Crypto.be » Kennisbank » Wat is NFT 2.0?

NFT’s bestaan nog maar net, maar volgens developers was het alweer tijd voor de volgende ontwikkeling: NFT 2.0. NFT 2.0 is niet per se heel anders dan de reguliere non-fungible tokens,. NFT 2.0 biedt echter veel meer verschillende mogelijkheden.

Het wordt je tegenwoordig niet makkelijk gemaakt in de cryptomarkt. Waar je de ene ontwikkeling misschien nog maar net volledig begrijpt, komt de andere alweer om de hoek kijken. Zo nu ook bij NFT 2.0. Hier helpen wij je graag een handje bij.

Vandaag vertellen we je alles over NFT 2.0. Wat is het precies? Wat is het verschil tussen NFT en NFT 2.0? En waarom zou dit je interesseren? Dat alles, en meer, lees je in dit artikel over NFT 2.0.

Wat is NFT?

Non-fungible token

Wat is een non-fungible token?

Voordat we daadwerkelijk overgaan op NFT 2.0, is het goed om ons geheugen eens even op te halen over wat een NFT ook alweer is. NFT staat voor non-fungible token. Vrij vertaald betekent dit ‘unieke token’. Het is dus een token waarvan er maar 1 is. Een token die anders is dan alle andere.

Aan de technische kant is dit te zien in de code. Voor ons is het echter veel interessanter waar wij het precies aan kunnen zien. Een voorbeeld van een NFT, oftewel non-fungible token, is een Bored Ape. Hoewel er wel degelijk 10.000 verschillende Bored Apes zijn, is elke anders. Dit zie je zowel aan het kunstwerk, als aan de code. Deze zijn dus echt anders.

Dat is anders dan bij Bitcoin (BTC), een voorbeeld van een fungible token. Van Bitcoin zijn er om precies te zijn 21.000.000. Deze zijn echter allemaal hetzelfde, zowel in gebruik als in wat je kunt zien. Deze 21.000.000 Bitcoins zijn dus niet uniek en wel fungible.

Nog makkelijker is het om te kijken naar een voorbeeld uit het echte leven. Een voorbeeld van een fungible token is daar bijvoorbeeld een Nike t-shirt. Hoewel je in theorie een ander t-shirt hebt dan iemand anders die hetzelfde shirt heeft, merk je geen enkel verschil. Wanneer je ze naast elkaar zou leggen zou je de 2 niet eens van elkaar kunnen onderscheiden. Dit is dus een voorbeeld van een fungible token en kun je vergelijken met Bitcoin.

Een voorbeeld van een non-fungible token, is een vliegticket. Het maakt daadwerkelijk uit of je ticket 1 of ticket 30 op een bepaalde vlucht hebt. Dit bepaalt namelijk waar in het vliegtuig je zit. Een vliegticket is dus een real life voorbeeld van een non-fungible token en kun je vergelijken met een Bored Ape NFT.

Wat is NFT 2.0?

NFT 2.0 is een NFT, waarin als het ware meerdere NFT’s verpakt kunnen zitten. Hierdoor kunnen meerdere items toegevoegd worden binnen 1 NFT. Dit komt bijvoorbeeld heel goed uit bij blockchain gaming. Hier kan het als voorbeeld voorkomen dat je een personage hebt, maar dit personage heeft ook een zwaard en een helm nodig. Bij NFT 1.0 zouden dit elk verschillende NFT’s moeten zijn. Bij NFT 2.0 kan dit alles dus verpakt worden in 1 NFT.

Een NFT die valt onder NFT 2.0, heeft een aantal cruciale eigenschappen. Zo is deze ‘extensible’, Extensible betekent uitbreidbaar. Een NFT 2.0 moet dus de mogelijkheid hebben om uitgebreid te worden. In de praktijk zorgt dit ervoor dat meerdere NFT’s bij elkaar gekoppeld kunnen worden. Dit zorgt er uiteraard dan ook voor dat de NFT aangepast kan worden, zelfs nadat deze gemint is.

NFT 2.0 werd geïntroduceerd door RMRK. RMRK is een protocol voor de ‘volgende generatie NFT’s’, zo geven zij zelf aan. Zelf noemt RMRK de losse bouwstenen, die samen een NFT 2.0 maken, ‘NFT legos’.

De 2.0 NFT’s van RMRK zijn gebouwd op de Kusama (KSM) blockchain. Om de techniek van NFT 2.0 goed te laten zien, kwam RMRK al met een voorbeeldproject, genaamd ‘Kanaria: Skybreach’. Deze collectie bestaat uit de ‘Kanaria Birds’ en het land in de ‘Skybreach’.

De Kanaria Birds zijn 2.0 NFT’s. Aan de vogels kunnen items toegevoegd worden, maar je kunt ook items van de vogels afhalen. Deze items kun je dus ook los verhandelen. Hierdoor kun je dezelfde NFT houden, maar deze er ineens veel anders uit laten zien.

NFT 2.0 samengevat

NFT 2.0 is dus eigenlijk een nieuwe versie van NFT. Een nieuwe versie, waarin het mogelijk is om als het ware meerdere NFT’s in 1 NFT te verpakken. Het werd bedacht door RMRK, een protocol voor de ‘volgende generatie NFT’s’.

NFT 2.0 is een toepassing die bijvoorbeeld heel goed van pas kan gaan komen in de wereld van blockchain gaming. Zelf heeft RMRK al een voorbeeldproject gemaakt, om te laten zien wat de mogelijkheden zijn met NFT 2.0. Dit project heet Kanaria Birds. Holders kunnen hierin items aan hun vogel toevoegen, of items van hun vogel afpakken. Deze items kunnen dan ook onderling verhandeld worden, terwijl je de vogel in bezit houdt.

Ook interessant om te lezen: Zo vind je een goede NFT

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.