Cryptomarkt

Crypto nieuws: Grayscale wil geen Proof of Reserves delen

2 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Crypto nieuws: Grayscale wil geen Proof of Reserves delen

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Crypto nieuws 7 december 2022: Op 18 november bracht Grayscale, een vermogensbeheerder met onder andere 's werelds grootste Bitcoin fonds, een verontrustende verklaring naar buiten. In deze verklaring beschrijft het bedrijf gedetailleerd de veiligheid van zijn cryptocurrencies, maar verklaart het ook geen proof of reserves te willen delen met zijn klanten.

Veel andere crypto-gerelateerde bedrijven, zoals Bitvavo en Binance deden dit wel. Een proof of reserves (PoR) dient om te bewijzen dat het bedrijf daadwerkelijk de activa bezit die hun klanten daar hebben gestort. Met de huidige crisis in de cryptomarkt is een PoR dus een must om betrouwbaar te blijven.

De cryptobeurs FTX ging eerder al ten onder door een bank run. Zij konden klanten die hun geld wilden opnemen niet meer uitbetalen en moesten uiteindelijk faillissement aanvragen.

Wordt Grayscale de volgende FTX?

Grayscale proof of reserves

Cryptonieuws: Grayscale wil Proof of Reserves niet bekendmaken

“Door de recente gebeurtenissen is het begrijpelijk dat beleggers dieper informeren naar hun cryptobeleggingen,” begint de verklaring van Grayscale, wat nogal een understatement is na de implosie van FTX en het onderzoek naar het twijfelachtige leiderschap van Sam Bankman-Fried. Na dit statement ging de vraag meteen rond: Gaat Grayscale FTX achterna?

Het antwoord is dat het onwaarschijnlijk is. En dat is grotendeels omdat de mensen aan de top, degenen die Grayscale hebben gemaakt tot wat het is, competenter lijken dan Sam Bankman-Fried ooit was. Laten we naar de feiten kijken.

Het is waar en mogelijk onbetwistbaar dat de crypto-industrie een nieuwe duik zal nemen als Grayscale zijn balans niet herstelt. De cryptomarkt kan zich gewoon geen nieuwe crash veroorloven, niet zo snel na FTX en niet die van zo'n belangrijke speler. Grayscale overziet meer dan $10 miljard aan BTC, ETH en andere activa.

Het moederbedrijf van Grayscale – dat ook eigenaar is van handelsfirma Genesis, miningbedrijf Foundry, crypto-investeringsapp Luno en mediakanaal CoinDesk – is Digital Currency Group, wiens oprichter en CEO Barry Silbert op 23 november een notitie deelde aan DCG-aandeelhouders waarin hij inging op alle “ruis” rond het bedrijf.

Hij gaf aan dat ondanks de zogenaamde cryptowinter het bedrijf op koers lag om 800 miljoen dollar aan inkomsten te bereiken en dat zijn afzonderlijke entiteiten “op de gebruikelijke manier werkten”.

Barry Silbert van Grayscale aan het woord

“We hebben eerdere cryptowinters doorstaan,” luidde de notitie van de CEO, “en hoewel deze strenger aanvoelt, zullen we er collectief sterker uitkomen.”

Silbert is een vroege Bitcoin-maximalist en een echte cryptocurrency-liefhebber. Maar, in tegenstelling tot Sam Bankman-Fried, heeft hij 28 jaar ervaring onder zijn riem.

Voordat hij crypto ontdekte, was hij investeringsbankier in New York en was hij CEO van aandelenhandelsplatform Second Market, dat hij in 2015 verkocht aan Nasdaq. Dit is, met andere woorden, niet zijn eerste rodeo.

Samen met de leiding van Grayscale heeft Silbert ook een gevecht geleverd met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), nadat toezichthouders de aanvraag hadden afgewezen om van zijn vlaggenschip Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) te maken, de eerste in de Verenigde Staten.

De SEC deed dat op grond van “het niet beantwoorden door de beleggingsbeheerder van vragen over zorgen rond marktmanipulatie” en slechte investeringsbescherming.

Grayscales verzoekschrift bij het Amerikaanse Hof van Beroep

Grayscale diende vervolgens een verzoekschrift in om de beslissing aan te vechten bij het Amerikaanse Hof van Beroep voor het District of Columbia en vervolgde de waakhond voor wat het een “willekeurige en discriminerende” uitspraak noemde.

Met andere woorden: voor iedereen die geeft om de toekomst van crypto en gelooft in het belang van toezichthouders die te goeder trouw handelen om de industrie naar een hoger niveau te tillen, vecht Grayscale een goed gevecht.

“Paniek aangewakkerd door anderen is geen goede reden om complexe beveiligingsregelingen te omzeilen die de activa van onze investeerders jarenlang veilig hebben gehouden”, aldus de verklaring van Grayscale van 18 november.

Ze hebben hun waarde bewezen en hun reputatie gestaafd met een tien jaar lange staat van dienst van consistente groei. Dit zal waarschijnlijk niet snel veranderen.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

11 artikelen

Over de auteur
Wekelijks voorzie ik jou van actueel crypto nieuws. Daarvoor volg ik nauwlettend de laatste trends en ontwikkelingen binnen de Belgische, Nederlandse en internationale cryptomarkt.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *