen. Het spreekt voor zich dat dit toch best voor enige ongerustheid zorgt. Ondanks het feit dat geen rechtstreekse beïnvloedende factor is op de volatiliteit van crypto spreekt het voor zich dat het er wel onrechtstreeks toe bij kan dragen.

Crypto volatiliteit sterk afhankelijk van het type cryptomunt

Hoe groter de zogenaamde cryptocurrency market cap is van een coin, hoe minder vatbaar ze op zich is voor manipulatie. Dat blijkt in de praktijk ook steevast uit de koersbewegingen die waargenomen kunnen worden. Deze volatiliteit is bij altcoins doorgaans een behoorlijk stuk groter in vergelijking met bijvoorbeeld de nummer één cryptomunt van de wereld, namelijk Bitcoin.

Dat is ook logisch. In eerste instantie kan er worden vastgesteld dat de marktwaarde van deze altcoins een flink stuk kleiner is waardoor ze eenvoudiger kan worden beïnvloed. Om de koers van BTC sterk te kunnen beïnvloeden is het noodzakelijk om wel erg grote bedragen te investeren of eruit te halen. Het spreekt voor zich dat dit voor de kleine(re) belegger of investeerder dan ook onmogelijk is.

Dat de volatiliteit onder altcoins een stuk groter is in vergelijking met Bitcoin is uiteraard ook het gevolg van het feit dat de onderlinge concurrentie tussen de altcoins bijzonder groot is. Voor menig aantal altcoins geldt namelijk dat ze in de basis vrijwel hetzelfde doel hebben. Weliswaar streven ze naar dat doel op een andere manier, maar toch spreekt het voor zich dat er doorgaans niet veel nodig is om gebruikers te laten vertrekken naar een ander platform dat mogelijks beter in de smaak valt of net wat voordeliger is.

Ook de strijd om de laagste gasfees is de laatste jaren in ieder geval stevig losgebarsten. Dit wordt aanzien als één van de belangrijkste pijnpunten van het huidige Ethereum. Dit is uiteraard slechts één van de elementen die een impact kan hebben op de volatiliteit.

Volatiliteit van crypto's in de toekomst beter in te schatten?

Het lijkt er op moment van schrijven nog niet meteen naar uit te zien dat de volatiliteit op de cryptomarkt zal gaan afnemen, in tegendeel. Wel is de verwachting dat we die volatiliteit in de toekomst merkelijk beter zullen kunnen inschatten. Dat als gevolg van het feit dat de correlatie tussen de cryptomarkt enerzijds en de reguliere financiële markt anderzijds alleen maar zal toenemen.

Hoe dan ook geldt voor de cryptomarkt net zoals voor de aandelenmarkt dat je vooral altijd moet investeren in interessante, waardevolle projecten met toekomstperspectief. In dat geval hoeft de volatiliteit waarmee je geconfronteerd kan worden geen echte issue te zijn.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

245 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *