Trading

Crypto Swing Trading strategie voor cryptocurrency traders

6 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto trading nieuws » Crypto Swing Trading strategie voor cryptocurrency traders

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

De crypto swing trading strategie richt zich op het maken van winst op basis van zogenoemde ‘swings' in de markt. In dit artikel leggen we uit wat de crypto swing trading strategie inhoudt, hoe je jouw eigen swing trading strategie kunt bepalen en waar je op moet letten als je wilt gaan swing traden als crypto beginner.

Wat is crypto swing trading?

Wat is crypto swing trading?

Wat is crypto swing trading nu precies?

De crypto swing trading strategie is erop gebaseerd om rendement te halen door de pieken en dalen in de koers van een cryptomunt in te schatten.

Hierbij maakt het niet uit of de markt bearish of bullish is. De kracht van deze strategie ligt namelijk in het feit dat je een long (stijgende markt) positie kunt ‘swingen' naar een short (dalende markt) positie. Daarmee is ook direct de naam van deze strategie verklaard.

Waarom is de crypto swing trading strategie geschikt voor crypto beginners?

Als je op korte termijn in crypto wilt beleggen kom je met veel strategieën, zoals de High Frequency Trading strategie, al snel uit op day trading strategieën. Daarbij moet je veel transacties verrichten. De crypto swing trading strategie is niet gericht op day-traden, maar op het houden van posities over een langere termijn.

Daardoor ervaren veel beginnende crypto beleggers deze strategie als minder stressvol, omdat ze niet dagelijks de koersen hoeven te volgen. Door de langere duur van een positie hoef je ook minder transacties uit te voeren en dat scheelt natuurlijk weer in fees van de crypto handelsplatformen.

De derde reden is dat je betrekkelijk weinig hoeft te analyseren. Technische analyses (op basis van indicatoren die veel exchanges en partijen zoals Tradingview.com gratis aanbieden) en het volgen van het nieuws zijn vaak genoeg voor een succesvolle crypto swing trading strategie.

Net als iedere munt heeft ook de cryptomunt twee kanten. Daarom benoemen we ook de aandachtspunten waar je bij een crypto swing trading strategie extra op moet letten.

Dit zijn de aandachtspunten bij swing traden met crypto

Doordat je bij de crypto stake trading strategie een positie langer dan een dag aanhoudt, heb je te maken met het ‘overnight risico'. Deze term komt uit de beurswereld. Hiermee bedoelde men dat na sluiting van, bijvoorbeeld, de AEX er in de Amerikaanse of Aziatische markt iets kon gebeuren, waardoor de AEX veel lager opende en je dus een onverwacht koersverlies had.

De cryptomarkt gaat 24 uur door, maar jij niet. Ondanks de open markt kun je dus toch verrast worden door gebeurtenissen in de markt op de momenten dat jij de markt niet kan volgen. Uiteraard kan je dit risico ondervangen door een goede stop loss of trail stop te plaatsen.

Een ander aandachtspunt is een te nauwe blik. Doordat deze strategie voor traders zich richt op de korte tot middellange termijn stap je dus relatief snel uit een positie. Dit is op grond van jouw strategie wellicht de juiste keuze, maar een blik in de markt leert of de trend zich blijft doorontwikkelen in de richting die jij ziet. Als je op dit punt een helder patroon ziet kun je extra rendement maken. Hier leggen we later meer over uit.

Als je deze aandachtspunten in het achterhoofd houdt, dan kan de crypto swing trading strategie erg rendabel zijn. Daarbij is het wel belangrijk dat je je bij het opbouwen en uitvoeren van deze strategie aan de 6 gouden regels van crypto swing trading houdt. Deze regels bespreken wij hieronder.

Dit zijn de 6 gouden regels van crypto swing traden

Om jouw crypto swing trading strategie zo rendabel mogelijk te maken, is het belangrijk dat je zes spelregels omarmt. Uiteraard zetten we die 6 gouden regels van crypto swing trading voor je op een rij.

 1. Ga niet zoeken naar koop- en verkoopsignalen. De aan- en verkoopsignalen bij crypto swing trading zijn duidelijk zichtbaar. Als je ze niet direct ziet zijn ze er dus niet.
 2. Bekijk een breder plaatje. Als je gebruik maakt van de statistieken op basis van een 1-uurs of 4-uurs tijdsframe (die je het meest gebruikt bij deze strategie) kan zich bijvoorbeeld een duidelijk verkoopsignaal aftekenen. Door verder te kijken (bijvoorbeeld een tijdsframe van een dag) kun je zien hoe de markt zich verder ontwikkelt en daardoor meer rendement genereren (dit bespreken we hierna verder).
 3. Zoals bij elke strategie is het ook bij de crypto swing trading strategie belangrijk dat je de strategie blijft volgen als de markt erg beweeglijk wordt. Laat je dus niet vangen door emoties.
 4. Koop bij de eerste correctie na een hoogtepunt in de koers en verkoop bij het eerste herstel na een bodem in de koers.
 5. Koop als de koers bij een supportniveau komt en verkoop als de koers bij een weerstandsniveau komt.
 6. Zoek naar bevestiging. Hoe meer indicatoren hetzelfde (ver)koop signaal geven, hoe groter de kans is dat je inderdaad rendement behaalt.

Nu we weten waar we op moeten letten en welke gouden regels we moeten volgen, is het tijd om de 4 meest winstgevende crypto swing trading strategieën te bespreken.

Crypto trading beginners e-book

Tip: Lees ons gratis e-book voor trading beginners

Dit zijn de 4 meest winstgevende crypto swing trading strategieën

Je kunt crypto swing trading op verschillende manieren aanpakken. Wij zetten de 4 meest winstgevende crypto swing trading strategieën voor je op een rij.

Range crypto swing trading strategie

Uit onderzoek blijkt dat de cryptomarkt zo'n 70% van de tijd consolideert en 30% van de tijd in een duidelijke bull- of beartrend beweegt. Op basis van deze wetenschap kun je van de consoliderende periodes gebruik maken door trendwijzigingen te detecteren.

Hiervoor hoef je alleen een koersgrafiek met bijvoorbeeld een 4 uur tijdsframe te gebruiken. Daarin kun je op basis van eerder besproken indicatoren die een cryptohandelsplatform automatisch berekent (bijvoorbeeld RSI, MACD of stochastische oscillator) de weerstands- en supportniveaus inschatten. Vervolgens kun je daar jouw aan- en verkoopmomenten mee bepalen.

Swing traden middels de Pattern-strategie

Bij deze manier van swing trading richt je je vooral op de koerspatronen die je kunt zien in een koersgrafiek. Zoals de naam al zegt moet je hiervoor diverse koerspatronen kunnen herkennen en dat voert iets te ver om in dit artikel voor beginnende traders te bespreken.

Aangezien deze vorm van swing trading wel erg veel rendement op kan leveren, benoemen we de belangrijkste koerspatronen kort voor de crypto trading beginners die zich verder willen verdiepen. Deze zijn:

 • Het hoofd- en schouderpatroon (head and shoulder pattern)
 • Het kop en schotel patroon (cup and handle pattern)
 • De dubbele bodem (double bottom pattern)
 • De driedubbele bodem (tripple bottom pattern)
 • Stijgend wig patroon (rising wedge pattern)
 • Bearish wig patroon (falling wedge pattern)
 • Bullish golf patroon (bullish engulfing pattern)
 • Dalend golf patroon (bearish engulfing pattern)

Bij deze strategie gebruikt men vaak de RSI en stochastische oscillator om een koop- of verkoopsignaal te ontdekken. Om een indruk te krijgen hoe sterk dit signaal is kan je het verloop in handelsvolume analyseren.

Bollinger Bands strategie

Swing traden met crypto's

Swing traden met de Bollinger Bands strategie

De Bollinger Bands vormen een standaard patroon (op de meeste cryptobeurzen het voortschrijdend gemiddelde over 20 dagen met een standaard afwijking van een vast aantal dagen) naar boven en naar beneden. Als de koers richting de bodem van de van de bandbreedte naderen kun je dit, zoals we in de gouden regels zagen, zien als een koopsignaal. Omgekeerd geldt dat je een koers die tegen de top van de Bollinger Bands komt als verkoopsignaal op kunt vatten.

Daarbij zul je zien dat de bandbreedte van de Bollinger Bands kan verschillen. Hierbij geldt als vuistregel dat de kans op een koersuitbraak groter wordt naar mate de bandbreedtes nauwer worden.

Voortschrijdend gemiddelde strategie

Op basis van deze strategie gebruik je de voortschrijdende gemiddeldes om jouw crypto swing trading strategie te optimaliseren. De voortschrijdende gemiddelden bespraken we eerder al als crypto investeringsstrategie op de lange termijn.

Voor swing trading gebruik je met name de kruismomenten waarop een ‘gouden kruis' of ‘kruis des doods' ontstaat. Hierbij geldt als vuistregel dat je, naar mate je een minder offensief risicoprofiel wilt volgen, je de termijnen voor de moving averages verlengt. Zo is een vergelijking tussen het 50-daags en 100-daags voortschrijdend gemiddelde risicovoller dan die tussen het 250-daags en 100-daags voortschrijdend gemiddelde.

Net zoals bij de andere investeringsstrategieën is het mogelijk om geautomatiseerde crypto swing trading toe te passen. Mirror trading (het volgen van succesvolle traders) en trading bots van bekende platformen zoals 3Commas en Cryptohopper zijn namelijk ook voor crypto swing trading beschikbaar.

Swing traden in combinatie met andere crypto beleggingsstrategieën

Zoals we al zagen is de crypto swing trading strategie goed te combineren met de moving average crypto investeringsstrategie voor lange termijn. Ook kan je deze strategie gebruiken om bijvoorbeeld extra te profiteren van de bull- en bear fases in de Bitcoin Halving Cycle strategie.

Als je met een Value Cost Avering strategie wilt werken is deze strategie een goede combinatie om de trends te analyseren en dus jouw bull- en bear posities te benutten.

Ook wanneer je de scalping trading strategie op korte termijn toepast is deze strategie een mooie aanvulling om ook van meer structurele bull- en bear trends te profiteren.

Daarmee is de crypto swing trading strategie misschien wel de meest geschikte theorie om de markt als cryptobeginner verder te verkennen.

Uiteraard kan je ook meer leren over crypto beleggen voor beginners als je de andere stappen in ons stappenplan volgt.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

243 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Trading

Breakout trading strategie: Uitleg voor beginnende traders

5 minuten leestijd
In dit artikel vertellen wij jou meer over de breakout trading strategie. We bespreken hoe je deze crypto trading strategie in de…
Trading

Trend trading strategie uitleg: Voordelen, handleiding en soorten

5 minuten leestijd
In dit artikel bespreken wij de trend trading strategie voor cryptocurrency traders. We zoomen eerst in op hetgeen een trend trading strategie…
Trading

Arbitrage trading strategie: Betekenis, voordelen, stappenplan

4 minuten leestijd
In dit artikel kom je meer te weten over hetgeen de arbitrage trading strategie is en hoe je ermee van start gaat….

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *