Een bearmarkt is logischerwijs één van de meest vervelende periodes om in te investeren. Je hoeft zelfs helemaal geen nieuwe investeringen te doen, als eigenaar van een bepaalde portefeuille bestaande uit traditionele beleggingen en crypto zijn dergelijke periodes al lastig genoeg. Dit gezegd hebbende zijn er twee zaken die je tijdens deze moeilijke periode vooral niet mag doen, namelijk:
- In paniek op de verkoopknop drukken
- Stoppen met investeren (rekening houdende met bepaalde grenzen)
Bovenstaande twee punten zijn eigenlijk vrij voor de hand liggend, maar toch blijken ze in de praktijk vaak behoorlijk lastig realiseerbaar. Dat is niet in het minst het gevolg van het feit dat mensen dag op dag zien hoe ze geld verliezen. Het spreekt voor zich dat dit na verloop van tijd een behoorlijke doorn in het oog kan zijn.
Toch is er iets wat tegenwoordig deel uitmaakt van de cryptomarkt dat ervoor kan zorgen dat je minder snel geneigd bent om op de verkoopknop te drukken. Staking zou je als crypto investeerder dan ook zomaar door de bearmarkt kunnen loodsen.
Inhoudsopgave
Wat is cypto staking precies?
Het systeem van crypto staking doet sterk denken aan de dividenden die worden uitbetaald wanneer je houder bent van dividendaandelen. Je wordt dus als het ware beloond om gewoon eigenaar / houder te zijn van bepaalde cryptomunten. In het verleden had het staken van cryptomunten vaak behoorlijk wat voeten in de aarde.
Tegenwoordig is dat een flink stuk minder het geval. Daar waar je vroeger bijvoorbeeld vaak een speciale wallet moest draaien op je computer en deze open moest houden is dat tegenwoordig niet langer het geval. Ook de beperking voor het uitsluitend staken van cryptomunten die beschikken over het Proof of Stake algoritme behoort tot het verleden.
Waarom kan ze de pijn tijdens een bearmarkt verzachten?
Crypto staking zorgt er in de praktijk voor dat je kan rekenen op meerdere interessante voordelen. Het is namelijk zo dat je de opbrengsten die de staking voortbrengt op verschillende manieren kan benutten. We maken wat dit betreft in de praktijk een onderscheid tussen:
- Het aanwenden van de opbrengsten als passief inkomen
- Het herinvesteren van de verkregen opbrengsten
Tijdens een bearmarkt en mogelijks ook een economische recessie die daarmee gepaard gaat kan het in de praktijk ontzettend belangrijk zijn om extra inkomen te verwerven. Met dat extra inkomen kan je facturen betalen, maar is het ook mogelijk om bijvoorbeeld te kunnen blijven investeren zonder dat je daarvoor eigen financiële middelen moet aanspreken.
Wanneer de koersen dag op dag onderuit gaan is het namelijk een stuk minder eenvoudig om je zuurverdiende centen in de markt te gaan investeren. We zouden dus eigenlijk kunnen stellen dat crypto staking niet op één, maar wel op twee verschillende manieren de impact van een bearmarkt kan verzachten.
Voorkom impulsverkopen met fixed staking
Naast bovenstaande is het natuurlijk zo dat we tegenwoordig een onderscheid maken tussen verschillende vormen van staking. Het gaat hierbij om het verschil tussen fixed staking en zogenaamde flexibele staking. Voor deze eerste vorm van staking geldt dat je een bepaald gedeelte van je holdings vast gaat zetten voor een lange(re) termijn.
Dit levert je niet alleen een hogere rente op, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat impulsverkopen tegen kunnen worden gegaan. Je kan de holdings die je fixed gaat staken immers niet zomaar altijd verkopen.
Tracht altijd zoveel mogelijk van je crypto te staken!
Iedereen die investeert in crypto doet dat in de praktijk uiteraard met als doel om er een bepaald rendement op te maken. Dat spreekt voor zich. Dit gezegd hebbende komt het in de praktijk tegenwoordig nog altijd zeer vaak voor dat mensen volop inzetten op het zogenaamde koersrendement. Daar is natuurlijk niks mis mee, ware het niet dat er ook tussentijds een behoorlijk rendement op de investering kan worden gemaakt.
Het wordt dan ook altijd sterk aangeraden om te proberen zoveel mogelijk te staken wanneer je over die mogelijkheid beschikt. Denk ook niet dat deze optie nog maar alleen bestaat voor PoS-munten, want dat is zoals reeds aangegeven niet langer het geval. Zelfs Bitcoin valt zonder probleem bij tal van verschillende partijen te staken.
Het belangrijkste probleem dat zich tijdens een bearmarkt stelt heeft betrekking tot het feit dat je alleen maar wordt geconfronteerd met rode koersen en dus met verliezen die zich opstapelen. Wanneer je echter netjes op periodieke basis de staking opbrengsten binnen ziet komen zal je kunnen vaststellen dat, dat toch een bepaalde gemoedsrust met zich meebrengt.
Het mag dan ook duidelijk zijn, wil jij de bearmarkt voor jou graag een stukje draaglijker maken? Tracht dan je inkomstenstroom uit crypto staking te allen tijde zo optimaal mogelijk te houden.
We hebben daarnaast een handleiding over cryptocurrency staking geschreven – handig om te lezen voor iedereen die interesse in crypto staking heeft.
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.