Crypto.be » Kennisbank » NFT verkopen: Hoe werkt dit?

NFT’s werden vorig jaar ineens razend populair. Het grootste deel van de NFT’s bevinden zich echter in decentrale omgevingen, waardoor ze soms lastig te begrijpen zijn. Zo is ook het verkopen van een NFT niet voor iedereen even eenvoudig. Vandaag helpen we je een handje.

Want hoe verkoop je een NFT? Via welke platformen kun je dit doen? En waar moet je precies rekening mee houden? Dat, en meer, lees je in dit artikel over het verkopen van een NFT.

Hoe verkoop je een NFT?

Tips NFT verkopen

Tips over NFT's verkopen

Een NFT verkopen kan op een heleboel verschillende manieren. Zo zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om simpelweg een afspraak met iemand te maken, dat hij of zij X bedrag naar je wallet over maken, terwijl jij de NFT naar deze persoon zijn of haar wallet verstuurt.

Dit is zeker een mogelijkheid, maar het biedt de kans om iemand op te lichten en het is daardoor niet bepaald de veiligste manier om een NFT te verkopen. Een veiligere en eenvoudigere manier om een NFT te verkopen, is om dit te doen via een NFT marktplaats.

Een NFT marktplaats is een platform dat special ontwikkeld is om de handel in NFT’s mogelijk te maken. Je kunt het een beetje vergelijken met een exchange voor cryptomunten, maar dan voor NFT’s.

Er zijn tal van verschillende NFT marktplaatsen. Elke blockchain, waarop NFT’s mogelijk zijn, heeft zelfs verschillende NFT marktplaatsen. Hiervan is er dan uiteraard wel 1 de grootste. De populairste blockchains, voor NFT’s, zijn: Ethereum (ETH) en Solana (SOL). De grootste NFT marktplaats op Ethereum, is OpenSea. Hoewel OpenSea sinds kort ook Solana aanbiedt, in Beta versie, is Magic Eden de grootste NFT marktplaats op de Solana blockchain.

Zoals eerder gezegd zijn er dus een heleboel verschillende manieren om een NFT te verkopen en kun je dit doen via een groot aantal verschillende platformen. In dit artikel kijken we echter naar 2 van deze platformen, op 2 verschillende blockchains, namelijk: OpenSea voor Ethereum en Magic Eden voor Solana.

Een NFT verkopen via OpenSea

Als je gebruik wil maken van OpenSea, heb je 2 dingen nodig: een wallet en daarop wat crypto waarmee je de transactiekosten kunt betalen. Aangezien je je al afvraagt hoe je een NFT moet verkopen, gaan we er even vanuit dat je al een NFT, en dus ook al een wallet met crypto, hebt. Mocht dit kloppen, dan kun je de volgende stappen volgen om een NFT te verkopen via OpenSea:

 1. Ga naar de website van OpenSea.
 2. Klik rechtsboven in op het icoontje dat lijkt op een portemonnee en kies de wallet waarvan je gebruik wil maken. Voor nu kiezen we voor MetaMask, omdat dit de meest gebruikte wallet ter wereld is. Je wallet zal nu openen en je wordt gevraagd in te loggen.
 3. Nu je wallet verbonden kun je rechtsboven in de hoek op je profiel klikken. Doe dit.
 4. Onder ‘Collected’ zie je jouw NFT’s staan. Klik op de NFT die je wil verkopen.
 5. De NFT opent zich nu en je krijgt alle gegevens te zien. Ook zie je een grote blauwe knop, met daarop ‘Sell’ staan. Klik hierop.
 6. Je krijgt nu het scherm te zien waarin je de verkoopdetails kunt invullen. Hier voer je de vraagprijs en de tijd dat je de NFT op de markt wil zetten voor deze prijs in. Ook kun je de NFT reserveren voor een specifieke koper, mocht je dit willen.
 7. Wanneer je alle details hebt ingevuld, klik je op ‘Complete listing’.
 8. Je wallet zal zich nu openen en er wordt je gevraagd om de actie te ondertekenen. Als je het eens bent met de listing, klik je op ‘Teken’.

Gefeliciteerd! Je NFT staat nu te koop op de NFT-marktplaats OpenSea. Vanaf nu kunnen mensen de NFT voor de door jou aangegeven prijs direct kopen. Ook kunnen mensen voor een andere prijs blijven bieden, iets wat altijd kan via OpenSea.

Een NFT verkopen via Magic Eden

Als jij een Solana NFT wil verkopen, kun je ervoor kiezen dit te doen via Magic Eden. Ook in dit geval heb je vooraf weer een wallet met daarin wat crypto om de transactiekosten te betalen nodig. Het is belangrijk om te vermelden dat je op de Solana blockchain geen gebruik kunt maken van een MetaMask wallet. Maar opnieuw, aangezien jij je al afvraagt hoe je de NFT kunt verkopen, gaan we er even vanuit dat je al een wallet met daarin crypto hebt.

Mocht je je toch afvragen van welke wallet je gebruik kun maken op de Solana blockchain, dan hebben we uiteraard een antwoord voor je. Een aantal voorbeelden van wallets die compatibel zijn met Solana, zijn: Phantom Wallet, Exodus Wallet en Atomic Wallet. Wanneer je klaar bent voor de verkoop van je NFT via Magic Eden, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Ga naar de website van Magic Eden.
 2. Klik rechtsboven in je scherm op ‘Connect Wallet’ en klik op de wallet waarvan je gebruik wil maken. Ook nu kun je rechtsboven weer klikken om naar je profiel te gaan.
 3. Onder ‘My items’, zie je je NFT’s staan. Klik op de NFT die je wil verkopen.
 4. Je ziet de details van je NFT staan. Ook zie je een klein panel, via waar je je NFT kunt listen.
 5. In het balkje met ‘List Price (SOL)’, kun je de prijs invullen waarvoor je de NFT op de markt wil zetten. Wanneer je tevreden bent met de prijs, klik je op ‘List Now’.
 6. Je wallet zal zich nu openen, waarin je de actie moet goedkeuren. Wanneer je het eens bent met de actiedetails, klik je op ‘Approve’.

Gefeliciteerd! Je NFT is nu te koop via Magic Eden.

Een NFT verkopen samengevat

NFT’s zijn inmiddels enorm populair en heel veel mensen willen erin handelen. Er is een tijd van kopen en een tijd van verkopen. Vandaag legden we je uit hoe je een NFT kunt verkopen.

Dit kan op een heleboel verschillende manieren. Zo is de manier waarop jij dit gaat doen bijvoorbeeld afhankelijk van de blockchain waarop je NFT zich bevindt. In dit artikel keken we hoe je NFT’s op de Ethereum blockchain en NFT’s op de Solana blockchain kunt verkopen, respectievelijk via OpenSea en Magic Eden. Hopelijk heb je weer wat bijgeleerd!

Ook interessant om te lezen: Uitleg over het maken van een NFT

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.