Crypto.be » Kennisbank » Wat is het verschil tussen DeFi en CeFi?

De financiële wereld en markt heeft de voorbije jaren significante veranderingen ondergaan. In het bijzonder de komst van blockchaintechnologie is hier voor een significant deel verantwoordelijk voor. Op vandaag maken we dan ook een onderscheid tussen DeFi enerzijds en CeFi anderzijds. De kans is zeer groot dat je van deze verschillende vormen wel al eens hebt gehoord. Dit gezegd hebbende is de kans eveneens niet onaanzienlijk dat je niet precies weet waar beide benamingen nu eigenlijk exact voor staan. Wanneer dat inderdaad het geval is bij jou kan onderstaande informatie daar verandering in brengen. We leggen de verschillen hieronder dan ook haarfijn voor je uit.

Waarvoor staat DeFi en CeFi?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar waar de beide begrippen nu precies voor staan. Voor DeFi geldt dat ze staat voor decentralized finance. In dit geval is er dus sprake van gedecentraliseerde financiën. Voor CeFi geldt op haar beurt dat ze staat voor centralized finance. In dit geval is er dus sprake van gecentraliseerde financiën. In de basis geldt voor beide vormen van financiën dat ze natuurlijk min of meer dezelfde mogelijkheden bieden. Alleen is het zo dat er bij de gecentraliseerde variant sprake is van een centrale partij die als het ware fungeert als tussenpersoon. Je moet er dan ook vertrouwen in hebben dat ze niet te hoge kosten aanrekent en betrouwbaar is. Bij gedecentraliseerde financiën liggen de kosten doorgaans een stuk lager en wordt de betrouwbaarheid door de mogelijkheden van blockchaintechnologie gegarandeerd.

Wat zijn de exacte kenmerken van DeFi?

DeFi of decentralized finance maakt het in de praktijk mogelijk om verschillende zaken af te laten handelen op de blockchain. Het gaat hierbij om:

  • Kredieten ontlenen;
  • Verzekeringen afsluiten;
  • De uitgave van gelden veiligstellen;
  • Holdings staken waardoor ze rendement realiseren;
  • Betalingen uitvoeren;
  • Vermogen opbouwen en beheren;

In dit geval is er dus geen sprake van een centrale autoriteit die een zekere mate aan invloed kan uitoefenen. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een volledig open en transparant systeem welke door iedereen kan worden gebruikt. Voor de goedkeuring van de transacties wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamd peer-to-peer-netwerk. De exacte kenmerken waar je op kan rekenen bij DeFi zijn in ieder geval de volgende:

  1. Trustlessness;
  2. Innovatie;
  3. Permissionless;

In eerste instantie was het zo dat er slechts sprake was van een handvol DeFi-projecten welke op de blockchain draaiden. Op vandaag is dat niet langer het geval. De mogelijkheden zijn dan ook net zo uitgebreid, of zelfs vaker nog uitgebreider in vergelijking met de CeFi markt.

Wat moet je weten over CeFi?

Voor CeFi geldt uiteraard dat ze de standaard was tot voor DeFi op de markt werd geïntroduceerd. Wanneer er sprake is van centralized finance betekent dit in de praktijk dat er voor de afhandeling van de cryptotrades gebruik wordt gemaakt van een centrale beurs. Dit betekent dat er dus rekening moet worden gehouden met de aanwezigheid van een centrale autoriteit. Je beschikt in dit geval als crypto enthousiasteling dan ook niet over een eigen wallet voorzien van een eigen private key.

Het vermogen dat je bij de partij plaatst is dus eigenlijk in handen van een derde partij. Dit met alle risico's van dien. Jarenlang is het zo geweest dat iedereen er eigenlijk blind voor koos om een beroep te doen op een centrale autoriteit voor het beheer van hun vermogen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de banken. Binnen crypto wordt dit eigenlijk niet aangeraden. Dit omwille van de volgende risico's die je dan loopt:

  • Er worden vaak onrealistische rendementen aangeboden;
  • Niet zelden is er sprake van een te gebrekkig onderpand;
  • Er wordt op niet transparante wijze zaken gedaan;

Wanneer je kiest voor een DeFi-oplossing is er geen sprake van een centrale autoriteit die kan omvallen waardoor je (een groot deel van) je vermogen kan verliezen. Bij een CeFi-oplossing is dat dus wel het geval waardoor je eigenlijk onnodige risico's neemt. Enkele bekende voorbeelden van CeFi-projecten zijn onder meer de volgende bekende partijen:

Dat het in de praktijk bij CeFi-projecten zomaar fout kan lopen heeft onder meer Celsius duidelijk gemaakt. Voor deze partij geldt namelijk dat ze het faillissement aan heeft gevraagd. In het bijzonder wanneer er sprake is van een (lang aanhoudende) bearmarkt is het vaak zo dat dergelijke projecten al vrij snel in de problemen komen. Dit benadrukt het feit dat het in de praktijk doorgaans een (flink) stuk veiliger kan zijn om je vertrouwen te stellen in DeFi-projecten. Doe uiteraard altijd grondig je eigen onderzoek vooraleer van een bepaald project gebruik te gaan maken.