Crypto.be » Kennisbank » Wat is het verschil tussen Web2 en Web3?

Web3: je hoort er de laatste tijd steeds meer over. Het zou dé nieuwe vorm van het internet zijn. Een vorm van het internet die gebruikmaakt van onder andere blockchain en tokens. Hierdoor zou de macht over het internet steeds meer in handen van gebruikers kunnen zijn, maar kunnen de gebruikers ook beloond worden voor hun bijdragen en meeprofiteren van de potentiële groei van een platform. Het klinkt erg mooi, maar wat zijn precies de verschillen tussen Web2 en Web3?

Wat is Web2?

Van Web 2 naar Web3

Transitie van Web 2 naar Web3

Web2 is de ‘huidige vorm van het internet’. Het is de opvolger van Web1. Web1 is de eerste vorm van het web, waarin het internet heel statisch was. Je kon het zien als een gedigitaliseerde encyclopedie. Wikipedia is een goed voorbeeld van een website die qua uitstraling erg op een Web1 website lijkt.

In 2001 werd de overgang naar Web2 gemaakt. Tijdens het Web2 tijdperk werd het internet steeds interactiever. Naast consumeren, konden gebruikers nu ook daadwerkelijk wat toevoegen aan het internet. Concreet is dit bijvoorbeeld terug te zien op sociale media. Hier kunnen gebruikers hun eigen content aan toevoegen en delen met hun vrienden. Daarnaast biedt Web2 een eenvoudige manier om te communiceren met vrienden, bijvoorbeeld door platformen als WhatsApp.

Andere goede voorbeelden van typische Web2 platformen, zijn: YouTube, Instagram, WordPress, Google Maps, Twitter en Spotify.

Wat is Web3?

Nu zouden we dus aan de vooravond staan van dé volgende ontwikkeling op het internet: de overgang naar Web3. In Web3 zou het internet nóg interactiever worden. Gebruikers zouden niet alleen meer kunnen toevoegen aan de platformen, maar daadwerkelijk kunnen meebeslissen over de toekomst van deze platformen. Daarnaast zouden de gebruikers zelfs voor een deel eigenaar kunnen zijn van de platformen, waardoor ze kunnen meeprofiteren van potentiële groei van de platformen. Dit alles wordt mogelijk door een zogeheten tokeneconomie, maar wat houdt dit precies in?

Web3 wordt dus mogelijk gemaakt door een tokeneconomie. Dit houdt simpel gezegd in dat tokens (cryptomunten) echt de drijfveer van Web3 zijn. Je betaalt in de Web3 protocollen met tokens, maar gebruikers worden ook beloond voor hun bijdragen, in tokens. Web3 kan dus echt niet zonder tokens.

Dit zie je bijvoorbeeld ook terug bij een DAO (decentralized autonomous organization). Een DAO is een nieuwe bedrijfsvorm, die waarschijnlijk erg populair zal worden in Web3. Bij een DAO is niemand echt de baas over het bedrijf. Alle gebruikers samen hebben de zeggenschap over het bedrijf. Beslissingen worden hierbij gemaakt door middel van stemmingen. 1 token is 1 stem en hoe meer tokens je dus in bezit hebt, hoe meer zeggenschap je hebt over het platform.

Op deze manier ligt de macht over het internet dus echt in handen van de gebruikers. Hierdoor worden de platformen verder ontwikkeld in het belang van de gebruikers, in plaats van in het belang van de aandeelhouders. Daarnaast zijn gebruikers incentivized om het zo’n goed mogelijk platform te maken. Wanneer het platform namelijk groeit, groeit de vraag naar de token, waardoor de prijs zal stijgen. Hierdoor zal hun investering, of de beloningen die ze hebben ontvangen voor hun bijdragen, meer waard worden.

Het is nu precies het verschil tussen Web2 en Web3?

Zoals je misschien al is opgevallen, zijn er een heleboel verschillen tussen Web2 en Web3. Toch zijn er een heleboel van de verschillen tussen de 2 vormen van het web nog niet aan bod gekomen. Laten we eens kijken naar een aantal van deze verschillen:

  • Censuur – bij Web3 zou censuur op platformen niet mogelijk. In Web2 komt het wel eens voor dat er censuur plaatsvindt, bijvoorbeeld op sociale media. Een goed voorbeeld hiervan is het feit dat de ex-president van de Verenigde Staten, Donald Trump, werd gebanned van Twitter. Bij Web3 zou dit nooit mogelijk zijn. Web3 is namelijk decentraal en er is dus niet 1 partij die de macht heeft over het platform. Er is dus ook niet 1 partij die kan betalen, dit mag niet op het platform. Censuur is hierdoor bij Web3 niet mogelijk.
  • Netwerken eruit – bij Web3 zul je zien dat het eigenlijk bijna nooit voorkomt dat netwerken eruit liggen. Dit is zeker een vooruitgang ten opzichte van Web2. Vorig jaar bijvoorbeeld, gebeurde het nog dat alle platformen van Facebook eruit lagen. Opeens had niemand meer toegang tot Facebook, Instagram en WhatsApp. Dit is mogelijk, omdat de servers hiervan enkel binnen het bedrijf, Facebook Inc. (inmiddels Meta Platforms) beheerd worden. Bij Web3 is dit niet mogelijk. Daar worden de servers namelijk decentraal beheerd. Als dan 1, 2, of zelfs 50 nodes eruit liggen, heeft dit bijna geen effect. Dan zijn er namelijk nog altijd duizenden andere nodes, genoeg om de servers draaiende te houden.

Verschil Web2 en Web3 samengevat

Web2 is de huidige vorm van het internet. Het is een vorm van het internet waarin het web, anders dan bij Web1, erg interactief is geworden. Gebruikers kunnen naast consumeren, ook bijdragen aan het internet.

Wat is het verschil Web2 en Web3

Samenvatting van het verschil tussen Web2 en Web3

Nu zouden we echter aan de vooravond van de overgang naar Web3 staan. Bij Web3 zou het internet nóg interactiever zijn. Daarnaast zouden de gebruikers mee kunnen beslissen over de toekomst van de platformen en daarnaast meeprofiteren van de groei van de platformen, waar dit voorheen enkel door aandeelhouders gedaan kon worden. Dit alles zou mogelijk zijn door een zogeheten tokeneconomie.

Tussen Web2 en Web3 zijn een heleboel verschillen. De 2 zijn totaal anders. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het feit dat censuur bij Web3 niet mogelijk is, waar dit bij Web2 een vrij grote rol speelt op het web. Daarnaast zouden netwerken er bij Web3 theoretisch gezien eigenlijk nooit uitliggen, waar je bij Web2 wel eens ziet dat meerdere grote platformen er een hele dag uitliggen, omdat de servers down zijn. Tot slot schept Web3 tal van nieuwe investeringsmogelijkheden.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.