Crypto.be » Kennisbank »
Met de enorme hype die het afgelopen jaar rondom NFT’s is ontstaan, wil iedereen opeens in de NFT’s. Echter, NFT’s zijn erg ingewikkeld. Dit begint al bij de eerste stap: hoe koop je een NFT? Gezien alles decentraal is, maar ook omdat alles nog erg nieuw is, zijn de processen soms lastig te begrijpen. Daarom leggen we je in dit artikel stap voor stap uit hoe je een NFT koopt.
Inhoudsopgave
Waar koop je een NFT?
De allereerste beslissing die je moet maken, is natuurlijk waar je de NFT gaat kopen. Dit kan logischerwijs op tientallen, misschien wel honderden verschillende plekken. Deze kunnen we niet allemaal in 1 artikel behandelen. Daarom kiezen we vandaag voor de bekendste, grootste en meest gebruikte NFT marktplaats: OpenSea.
OpenSea NFT marktplaats
OpenSea is, zoals eerder gezegd, de grootste NFT handelsplaats van dit moment. OpenSea werd in 2017 opgericht door Devin Finzer en Alex Atallah, twee ondernemers die dus al vroeg in NFT’s geloofden.
Allereerst waren via OpenSea enkel NFT’s gebouwd op de Ethereum blockchain beschikbaar. Eerder dit jaar werd hier de Solana blockchain, in Beta modus, aan toegevoegd. Niet alle NFT’s zijn dus beschikbaar via OpenSea, maar de Ethereum NFT markt en de Solana NFT markt zijn bij uitstek de grootste.
Zelfs in de huidige markt wordt er via OpenSea elke maand nog ruim meer dan $1 miljard per maand verhandeld. Via OpenSea wordt dus erg veel handel gedreven. Maar hoe doe jij hieraan mee?
Hoe koop je een NFT op OpenSea?
Wanneer je via OpenSea een NFT wil kopen, heb je twee dingen nodig. Dit zijn: een wallet, crypto om mee te betalen. De grootste wallet die je bij OpenSea kunt gebruiken, is MetaMask. Voor dit artikel kiezen we dus voor MetaMask. De grootste cryptocurrency die je bij OpenSea kunt gebruiken, is Ethereum (ETH). Voor dit artikele kiezen we dan ook voor ETH.
Hoe maak je een MetaMask wallet aan?
Allereerst heb je dus een MetaMask wallet nodig. De wallet is waarschijnlijk de voornaamste factor waardoor het kopen van een NFT zo ingewikkeld lijkt. We gaan proberen het zo eenvoudig mogelijk voor je te houden. Dit zijn de stappen om een MetaMask wallet aan te maken:
- Ga naar MetaMask.io.
- Klik op ‘Download’. Kies uit ‘Chrome’, ‘iOS’ of ‘Android’.
- Volg nu de stappen om MetaMask te openen. Deze verschillen per operating system.
- Open MetaMask, die je inmiddels gedownload hebt. Klik op ‘Create a Wallet’.
- MetaMask vraagt je nu een aantal gegevens te delen. Dit is niet verplicht, maar deze gegevens helpen MetaMask wel om het platform te verbeteren. Maak je keuze en klik, afhankelijk van de keuze die je hebt gemaakt, op ‘I Agree’ of ‘No Thanks’.
- Kies een wachtwoord voor je MetaMask. Zorg ervoor dat je een goed wachtwoord kiest. Dit wachtwoord geeft iemand, via jouw device, namelijk toegang tot je wallet en dus tot je geld. Klik vervolgens op ‘Create’.
- Je krijgt nu je ‘Secret Recovery Phrase’ te zien. Met deze zin kan werkelijk iedereen toegang krijgen tot je wallet, via elk apparaat. Daar hebben ze dus niet jouw device voor nodig. Het is enorm belangrijk dat je deze zin goed onthoud en aan niemand laat zien. Deze zin kun je ook gebruiken om weer toegang te krijgen tot je wallet, wanneer je je wachtwoord bent vergeten of een nieuwe laptop of telefoon hebt.
- Om te laten zien dat je je ‘Secret Recovery Phrase’ hebt opgeslagen, vraagt MetaMask je om deze in te typen. Doe dit en klik vervolgens op ‘Confirm’.
Gefeliciteerd! Je hebt nu een eigen MetaMask wallet. Deze kun je gebruiken om crypto te verhandelen op een decentrale exchange (DEX), maar bijvoorbeeld ook om een NFT te kopen. Laten we snel verder gaan.
Hoe zet je geld op je MetaMask?
De tweede stap in het kopen van een NFT, is dat je daadwerkelijk geld op je MetaMask wallet moet gaan zetten. Dit doe je door allereerst crypto te kopen via een exchange en deze crypto vervolgens te versturen naar je wallet.
Dit kun je in principe doen via bijna elke exchange die er is. Denk bijvoorbeeld aan Binance, Bitvavo, Kucoin, of BTC Direct. Hoe je dit precies doet, is via elke exchange echter zo anders dat het niet in een artikel te beschrijven is.
Gelukkig hebben wij over elke exchange een uitgebreide uitleg geschreven. Deze artikelen kun je hier vinden. Kies voor de exchange waarvan jij gebruik wil maken en zoek deze op in onze lijst van exchange-artikelen.
Hoe koop je een NFT via OpenSea?
We zijn eindelijk aangekomen bij de stap die er écht om draait. Inmiddels heb je een crypto wallet met daarin Ethereum (ETH). Dit gaan we nu gebruiken om een NFT te kopen. Om dit te doen, kun je de volgende stappen volgen:
- Ga na OpenSea en zoek de collectie op waarvan jij een NFT wil kopen.
- Klik op de NFT die jij wil kopen. Dit kan een NFT zijn die niet te koop staat (en waar je dus op moet bieden), of een NFT die voor een fixed price te koop staat. Voor nu kiezen we voor een NFT die daadwerkelijk te koop staat.
- Klik op ‘Buy Now’.
- Klik op ‘Checkout’.
- Je krijgt nu je wallet adres te zien. Als dit de wallet is waarmee jij de NFT wil gaan kopen, klik je op ‘Continue’.
- Je wallet opent zich nu, waarin de transactie te zien is. Hier zie je het bedrag dat je gaat overmaken om de NFT te kopen en de gas fee die je moet betalen om de transactie door te voeren. Wanneer je het hiermee eens bent, klik je op ‘Confirm’.
Gefeliciteerd! Je hebt nu een eigen NFT. Deze wordt ook in je wallet zichtbaar wanneer de transactie is voltooid. Als het druk is op het netwerk, kan de transactie soms wat langer duren. Je hoeft je dus nog niet meteen druk te maken als de NFT er niet onmiddellijk staat.
Het kopen van een NFT samengevat
Steeds meer mensen willen meedoen aan de hype rondom NFT’s. Echter, dit is super ingewikkeld. Het lijkt soms op een vreemde taal. Wanneer je weet wat je moet doen, is het kopen van een NFT erg eenvoudig.
Als je via het platform OpenSea een NFT wil kopen, heb je allereerst een MetaMask nodig. Vervolgens moet je via een exchange crypto kopen, waarmee je de NFT daarna weer gaat kopen. Allerlaatst gebruik je de crypto in je MetaMask om via OpenSea een NFT te kopen.
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.