Crypto.be » Kennisbank » Wat is een Web3 wallet?

De wereld van Web3 heeft enorm veel potentie, dat is een erg populaire mening. Wat echter ook een populaire mening is, is dat het Web3 landschap soms net een doolhof is. Een Web3 wallet kan je hierbij helpen.

Een Web3 wallet is namelijk ene platform dat je toegang geeft tot de decentrale applicaties van Web3. Daarnaast kun je het gebruiken als een digitale portemonnee. Maar wat is een Web3 wallet precies? Waarom heb jij een dergelijke wallet nodig? En welke soorten wallets zijn er? Dat, en meer, lees je in dit artikel over Web3 wallets.

Wat is een Web3 wallet?

Wat is een Web3 wallet?

Wat is een Web3 wallet nu precies?

Een Web3 wallet is een als het ware een platform dat je toegang geeft tot de decentrale wereld van Web3. Het een portemonnee waarin je je crypto kunt bewaren, die je tegelijkertijd kunt gebruiken om toegang te krijgen tot decentrale platformen, zoals decentrale exchanges (DEX) en decentrale applicaties (dApps). Je kunt een Web3 wallet zien als ‘de poort naar Web3’.

Zonder een Web3 wallet, die ook wel hot wallet of software wallet genoemd wordt, kun je namelijk niets doen op Web3. Je hebt de Web3 voor werkelijk alles binnen Web3 nodig. Via deze wallets krijg je dus toegang tot bepaalde platformen, maar je Web3 wallet zorgt er ook voor dat je transacties kunt uitvoeren en smart contracts kunt runnen.

Naast het feit dat je de wallet kunt gebruiken om te interacteren met Web3 platformen, kun je dus ook crypto op de wallet bewaren. In principe is het bewaren van je crypto op je hot wallet veiliger dan het bewaren van je crypto op een exchange, maar er kan toch het een en ander misgaan. Zo heb je een private key, wat een zinnetje is dat je toegang geeft tot je wallet wanneer je een nieuw apparaat hebt of je wachtwoord bent vergeten. Via deze zin kan werkelijk iedereen toegang krijgen tot je wallet, ook John van 46 uit Australië die je nog nooit hebt gezien. Dit zinnetje moet je dus goed opslaan, maar nooit aan iemand laten zien.

Welke Web3 wallets zijn er?

Er zijn tal van verschillende Web3 wallets beschikbaar. Je hebt ook een heleboel hot wallets (of software wallets) die bijvoorbeeld wel beschikbaar zijn als apps op je telefoon, maar niet als extensie bij je webbrowser. Hoewel je ook hiervoor kunt kiezen, kun je het zeker in overweging nemen om een wallet te kiezen die ook beschikbaar is als extensie voor je webbrowser.

Het voordeel van een Web3 wallet die beschikbaar is als extensie voor je webbrowser, is namelijk dat je deze heel eenvoudig kunt verbinden met de decentrale Web3 toepassingen die zich op het internet bevinden. Dit doe je dan namelijk door gewoon op ‘Connect Wallet’ te klikken, waarna de extensie zich zal openen en je meteen kunt verbinden.

Het is natuurlijk niet verplicht om voor een Web3 wallet te kiezen die beschikbaar is als browserextensie. De keuze is aan jou. Nu zullen we in elk geval naar 3 voorbeelden van Web3 wallets kijken die wél beschikbaar zijn als browserextensie.

MetaMask Web3 wallet

MetaMask wallet

MetaMask Web3 wallet

MetaMask is de grootste Web3 wallet van dit moment. De software wallet MetaMask werd gelanceerd in 2016 en wordt inmiddels door ruim 21 miljoen mensen elke maand gebruikt. MetaMask is, net als eigenlijk alle Web3 wallets, simpelweg een extensie die je aan je webbrowser kunt toevoegen, of als app op je telefoon kunt downloaden.

Via MetaMask kun je interacteren met een heleboel blockchainnetwerken. Een aantal van de netwerken die beschikbaar zijn via MetaMask, zijn bijvoorbeeld: Ethereum, Binance Smart Chain, Polygon, Avalanche en Harmony. Er zijn echter, helaas, ook netwerken die je niet kunt bereiken via je MetaMask. Een bekend voorbeeld hiervan is Solana. Gelukkig heeft de volgende wallet die wij bespreken wél toegang tot Solana.

Coinbase Wallet

Een ander bekend voorbeeld van een Web3 wallet is de Coinbase Wallet. De Coinbase Wallet kan, net als MetaMask, zowel gebruikt worden via de browserextensie, als via de app op je telefoon. Met name het feit dat deze gebruikt kan worden als browserextensie, maakt de Coinbase Wallet zo geschikt als Web3 wallet. Hierdoor kun je deze namelijk heel eenvoudig koppelen aan Web3 platformen, zoals een decentrale exchange of een andere decentrale applicatie.

Via Coinbase Wallet kun je een heleboel verschillende netwerken bereiken. Zo kun je via Coinbase Wallet toegang krijgen tot onder andere Ethereum, Binance Smart Chain, Fantom, Polygon, Solana en Avalanche. Bij de Coinbase Wallet kun je dus, anders dan bij MetaMask, wel gebruik maken van het Solana netwerk.

Math Wallet

Nog een voorbeeld van een Web3 wallet, is de Math Wallet. Ook de Math Wallet kun je als app op je telefoon gebruiken, maar ook als extensie in je webbrowser. Daarnaast kun je Math Wallet ook als portal gebruiken voor je hardware wallet (of cold wallet). De hardware wallets die Math Wallet support, zijn Ledger en WOOKONG Bio. Op deze manier kun je je crypto dus nog veiliger bewaren, namelijk omdat deze van het internet staat afgesloten, maar kun je deze toch gebruiken in je Web3 wallet.

Via de Math Wallet kun je een groot aantal blockchains aan. Een aantal voorbeelden, uit de lijst van in totaal 122 chains waartoe je toegang kunt krijgen via Math Wallet, zijn: Bitcoin, Flow, Ethereum, Avalanche, Moonbeam, Polkadot, Kusama, Polygon en Secret Network.

Web3 wallets samengevat

Een Web3 wallet is een platform dat je toegang geeft tot de decentrale wereld van Web3. Hiermee kun je decentrale platformen, zoals decentrale exchanges (DEX) en decentrale applicaties (dApps), bereiken.

Er zijn een heleboel verschillende Web3 wallets beschikbaar. Sommige als app, sommige als webbrowserextensie. Wanneer je kiest voor een Web3 wallet die je kunt gebruiken als browserextensie, krijg je enorm eenvoudig toegang tot de decentrale platformen die zich op het internet beginnen.

We bespraken vandaag een aantal opties, namelijk: MetaMask, Coinbase Wallet en Math Wallet. Elk van deze 3 opties kun je gebruiken als browserextensie en ze hebben elk hun voordelen en nadelen. Zo heeft MetaMask enorm veel gebruikers en is deze ook vrij eenvoudig te begrijpen, maar heeft de Math Wallet een zeer breed aanbod aan blockchains met welke je kunt interacteren via deze Web3 wallet. Welke wallet past het beste bij jou?

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.