Crypto.be » Kennisbank » Hoe maak je een eigen cryptocurrency?

Het handelen in cryptocurrency’s is tegenwoordig erg populair. Waar dit vroeger erg ingewikkeld was, kan iedereen vandaag de dag, met de juiste hulpmiddelen, zelfs zijn of haar eigen cryptocurrency maken. Vandaag leggen we je precies uit hoe je dit doet.

Niet alleen is het erg interessant om te weten hoe het proces precies werkt, het kan ook erg leuk zijn om zelfs eens te doen. Daarnaast is het ook erg goed om eens in te zien hoe eenvoudig het wel niet is om een eigen cryptocurrency te maken. Hierdoor besef je je namelijk dat iedereen met een laptop en een internetverbinding het kan, waardoor je je ook realiseert dat er een hele hoop gebakken lucht op de markt is. Wanneer je dit weet, stap je misschien minder snel in shitcoins of scams.

Laten we snel beginnen!

Hoe maak je een eigen cryptocurrency?

Eigen cryptocurrency

Wij leggen uit hoe je een eigen cryptocurrency maakt

Er zijn een heleboel verschillende manieren waarop je een eigen cryptocurrency kunt creëren. Deze kunnen we helaas niet allemaal in 1 artikel behandelen en dus kijken we naar een van de eenvoudigere manieren, namelijk het hergebruiken van code. In het artikel van vandaag gaan we een BEP20 token creëren op de Binance Smart Chain. Voorbeelden van andere BEP20 tokens, zijn: PancakeSwap (CAKE), Binance USD (BUSD), SafeMoon (SAFEMOON) en Wrappend Binance Coin (WBNB).

Wanneer je een eigen BEP20 token wil maken, heb je de volgende dingen nodig: een naam, een wallet, een beetje Binance Coin (BNB). Voor nu gaan we er even vanuit dat je al een MetaMask wallet hebt, hier het Binance Smart Chain netwerk al aan hebt toegevoegd en hier al Binance Coin (BNB) aan toe hebt gevoegd.

Ervan uitgaande dat je dit alles hebt, kun je eindelijk van start gaan met het creëren van de cryptocurrency. Laten we snel beginnen.

Stap 1: De token coderen

Het coderen van een token kan via verschillende programma’s en in verschillende codeertalen. Wij gaan vandaag een BEP20 token maken op de Binance Smart Chain. Dit doen wij in het programma Remix IDE, in de codeertaal Solidity.

Open Remix IDE en maak, onder het mapje ‘contracts’ en bestand aan, genaamd BEP20.sol. Voeg in dit bestand het volgende stukje code toe:

// contracts/BEP20.sol
// SPDX-License-Identifier: MIT
pragma solidity ^0.8.0;

import “@openzeppelin/contracts/token/ERC20/ERC20.sol”;

contract BEP20 is ERC20 {
constructor(uint256 initialSupply) ERC20(“Crypto.be Token”, “CBE”) {
_mint(msg.sender, initialSupply);

Waar wij ‘Crypto.be Token’ en ‘CBE’ hebben staan, kun jij invullen wat je zelf wil. Hetgeen waarmee je ‘Crypto.be Token’ vervangt wordt in dit geval jou tokennaam en hetgeen waarmee je ‘CBE’ vervangt wordt jouw token ticker.

Stap 2: De token ‘deployen’

We zijn inmiddels klaar met het coderen van de token. Tijd om de token op het netwerk te gaan ‘deployen’. Om dit te doen, klik je links in het scherm op ‘Solidity compiler’. Je verandert vervolgens de ‘Compiler’ naar ‘0.8.0+commit.c7dfd78e’ en klikt tenslotte op ‘Compile BEP20.sol’.

Wanneer je klaar bent met compilen, is het tijd om de token te gaan deployen. Hiervoor klik je links in het menu op ‘Environment’. Je wordt hier gevraagd om je MetaMask te verbinden. Om de token te deployen moet je dit doen. Vervolgens zie je je MetaMask adres staan bij ‘Account’. Dit betekent dat de tokens in jouw wallet terecht zullen komen. Voor dit voorbeeld willen wij 100 Crypto.be Tokens minten, dus vullen we ‘100000000000000000000’ in bij ‘Value’. Vervolgens klikken we op ‘Deploy’.

Als alles goed is gegaan, krijg je dit te zien op je scherm en heb je je eigen cryptocurrency gecreëerd.

Stap 3: De token toevoegen aan je wallet

Je wil je eigen token natuurlijk ook te zien krijgen in je wallet. Dit is een erg simpel proces. Wanneer je de token hebt gedeployed, zie je in Remix IDE onder ‘Deployed Contracts’ een contract adres staan. Zo’n adres ziet er ongeveer zo uit: 0xff7918fe76b96f550c7766b253a661c48068266a. Kopieer dit adres en open vervolgens je MetaMask.

Open in je MetaMask de Binance Smart Chain. Ga naar ‘Assets’ en klik op ‘Import tokens’. Hier vul je vervolgens onder ‘Token Contract Address’ je contract adres in. De rest van de gegevens worden dan automatisch ingevuld, aangezien deze gegevens verpakt zitten in het token adres.

Stap 4: Je token verhandelbaar maken

Eigen crypto token

Zo maak je jouw eigen crypto token verhandelbaar

De laatste stap in het proces, is uiteraard de token beschikbaar stellen op de markt, zodat anderen deze kunnen kopen. Ook dit is, wanneer je weet hoe het moet, erg eenvoudig. Aangezien wij een token op de Binance Smart Chain hebben, maken wij hierbij gebruik van PancakeSwap, een decentrale exchange op deze zelfde blockchain.

Allereerst ga je naar de DEX van PancakeSwap en verbindt je je wallet. Ga in het menu vervolgens naar ‘Trade’ en klik op ‘Liquidity’. Je moet nu 2 tokens gaan toevoegen, waarvan je een liquidity pair wil toevoegen. De eerste daarvan is je zelfgemaakte token, de andere is een andere token, bijvoorbeeld Binance Coin (BNB).

Eerst klik je op de linker ‘Select’. Klik onderaan op ‘Manage Tokens’, klik op ‘Tokens’ en plak je token adres in de zoekbalk. Je token wordt nu zichtbaar. Klik op ‘Import’. Vervolgens doe je hetzelfde bij de rechter ‘Select’, waar je bijvoorbeeld BNB toevoegt.

Dit is het moment waarop je de tokenprijs moet bepalen. Wanneer jij 100 Crypto.be Tokens toevoegt, tegen $100 aan BNB, dan betekent dit dat de prijs van 1 CBE $10 is. Als de token eenmaal op de markt, nadat je de initiële prijs hebt bepaald, wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod.

Vervolgens klik je op ‘Add liquidity’. Gefeliciteerd! Je token is nu verhandelbaar via PancakeSwap. Iedereen in de wereld, die een wallet en crypto heeft, kan je token nu kopen!

Het maken van een eigen cryptocurrency samengevat

Het maken van een cryptocurrency is, wanneer je weet hoe het moet, erg eenvoudig. Het is erg interessant om eens te bekijken hoe dit proces precies in elkaar steekt. Niet alleen omdat het leuk is om een eigen cryptocurrency te maken, maar ook omdat je dan doorkrijgt hoe makkelijk het wel niet is voor scammers om een eigen cryptocurrency te maken.

Het maken van een token kan op een heleboel verschillende manieren. Vandaag keken we naar een van de makkelijkere manieren, namelijk door het hergebruiken van code. Allereerst coderen we de cryptocurrency, die we vervolgens deployen op het blockchainnetwerk, waarna we deze toevoegen aan onze wallet en verhandelbaar maken door het toevoegen van liquidity op een DEX. Hopelijk hebben we je vandaag kunnen helpen bij het maken van je eigen cryptocurrency!

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.