Crypto.be » Kennisbank » Hoe maak je een NFT?

Eens in de zoveel tijd ontstaat er binnen crypto een enorme hype. Het afgelopen jaar kun je wel zeggen dat deze hype NFT’s was. De populariteit rondom NFT’s ging ver buiten de crypto community en ineens wilde iedereen in de NFT’s. Ook steeds meer mensen willen zelf een NFT maken. Als je niet weet hoe dit moet, is het echter een vrij ingewikkeld proces. Vandaag helpen we je een handje. Hoe maak je een NFT?

Hoe maak je een NFT?

Hoe NFT maken

Tips over het zelf maken van een NFT

Nu je weet wat een NFT is, ben je wellicht benieuwd naar het proces hoe je er zelf één kunt maken. Een NFT maken kan op verschillende manieren.

Zo zou je zelf een NFT kunnen coderen, die je vervolgens via een smart contract mint op de blockchain. Dit is wat er gebeurd wanneer een NFT collectie, de collectie lanceert.

Vandaag kijken we echter naar de eenvoudigste manier om een eigen NFT te maken, namelijk een manier waarbij dit voor je wordt gedaan. In dit artikel bekijken we hoe je een NFT maakt via Rarible. Als je een NFT wil gaan maken via Rarible, heb je 3 dingen nodig: een kunstwerk, een wallet en crypto, waarmee je kunt betalen. Laten we snel beginnen!

Stap 1: Een wallet aanmaken

Allereerst heb je dus een wallet nodig, wanneer je een NFT wil gaan aanmaken. Welke wallet je nodig hebt, is afhankelijk van op welke blockchain je NFT wil gaan minten. Voor dit artikel, gaan we via Rarible een NFT minten op de Ethereum blockchain. In dat geval maken we dus gebruik van een MetaMask wallet. Om een MetaMask wallet aan te maken, kun je de volgende stappen volgen:

1. Ga naar de website van MetaMask.
  2. Klik op ‘Download’. Klik op ‘Chrome’, ‘iOS’ of ‘Android’, afhankelijk van op welk operating system je de NFT wil gaan minten.
  3. Volg vervolgens de stappen die worden aangegeven, om MetaMask te downloaden.
  4. Open MetaMask en klik op ‘Create a Wallet’.
  5. MetaMask vraagt je nu een aantal gegevens te delen. Dit is niet verplicht, maar deze gegevens helpen MetaMask wel om het platform te verbeteren. Maak je keuze en klik, afhankelijk van de keuze die je hebt gemaakt, op ‘I Agree’ of ‘No Thanks’.
  6. Kies een wachtwoord voor je MetaMask. Dit moet een goed wachtwoord zijn, anderen kunnen via dit wachtwoord namelijk toegang krijgen tot je wallet en dus je geld. Klik vervolgens op ‘Create’.
  7. Je krijgt nu je ‘Secret Recovery Phrase’ te zien. Deze zin kan gebruikt worden om in je wallet te komen wanneer je je wachtwoord bent vergeten, of een nieuw apparaat hebt. Anderen kunnen deze zin dus ook gebruiken om in je wallet te komen vanaf hun eigen apparaat. Zorg er dus voor dat je deze zin goed opslaat. Laat deze zin nooit aan iemand zien!
  8. Bevestig je Secret Recovery Phrase en klik op ‘Confirm’.

Je hebt nu je eigen wallet! Deze kun je gebruiken voor DeFi, om crypto op te bewaren, om te handelen via decentrale exchanges (DEX), maar dus ook om een NFT te maken. Laten we snel verder gaan.

Stap 2: Crypto op je wallet zetten

Je hebt nu dus een eigen wallet. De volgende stap is om crypto op de wallet te gaan zetten. Dit kun je doen via bijna elke exchange. Zo kun je gebruik maken van Binance of Kucoin, maar ook van Bitvavo of Anycoin Direct. Aangezien we via Rarible een NFT gaan minten op de Ethereum blockchain, hebben we in dit geval Ethereum (ETH) nodig.

Hoe je dit precies doet, is volledig afhankelijk van de exchange waar je gebruik van maakt. Gelukkig hebben wij over een heleboel exchanges al eens een artikel geschreven waarin dit precies wordt uitgelegd. Bekijk hier onze cryptocurrency exchange beoordelingen.

Stap 3: De NFT maken

We zijn eindelijk aangekomen bij de stap waar het echt allemaal om draait: het maken van de NFT. Inmiddels heb je als het goed is een wallet met daarop Ethereum (ETH). Daarnaast heb je uiteraard een kunstwerk nodig, dat je wil gaan omvormen tot NFT. De bestandsvormen die je bij Rarible kunt omvormen tot NFT, zijn: PNG, GIF, WEBP, MP4 of MP3. Kies uit 1 van deze bestandsvormen en creëer je kunstwerk.

Wanneer je alles hebt wat je nodig hebt om van start te gaan met het maken van de NFT, kun je de volgende stappen volgen:

1. Ga naar Rarible.com en klik rechtsboven in je scherm op ‘Connect wallet’. Verbindt vervolgens je MetaMask met Rarible.
  2. Klik opnieuw rechtsboven in je scherm op ‘Create’.
  3. Klik op de blockchain waar je gebruik van wil maken, in dit geval kiezen we dus voor Ethereum.
  4. Wil je 1 of meerdere NFT’s tegelijk maken? Klik op de optie waarvan jij gebruik wil maken. Voor dit artikel kiezen wij voor ‘Single’.
  5. Vervolgens kom je in het scherm waar je de details moet invullen. Zo selecteer je in dit scherm het bestand waarvan je een NFT wil maken, kies je de manier waarop je de NFT wil verkopen, mits je dit wil doen, en geef je de NFT een naam en beschrijving. Ook voeg je in dit scherm eventuele royalties toe. Wanneer je dit alles hebt gedaan, klik je op ‘Create item’.
  6. Je wallet zal nu openen, waarin je transactiekosten moet betalen om de mint te voltooien. Het is afhankelijk van de drukte op het netwerk hoe duur dit precies is.

Gefeliciteerd! Je hebt je eigen NFT gemaakt. Als je hebt gekozen om de NFT op de markt te zetten, is deze nu te zien via de marktplaats van Rarible. Via dat platform kun je ook NFT's verkopen. Wanneer je ervoor hebt gekozen om de NFT naar je wallet te minten, zou deze nu zichtbaar moeten zijn in je wallet. Het kan soms enkele ogenblikken duren voordat dit proces voltooid is.

Zelfgemaakte NFT's aanbieden

Zelfgemaakte NFT's op marktplaatsen aanbieden

Zelf een NFT maken samengevat

Als je zelf een NFT wilt maken heb je 3 dingen nodig: een kunstwerk, een wallet en crypto waarmee je kunt betalen. Een NFT maken kan vervolgens op verschillende manieren. De eenvoudigste hiervan, is via Rarible.

Rarible is één van de grootste NFT marktplaatsen, die het dus ook mogelijk maakt om via het platform NFT’s te minten. Vandaag heb je geleerd hoe je dit doet.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.