Overig

OpenSea uitleg: Volledige handleiding voor dit NFT platform

3 minuten leestijd

Crypto.be » Overig crypto nieuws » OpenSea uitleg: Volledige handleiding voor dit NFT platform

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

  • OpenSea wordt gebruikt voor het kopen en verkopen van NFT's
  • Het is de grootste NFT-marktplaats ter wereld
  • OpenSea maakt gebruik van het blockchainnetwerk van Ethereum en Solana

Waar een aantal jaar geleden niemand nog ooit van ‘non-fungible tokens’ had gehoord, werden ze in 2021 ineens razend populair. NFT’s, waarvan je op het eerste gezicht zou zeggen dat het simpelweg afbeeldingen zijn, werden destijds ineens voor tientallen miljoenen verkocht.

Dit zorgde er dan ook voor dat iedereen opeens in de NFT’s wilde. Je hoorde erover op het nieuws, in de voetbalkleedkamer en achter het koffieautomaat op het werk. Maar waar begin je? Hoe begin je met het handelen in NFT’s?

Een goede plek om te beginnen, is bij het uitkiezen van een NFT-marktplaats die bij je past. Eén van de opties is OpenSea. Dit platform werd al in 2017 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste NFT-marktplaats op de markt. Maar wat houdt OpenSea precies in? En hoe koop je een NFT via OpenSea? Dat, en meer, lees je in deze uitleg over OpenSea.

Wat is OpenSea?

OpenSea is de grootste NFT-marktplaats van dit moment. De NFT exchange werd opgericht in 2017 door NFT enthousiastelingen Devin Finzer en Alex Atallah. De twee zagen de potentie van non-fungible tokens dus al vroeg in, want ze werden in 2020 eigenlijk pas echt populair.

Via OpenSea kun je handelen in NFT’s op de Ethereum blockchain en NFT’s op de Solana blockchain. Hierdoor zijn er een heleboel NFT’s die niet beschikbaar zijn via OpenSea. Ethereum en Solana zijn echter wel de grootste netwerken als het gaat om NFT’s.

Afgelopen maand (juli 2022) werden er via het platform ruim 1,6 miljoen NFT’s verhandeld, door meer dan 400.000 NFT handelaren. Bij elkaar heeft dit gezorgd voor een handelsvolume van ruim $700 miljoen.

De voordelen van OpenSea

OpenSea als NFT-marktplaats heeft uiteraard zowel voordelen als nadelen. De voornaamste van deze voordelen zijn:

  • Competitieve fees – per NFT verkoop sta je 2,5% van de verkoopprijs af aan OpenSea. Dit klinkt niet erg laag, maar het tarief is vergelijkbaar met dat van andere marktplaatsen. De grootste NFT-marktplaats, OpenSea, is dus niet duurder dan andere marktplaatsen.
  • Breedste aanbod aan NFT’s – via OpenSea zijn meer verschillende NFT’s beschikbaar dan via welke andere marktplaats dan ook.
  • Mobiele app – OpenSea heeft een eigen mobiele app via waar elke feature van de marktplaats beschikbaar is. Het is de enige grote NFT-marktplaats die een eigen app aanbiedt.

De nadelen van dit NFT platform

Naast voordelen heeft OpenSea uiteraard ook nadelen. Een aantal van deze nadelen zijn:

  • Niet alle netwerken beschikbaar – helaas zijn niet alle blockchainnetwerken beschikbaar via OpenSea. Enkel NFT’s op de Ethereum en de Solana blockchain zijn beschikbaar voor de handel via OpenSea. Gelukkig zijn dit wel de grootste blockchains als het gaat om NFT’s.
  • Wallet vereist – om in non-fungible tokens te verhandelen via OpenSea, heb je een wallet nodig. In principe is dit logisch, omdat je met een blockchain te maken hebt, maar voor beginners kan het alles net wat ingewikkelder maken.

Hoe koop je een NFT via deze marktplaats?

Bored Ape Yacht Club

Bored Ape Yacht Club – NFT's te koop via OpenSea

Het kopen van een NFT via OpenSea is heel eenvoudig. Allereerst ga je naar de website van OpenSea en klik je rechtsboven in de hoek op ‘Connect wallet’. Het is belangrijk dat je wat crypto in je wallet hebt staan, waarmee je de NFT daadwerkelijk kunt gaan kopen. Wanneer je dit alles hebt gedaan, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Klik op de zoekbalk en zoek naar de NFT / collectie die je wil kopen.
  2. Als het goed is heb je nu de NFT gevonden. Als deze te koop staat en je akkoord gaat met het aangegeven bedrag, klik je op ‘Buy Now’. Staat deze niet te koop, dan kun je een bod uitbrengen. Als deze niet te koop staat, klik je op ‘Make Offer’ en vul je het bedrag in dat je wil bieden.
  3. Wanneer je dit hebt gedaan, zal je wallet zich in beide gevallen openen. Je zult de actie moeten verifiëren. In het geval dat je een NFT direct koopt, zul je transactiekosten moeten betalen. In het geval dat je een bod uitbrengt, geef je je wallet toestemming om het bedrag over te maken als het bod geaccepteerd worden en zullen dan ook de transactiekosten betaald worden.

Gefeliciteerd! Je bent officieel eigenaar van een eigen NFT die je via de grootste NFT-marktplaats OpenSea hebt gekocht! Deze NFT wordt nu in je account zichtbaar en is daarnaast in je wallet te zien. Via jouw OpenSea-account kun je deze NFT ook weer verkopen, mocht je dit willen.

OpenSea samengevat

OpenSea is absoluut de grootste NFT-marktplaats van dit moment. Via het platform wordt maandelijks ruim $700 miljoen aan NFT’s verhandeld en dit kan op twee verschillende netwerken: Ethereum en Solana.

OpenSea als platform heeft verschillende voordelen. Zo zijn de fees erg competitief en is er een breed aanbod aan NFT’s beschikbaar via het platform. Het is echter niet alleen positief, deze NFT-marktplaats heeft ook nadelen. Voorbeelden van deze nadelen zijn dat niet alle netwerken beschikbaar zijn via OpenSea en dat je een wallet nodig hebt om überhaupt gebruik te kunnen maken van de NFT exchange.

Het kopen van een NFT via OpenSea is eenvoudig. Je hoeft simpelweg alleen je wallet te verbinden met de exchange en vervolgens de NFT op te zoeken die je wil kopen, waarna je op ‘Buy’ klikt en de transactie bevestigd.

Hopelijk hebben we je dankzij dit artikel op de hoogte kunnen brengen van alles wat je moet weten rondom de NFT-marktplaats OpenSea.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Overig

Bitcoin versus Ethereum, de ultieme clash!

3 minuten leestijd
Er zijn binnen de cryptowereld tal van verschillende afwegingen die worden gemaakt. Eén van de vaakst gemaakte afwegingen is deze die betrekking…
Overig

Litecoin (LTC) naar euro omzetten: Complete uitleg

3 minuten leestijd
In dit artikel helpen we je met het omzetten van Litecoin naar euro. Heb je LTC in je crypto wallet en wil…
Overig

Smart contracts uitleg: Betekenis, voordelen, toepassingen

3 minuten leestijd
Vraag jij jezelf af wat smart contracts zijn? Dan ben je niet de enige. Door dit artikel te lezen, kom je achter…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *