Crypto nieuws 16 november 2022: Het faillissement van FTX komt aan als een mokerslag in de cryptowereld. De omval van een van de grootste cryptobeurzen ter wereld veroorzaakte de afgelopen twee weken een marktwijde vrije val. Zelfs de twee grootste cryptocurrencies, Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), konden er niet aan ontsnappen.
Sam Bankman-Fried, de ex-CEO en oprichter van FTX, is volgens velen schuldig aan het faillissement. Maar of hij vervolgd wordt is nog maar de vraag.
Inhoudsopgave
Hoe is FTX failliet gegaan?
Het faillissement van FTX is te danken aan een combinatie van twee factoren: Het verlies van vertrouwen in de cryptobeurs en een tekort aan fondsen.
Nadat de CEO van Binance op Twitter aankondigde dat hij een enorme hoeveelheid FTT had gedumpt, volgde een massale bankrun door gebruikers van FTX. Veel mensen verloren hun vertrouwen in het platform en wilden dus zo snel mogelijk hun geld ervan afhalen.
Hierdoor kwam het tekort aan fondsen bij FTX aan het licht. Door alle geldopnames kwam FTX opeens 8 miljard dollar tekort om aan hun gebruikers over te maken. De bezittingen van gebruikers op de cryptobeurs waren dus niet “echt”. Slechts een klein gedeelte van de gestorte fondsen op het platform werden daadwerkelijk aangehouden.
Achteraf bleek dat FTX en gelieerde bedrijven roekeloos omgingen met het geld van hun klanten en dit gebruikten voor zeer riskante investeringen.
Door het tekort aan fondsen heeft FTX uiteindelijk faillissement moeten aanvragen. In de tussentijd deed Sam Bankman-Fried ook afstand van zijn functie als CEO. Het bedrijf dat eerst zo’n 32 miljard dollar waard was, was binnen een week in elkaar gestort en sleepte de volledige cryptomarkt met zich mee.
Maar er zijn nog meer gevolgen.
Gebruikers van FTX zullen waarschijnlijk nooit hun geld terugzien
Klanten van de failliete cryptocurrency exchange FTX Trading zouden mogelijk jaren moeten wachten om hun geld terug te krijgen, terwijl velen het geld misschien nooit zullen terugkrijgen, aldus deskundigen.
De schuldeisers van FTX zullen als eerste in aanmerking komen voor de activa die een faillissementsrechter geschikt acht om te verdelen terwijl het bedrijf probeert te herstructureren als onderdeel van zijn Chapter 11 aanvraag.
Investeerders in het op de Bahama's gevestigde bedrijf, dat ongeveer 2 miljard dollar aan risicokapitaal had opgehaald, komen op de tweede plaats. Dat laat FTX rekeninghouders die het platform gebruikten om te handelen in Bitcoin, Solana, Ripple en andere digitale valuta achter in de rij. Of er tegen die tijd nog geld over is, is nog maar de vraag.
Gaat Sam Bankman-Fried de gevangenis in?
Onder de gedupeerden speelt vooral de vraag of de ooit zo geliefde oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried hiervoor vervolgd zal worden. Aangezien het faillissement zeker voorkomen had kunnen worden, en hij grotendeels verantwoordelijk lijk te zijn voor de aangerichte schade, zou een strafrechtelijke procedure op zijn plaats zijn. Toch?
Op het moment van schrijven is Bankman-Fried nog nergens voor aangeklaagd. Momenteel vinden er nog veel onderzoeken door Amerikaanse instanties plaats, en de verwachting is dat er daarna een strafzaak zal plaatsvinden.
Sam Bankman-Fried schermt met ‘incompetentie'
Sam Bankman-Fried heeft volgens veel advocaten in het geval van een strafrechtelijke procedure echter een belangrijke joker in te zetten, namelijk: Incompetentie.
Uiteindelijk zal in een eventuele strafzaak moeten blijken dat de voormalig CEO van FTX daadwerkelijk slechte intenties had met zijn mismanagement van het bedrijf. In dat geval is de kans groot dat hij in de gevangenis zal belanden, maar een waarschijnlijker scenario is dat hij ermee wegkomt onder het mom van incompetentie.
Als er niet bewezen kan worden dat er slechte intenties waren, zal Bankman-Fried de ineenstorting van FTX namelijk kunnen wijten aan de incompetentie van hem en zijn werknemers om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Om achter de waarheid te komen zal er dus door een heleboel e-mails, telefoonberichtjes en andere geschreven communicatie gespit moeten worden.
Kans op gevangenisstraf voormalige CEO FTX is klein
Al met al lijkt het erop dat dit voor FTX-gebruikers helaas vooral een hele grote les moet zijn geweest. Volgens experts is de kans op geld terugkrijgen klein, en de kans op een gevangenisstraf voor Sam Bankman-Fried is klein (als dat überhaupt al de pijn zou verzachten).
Eén tip die wij kunnen meegeven voor de toekomst is om nooit je geld op een cryptobeurs te laten staan. Het is áltijd veiliger om het geld op te nemen naar een persoonlijke wallet.
Lees ons nieuwsartikel van 11 november 2022 om meer te weten te komen over de ontwikkelingen omtrent FTX.
Voetnoot: Dit nieuwsartikel is tot stand gekomen in samenwerking met crypto specialist Harold Hamersma
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt. Crypto assets zijn zeer volatiel en mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Je kunt jouw gehele investering verliezen.