Crypto.be » Kennisbank » Hoe vind je een goede NFT?

Na ICO’s en DeFi werd het tijd voor de volgende hype in crypto: NFT’s. Waar 2 jaar geleden bijna niemand ooit nog van NFT’s had gehoord, wist afgelopen jaar ineens iedereen wat een NFT was. Miljoenen mensen wilden ineens dan ook investeren in NFT’s, maar waar begin je? Hoe vind je een goede NFT? Dat is waar we in dit artikel naar kijken.

Hoe kun je goede NFT's vinden?

Hoe goede NFT vinden

Goede NFT's vinden: Hoe pak je dat aan?

Wanneer je onderzoek doet naar NFT’s, dan zijn er een heleboel dingen belangrijk. Een aantal voorbeelden van dingen die erg belangrijk zijn om in overweging te nemen wanneer je onderzoek doet naar een NFT project, zijn: de kunst, het team, de community en de utility.

Er zijn natuurlijk ook andere dingen die je mee kunt nemen in je beslissing om wel of niet te investeren, maar we kunnen niet letterlijk alle punten behandelen. In dit artikel behandelen we daarom de 4 punten die, als je het ons vraagt, het belangrijkst zijn wanneer je onderzoek doet naar NFT’s.

Onderstaand gaan wij op het eerste punt in, wat verband houdt met de kunst / vormgeving van een non-fungible token.

Kunst

Hoe een NFT eruitziet heeft zeker invloed op het potentiële succes van het project. Allereerst omdat er verzamelaars zijn die NFT’s kopen, omdat ze deze mooi vinden. Hierdoor zou de vraag dus hoger zijn als het mooie art is.

Daarnaast worden NFT’s vaak gebruikt als profielfoto op bijvoorbeeld Twitter. Je kunt voorstellen dat de vraag naar een project hoger is, wanneer de NFT goed geschikt zou zijn als profielfoto. Op deze manier heeft de kunst dus wel degelijk invloed het potentiële succes van een project.

Onderzoek naar het team achter een NFT

Ook een belangrijk punt, wanneer je onderzoek naar NFT’s doet, is het team. Allereerst kan het team je bijvoorbeeld een idee geven over of het project te vertrouwen is, maar daarnaast kan het je mogelijk ook iets vertellen over het potentiële succes van het project.

Zijn de teamleden bekend? Dan geeft dit je misschien iets meer vertrouwen dat het project geen scam is, omdat de teamleden anders hun hele reputatie zouden verpesten. Hebben de teamleden eerdere successen behaald, binnen en buiten crypto? Dan zou het kunnen dat ze deze ervaringen gebruiken om ook van dit project een succes te maken.

Doe goed onderzoek naar de teamleden. Aan welke projecten hebben ze voorheen gewerkt? Binnen welke bedrijven zijn ze actief geweest? Zijn ze in het verleden betrokken geweest bij een oplichting? Het kan allemaal. Dit alles biedt natuurlijk geen enkele garantie over het wel of niet zijn van een scam, of het wel of niet worden van een succes. Toch kan het goed zijn dit wel in je beslissing mee te nemen.

Community in relatie tot een goede NFT

De community achter een NFT project, kan ook een goede indicator voor mogelijk succes zijn. Stel je bijvoorbeeld voor dat je onderzoek doet naar een project dat over 2 weken gaat lanceren. De collectie zal 10.000 NFT’s uitbrengen. Dit hypothetische project heeft elke dag 50.000 actieve leden in de Discord.

Dit betekent dat de vraag een stuk groter is dan het aanbod. Hierdoor is de kans zeker aanwezig dat de prijs, na de lancering zal stijgen. Een hechte, actieve community achter een project is zeker positief.

Utility

Onderzoek naar NFT's doen

Vind een goede NFT door onderzoek te doen

Misschien wel belangrijker dan alles, is de utility achter een NFT. Utility betekent vrij vertaald ‘bruikbaarheid’ en in het geval van een NFT wordt met utility bedoeld: hetgeen wat je met de NFT kunt. Krijg je door de NFT toegang tot een exclusieve community? Dient de NFT als toegangskaartje tot een evenement? Ontvang je airdrops als holder van een NFT? Het kan allemaal.

Je ziet vaak dat projecten met échte utility erachter, het goed doen. Dit komt omdat het in dat geval, naast een NFT, ook echt een item van waarde is. Denk bijvoorbeeld aan het project VeeFriends, van Gary Vee. Een VeeFriends NFT staat gelijk aan toegangskaartje voor de volgende 3 Gary Vee events. Op deze events zullen interessante sprekers komen, heb je de kans Gary Vee te ontmoeten en daarnaast vele andere ondernemers.

Dit is erg waardevol. Dat zie je dan ook terug in de prijs van een VeeFriends NFT. Zelfs in de huidige markt staat de floor price van VeeFriends op 8,33 ETH. Volgens de prijzen op het moment van schrijven (8 juli 2022), is dit iets meer dan $9000.

Het is dus zeker belangrijk om te kijken naar de utility, wanneer je onderzoek doet naar een project. Dit kan je namelijk een heleboel vertellen over de mogelijke toekomst van een project.

Samengevat: Hoe vind je een goede NFT?

Tegenwoordig wil iedereen investeren in NFT’s. Het probleem is dat er een enorme overvloed aan NFT projecten is. Een goed NFT project vinden lijkt hierdoor op het zoeken naar een speld in een hooiberg.

Toch zijn er zeker een aantal dingen die je een indicatie kunnen geven van het mogelijke succes van een NFT project. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: de kunst, het team, de community en de utility. Hoewel geen van deze je ooit een garantie kan geven dat een project wel of niet een succes gaat worden, kun je aan de hand van deze aspecten toch voor jezelf bepalen of je wel of niet gelooft in een NFT project.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.