Overig

Zelf een NFT maken, is het de moeite waard of niet?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Overig crypto nieuws » Zelf een NFT maken, is het de moeite waard of niet?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

De interesse van investeerders in de zogenaamde NFT of non-fungible token is inmiddels zeer sterk toegenomen. Dit geldt echter ook voor mensen die zelf over creatieve vaardigheden beschikken. Menig aantal kunstenaars hebben er bijvoorbeeld ondertussen reeds voor gekozen om (een gedeelte van) hun gerealiseerde kunstwerken te digitaliseren en aan te bieden als NFT.

In principe beschikt iedereen over de mogelijkheid om een eigen NFT te lanceren. Dit kan bovendien van alles zijn. Denk hierbij niet alleen aan een muzieknummer, maar ook aan een foto, een echt uniek kunstwerk, een object in een videogame, etc.

Overweeg jij ook het zelf maken van een NFT, maar wil je graag eerst ontdekken of dit nu in de praktijk echt de moeite waard is of niet? Lees dan snel verder!

Waarom zelf een NFT maken?

Zelf een NFT maken moeite waard of niet

NFT zelf maken: Wel of niet de moeite waard?

Voor heel wat mensen geldt dat ze over een bijzonder talent beschikken. De kans bestaat dat dit eveneens het geval is bij jou. Dit talent kan sterk verschillend zijn afhankelijk van de persoon in kwestie.

Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die uitstekend kunnen tekenen. Anderen zijn dan weer goed in het componeren van prachtige muziek terwijl nog andere personen geweldig artistieke foto’s kunnen maken. Voor al deze verschillende zaken geldt dat je ze tegenwoordig kan aanbieden als NFT. Op deze manier kan je op een bijzondere wijze met jouw artistieke vaardigheid geld verdienen.

Bovendien is het maken van een NFT in de praktijk helemaal niet zo moeilijk als je wellicht verwacht. Ondanks al deze voordelen moet het toch gezegd dat je er beter goed over na kan denken. Waarom? Dat zal ongetwijfeld duidelijk(er) worden verderop in dit artikel.

Met welke zaken dien je zeker rekening te houden?

Er zijn een aantal zaken waar je bij zelf een NFT maken in de praktijk altijd rekening mee dient te houden. In eerste instantie moet je bijvoorbeeld voor jezelf bepalen op welke blockchain je deze gaat uitgeven. Voor elke NFT geldt dat ze slechts op één enkele blockchain kan worden gelanceerd. Tegenwoordig bestaan er wel verschillende blockchains die daarvoor in aanmerking komen. Het gaat hierbij dan concreet om de blockchains van bijvoorbeeld:

In het merendeel van de gevallen wordt er gebruik gemaakt van de blockchain van Ethereum. Dat is het gevolg van het feit dat hier ook de twee (op moment van schrijven) belangrijkste NFT-marktplaatsen op terug te vinden zijn. Het gaat hierbij concreet om OpenSea en Rarible.

Hoe kan jouw NFT worden aangekocht?

Het kopen van een NFT kan in de praktijk op verschillende manieren gebeuren. Jij als ontwikkelaar of maker van de NFT zal de spelregels bepalen. In principe is het mogelijk om hierbij een keuze te maken uit drie verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij om:

  1. Het instellen van een vaste prijs
  2. De mogelijkheid aanbieden om prijsvoorstellen te ontvangen
  3. Een veiling die loopt voor een bepaalde periode

Bovendien zal je kunnen vaststellen dat je bij het aanbieden van een zelf gemaakte NFT eveneens over de mogelijkheid beschikt om zogenaamde royalties te vragen. Voor deze royalties geldt dat ze een bepaalde waarde vertegenwoordigen bij doorverkoop van jouw NFT.

Kiest de huidige eigenaar er dus met andere woorden voor om ze op een bepaald moment door te verkopen? Dan zal jij daar als maker een bepaald percentage op ontvangen. Let wel, het spreekt voor zich dat dit in de praktijk als gevolg kan hebben dat een potentiële koper een minder groot bedrag over heeft voor jouw NFT.

Is zelf een NFT maken nu de moeite waard of niet?

We kunnen vaststellen dat ontzettend veel (bekende) personen er ondertussen voor hebben gekozen om een eigen NFT te maken. In veel van deze gevallen bleek dat ook niet zonder succes te zijn. Het is dan ook niet meer dan logisch dat steeds meer mensen overwegen om hetzelfde te doen.

Echter is er een goede reden waarom het vooral bekende personen en groepen zijn die ervoor kiezen om uit te pakken met een dergelijke, unieke asset. Hun populariteit zorgt er namelijk in de praktijk voor dat men sowieso reeds kan rekenen op een bepaalde doelgroep of afzetmarkt.

Bovenstaande legt meteen de vinger op de wonde. Het aanbod met NFT’s is tegenwoordig zo ontzettend uitgebreid dat het een behoorlijk stuk lastiger is geworden om er een potentiële koper voor te vinden. Je moet je dan ook altijd de vraag stellen hoe interessant jouw NFT daadwerkelijk is voor potentiële kopers.

Biedt ze bijvoorbeeld iets echt bijzonders en unieks of niet? Het creëren van een NFT en deze aanbieden op een NFT-marktplaats heeft in principe slechts weinig voeten in de aarde. Deze verkopen is tegenwoordig echter vaak toch best een ander verhaal.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

245 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Overig

Bitcoin versus Ethereum, de ultieme clash!

3 minuten leestijd
Er zijn binnen de cryptowereld tal van verschillende afwegingen die worden gemaakt. Eén van de vaakst gemaakte afwegingen is deze die betrekking…
Overig

Litecoin (LTC) naar euro omzetten: Complete uitleg

3 minuten leestijd
In dit artikel helpen we je met het omzetten van Litecoin naar euro. Heb je LTC in je crypto wallet en wil…
Overig

Smart contracts uitleg: Betekenis, voordelen, toepassingen

3 minuten leestijd
Vraag jij jezelf af wat smart contracts zijn? Dan ben je niet de enige. Door dit artikel te lezen, kom je achter…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *