Crypto.be » Kennisbank » Wat is MetaMask?

Volgens velen is een software wallet zoals MetaMask cruciaal, wanneer je investeer in crypto, want: “Not your keys, not your crypto”. Daarnaast biedt een software wallet je toegang tot bijvoorbeeld decentralized finance (DeFi) en decentrale exchanges (DEX).

De grootste software wallet van dit moment, is MetaMask. Deze wallet werd gelanceerd in 2016 en per maand worden er meer dan 21 miljoen MetaMask wallets actief gebruikt. Maar wat is MetaMask precies? Waarom is deze software wallet zo populair onder de crypto investeerders? En hoe maak je zelf een MetaMask wallet aan? Dat alles, en meer, lees je in dit artikel.

Wat is MetaMask?

Wat is MetaMask?

Wat is MetaMask nu precies? Wij leggen het uit

MetaMask is een software wallet (ook wel hot wallet genoemd). MetaMask is de meest gebruikte software wallet van dit moment. Je kunt de wallet als extensie toevoegen aan je browser (Google Chrome, Mozilla Firefox en Brave Browser) , of als app op je telefoon (iOS en Android).

Deze software wallet kan gebruikt worden om crypto in op te slaan, maar ook om acties uit te voeren op de decentrale blockchainnetwerken. Hier moet je een wallet voor hebben. Helaas is MetaMask niet op alle blockchainnetwerken te gebruiken. Solana is één van de netwerken waarmee MetaMask niet compatibel is. Een aantal van de netwerken waarop je MetaMask wél kunt gebruiken, zijn: Ethereum, Polygon, Binance Smart Chain, Avalanche en Harmony.

Een populaire uitspraak in cryptland, is: “Not your keys, not your crypto”. Met deze uitspraak wordt bedoeld, dat je crypto niet echt van jou is, wanneer je deze op exchanges bewaart. Wanneer de exchange dan bijvoorbeeld failliet gaat, ben je je crypto vaak namelijk kwijt. Vele investeerders vinden het dan ook cruciaal dat je een wallet hebt, of dat nou een hot wallet of een cold wallet is.

De voordelen

MetaMask, als software wallet, heeft uiteraard zowel voordelen als nadelen. Laten we allereerst eens kijken naar de voordelen van MetaMask.

• Toegang tot netwerken – MetaMask biedt je toegang tot blockchainnetwerken op een manier waarop exchanges dat niet kunnen. Zo heb je door middel van een MetaMask bijvoorbeeld toegang tot decentralized finance (DeFi), maar ook tot decentrale exchanges (DEX).
  • Eenvoudig in gebruik – de decentrale wereld van crypto lijkt soms net een doolhof. Gelukkig maakt MetaMask alles een stuk eenvoudiger. Hoewel ook deze wallet in het begin erg ingewikkeld lijkt, is de software wallet simpel in gebruik, als je eenmaal weet hoe alles werkt.

De nadelen van deze software wallet

Ook heeft MetaMask, zoals alles, nadelen. De voornaamste nadelen zijn als volgt:

• Niet alle netwerken beschikbaar – helaas zijn niet alle blockchainnetwerken beschikbaar via MetaMask. Zo kun je MetaMask bijvoorbeeld niet gebruiken op de netwerken van Solana en Stacks.
  • Geen volledige beveiliging – hoewel je crypto, theoretisch gezien, op een software wallet inderdaad veiliger staat opgeslagen, dan op een exchange, biedt een software wallet geen volledige beveiliging. Een software wallet staat namelijk in verbinding met het internet, waardoor er via bijvoorbeeld phishing, of het hebben van je private key, toch toegang te krijgen is tot je wallet vanuit een externe locatie. Bij een hardware wallet (ook wel cold wallet genoemd), is dit onmogelijk, want deze is volledig afgesloten van het internet.

Hoe maak je een MetaMask aan?

Het aanmaken van een MetaMask is simpel, als je weet welke stappen je moet volgen. Om een MetaMask wallet aan te maken, kun je de volgende stappen volgen:

1. Ga naar de website MetaMask.io.
  2. Klik rechtsboven in de hoek op ‘Download’.
  3. Kies, afhankelijk van op welk operating system je zit, uit ‘Chrome’, ‘iOS’ of ‘Android’ en klik vervolgens op ‘Install’. De volgende stappen zijn afhankelijk van het operating system, maar deze worden goed uitgelegd.
  4. Je hebt nu MetaMask geïnstalleerd. Open de applicatie nu.
  5. Klik op ‘Create a Wallet’.
  6. MetaMask vraagt je nu om een aantal gegevens. Deze gegevens gebruiken zij voor verdere ontwikkeling van het platform, maar deze hoef je niet te delen. De keuze is aan jou. Klik vervolgens op ‘I Agree’ of ‘No Thanks’.
  7. Kies nu een wachtwoord voor je wallet. Zorg dat je een goed wachtwoord uitkiest. Wanneer iemand je wachtwoord heeft, kan deze via jouw apparaat namelijk in je wallet komen en dus beslissingen maken over jouw geld. Klik vervolgens op ‘Create’.
  8. Je krijgt nu je ‘Secret Recovery Phrase’ te zien. Met deze zin kun je toegang krijgen tot je wallet wanneer je je wachtwoord vergeet, of wanneer je een nieuw apparaat hebt. Dit betekent dus ook dat anderen in de wereld, vanaf welk apparaat of welke locatie dan ook, met deze zin toegang hebben tot je wallet. Zorg er dus voor dat je deze zin goed bewaart en nooit aan iemand laat zien.
  9. Bevestig nu je ‘Secret Recovery Phrase’ en klik op ‘Confirm’.

Gefeliciteerd! Je hebt nu een eigen MetaMask wallet. Vanaf nu heb je dus bijvoorbeeld toegang tot DeFi en DEX’en. Ook kun je vanaf nu NFT’s kopen via platformen als OpenSea.

Software Wallet

MetaMask als software wallet aanmaken

MetaMask samengevat

De uitspraak “Not your keys, not your crypto” is erg populair onder de investeerder. Met deze zin wordt bedoeld dat je crypto eigenlijk niet echt van jou is, wanneer je deze op exchanges laat staan. Je crypto staat veiliger op een eigen wallet. Als de exchange dan bijvoorbeeld failliet gaat, blijft je crypto van jou.

Je hebt de keuze uit software wallets en hardware wallets. De grootste onder de software wallets, is MetaMask. Vandaag las je precies wat deze Web3 wallet inhoudt en behandelden we zowel de voordelen als de nadelen van MetaMask. Allerlaatst legden we je nog uit hoe je zelf een MetaMask kunt aanmaken.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.