Cryptonieuws

Crypto nieuws 16 december 2022: Koersen, Bitvavo en onrust

3 minuten leestijd
Crypto nieuws 16 december 2022: Koersen, Bitvavo en ETH

Crypto.be » Cryptonieuws » Crypto nieuws 16 december 2022: Koersen, Bitvavo en onrust

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Crypto nieuws 16 december 2022: Deze week blikken we in het cryptonieuws natuurlijk terug op de cryptoresultaten van de afgelopen week. Ook delen we onze crypto vooruitblik voor de komende week. Daarna bekijken we Nederlands en Belgisch cryptonieuws, waarbij Bitvavo de hoofdrol speelt. Zoals gebruikelijk beëindigen we de ze crypto update met een overzicht van het internationale cryptonieuws.

Hardste crypto stijgers en dalers nieuws

Ondanks dat de FED rentestijging binnen de verwachting bleef was er toch weer veel onzekerheid in de markt en dat leidde voor de top 25 crypto tot een negatieve week. Dogecoin (DOGE) verloor met -18,20% het meest. De Bitcoin (BTC) hield de schade met -2,08% beperkt. Grootste positieve uitzondering was Toncoin (TON) die haar debuut maakte in de top 25 door een rendement van +33,74%.

Deze cijfers zorgen ook voor een negatieve impact op de maandresultaten. Deze moeten we op een enkele uitzondering na met rode cijfers schrijven. In de top 25 crypto verloor Cardano (ADA) met -16,22% het meest. Ook hier is de Bitcoin (BTC) met -0,09% een van de beter presterende crypto. De crypto uit de top 25 met het meeste winst over 30 dagen is op dit moment nieuwkomer Toncoin (TON) met +45,06%, gevolgd door OKB (OKB) met +25,36%. Litecoin (LTC) maakt met +16,05% de top drie compleet en als we dan de Tron (TRX) met +7,87% vermelden hebben we alle winstgevende top 25 crypto van de afgelopen 30 dagen gehad.

Op dit moment zien we een negatief sentiment in de markt. De koersen van de top 25 crypto kleuren rood. Bitcoin (BTC) noteert -3,40%. Litecoin (LTC) verliest met 8,06% het meeste. Ook hier zijn Toncoin (TON) met +1,95% en OKB (OKB) met +3,11% de uitzonderingen die de regel bevestigen. De actuele koersen van de top 10 crypto's kun je hier volgen.

Crypto koersverwachting voor de komende week

Als we de technische analyses bekijken zou er een ruimte zijn voor een uitbraak. Wanneer we die ruimte combineren met historische analyses om te zien of we een kerstrally kunnen verwachten zien we een bijzonder rooskleurig beeld. In onderstaande video-analyse kun je deze scenario's bekijken.

Zoals we in de video zien worden de reguliere verwachtingen op basis van de technische analyses wel gehaald, maar is de markt zo onzeker dat deze ook direct weer tot een bearish reactie leiden. Een kerstrally kan wellicht statistisch, maar als we naar de feitelijke markt kijken zien we geen mogelijke aanknopingspunten voor een kerstrally in de komende weken. Sterker nog, men is eerder bezorgd om het lot van grote spelers zoals Gemini en nu zelfs ook Binance.

Als er geen grote negatieve gebeurtenissen plaats vinden is het momenteel realistischer om uit te gaan van een consoliderende koersbeweging met enkele uitschieters. De dollar-cost-averaging strategie met een stop value om niet de dupe te worden van grote koersdalingen lijkt voor veel beleggers de beste strategie.

Inmiddels worden de gevolgen van de situatie in Amerika ook steeds zichtbaarder in België en Nederland, zo blijkt op basis van het nationale cryptonieuws.

Actuele crypto nieuwsberichten België en Nederland

In België was het wederom een rustige week in crypto. Hoe anders was dat in Nederland. Aan het begin van de week werd bekend dat crypto-vermogensbeheerder Yieldt failliet is verklaard. Of de ruim 1.200 klanten nog iets terug zien van hun investering is de vraag.

Vanmorgen waarschuwde toezichthouder De Nederlandsche Bank ervoor dat Crypto exchange KuCoin illegaal in Nederland opereert. Het grootste nieuws was echter dat de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo voor 280 miljoen euro aan waarde heeft gestald bij DCG voor haar staking-diensten. DCG heeft dat geld weer ondergebracht bij Genesis trading dat op haar beurt weer connecties had met FTX.

Aangezien er een kans bestaat dat deze 280 miljoen oninbaar wordt als gevolg van alle ontwikkelingen rondom FTX en gelieerde bedrijven ontstond de angst dat Bitvavo bij een eventuele crypto bankrun niet aan haar verplichtingen kan voldoen. Bitvavo reageerde met een officiële verklaring waarin zij stelt dat klanten op elk moment zonder problemen hun tegoed op kunnen nemen.


Daarmee komen we via FTX bij het internationale cryptonieuws aan.

Opvallend internationaal cryptocurrency nieuws

In de afgelopen week was er natuurlijk weer veel te doen rondom FTX. Zo sluiten banken accounts van bedrijven en personen die gelieerd waren aan het failliete platform. Ook is Sam Bankman-Fried op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten gearresteerd op de Bahama's. Ook trekken accountants hun handen af van cryptobedrijven door het schandaal. Hiermee komt de betrouwbaarheid van de sector verder onder druk te staan en dat leidde weer tot een waarschuwing van de Amerikaanse Autoriteiten aan Wall Street (beurs)bedrijven over de gevaren van connecties met crypto.

Alsof dat nog niet genoeg zorgen voor beleggers opleverde staakte de grootste cryptobeurs ter wereld (Binance) eerder deze week de mogelijkheden om geld op te nemen tijdelijk. Het gerucht ging direct dat ook zij niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen. Korte tijd later werden de opnamemogelijkheden weer hersteld. Topman CZ verklaarde dat er onregelmatige opnamepatronen te zien geweest waren. Men wilde met de tijdelijke sluiting mogelijke fraude voorkomen, maar de toon was gezet.

Daarmee blijft de cryptomarkt gespannen in aanloop naar de kerst. Volgende week bekijken we in een nieuwe nieuwsupdate hoe de cryptomarkt de feestdagen ingaat.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

30 artikelen

Over de auteur
Dagelijks houd ik mij bezig met crypto en blockchain. Als analist en schrijver zet ik sinds 2017 mijn kennis over cryptocurrency in om crypto traders en beleggers te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptonieuws

Is de liefde voor crypto van Donald Trump echt of een verkiezingstruc?

2 minuten leestijd
Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat, heeft onlangs geprobeerd om crypto-enthousiastelingen voor zich te winnen tijdens zijn verkiezingscampagne. Tijdens een rally in Washington…
Cryptonieuws

Record instroom voor Ethereum ETF's in Hong Kong

2 minuten leestijd
Ethereum ETF’s in Hong Kong hebben een recordaantal nieuwe investeringen aangetrokken, terwijl Bitcoin ETF’s blijven uitblinken. Beleggers speculeren op mogelijke goedkeuringen door…
Cryptonieuws

Het Alameda Research van SBF klaagt Grayscale aan

2 minuten leestijd
FTX zusterbedrijf Alameda Research heeft een rechtszaak aangespannen tegen Grayscale Investments wegens het in rekening brengen van onredelijke beheerskosten en het toestaan…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *