De cryptowereld blijft razendsnel bewegen, met opmerkelijke investeringen, juridische ontwikkelingen en verrassende strategische keuzes. Van staatsfondsen tot failliete beurzen en nieuwe overnames: dit gebeurde er allemaal in de afgelopen 24 uur.
Inhoudsopgave
Staatsfondsen, banken en bedrijven verschuiven hun focus
Het staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi maakt indruk met een forse investering van 408 miljoen dollar in het Bitcoin ETF van BlackRock. Daarmee komt de totale blootstelling van het fonds aan BTC ETF’s op bijna 1 miljard dollar. Tegelijk gooit de Amerikaanse staat Wisconsin het over een andere boeg: het verkoopt zijn positie van 321 miljoen dollar in hetzelfde Bitcoin ETF, maar houdt 19 miljoen dollar aan Coinbase aandelen in portefeuille.
Ook JPMorgan laat van zich horen. De bank ziet in de tweede helft van 2025 meer groeipotentieel voor bitcoin dan voor goud. Volgens hen zorgen institutionele aankopen, interesse vanuit overheden en een sterker ecosysteem voor krachtige katalysatoren.
In navolging van MicroStrategy komt BTCS met een ambitieuze stap richting Ethereum. Het bedrijf wil tot 57,8 miljoen dollar ophalen om ETH in te slaan. De focus ligt duidelijk op lange termijn groei binnen de opkomende smart contract sector.
FTX betaalt terug, Coinbase valt op
Goed nieuws voor de gedupeerden van FTX: vanaf 30 mei start de beurs met het uitbetalen van 5 miljard dollar aan schuldeisers. De uitbetalingen verlopen via BitGo en Kraken en zijn gebaseerd op de accountwaarden uit 2022.
Ook Ark Invest laat weer van zich horen. Het fonds koopt voor 9,4 miljoen dollar aan aandelen van handelsplatform eToro op de eerste dag van hun beursnotering. Tegelijk verkoopt het 7,9 miljoen dollar aan bitcoin ETF’s en herverdeelt het kapitaal door 7,6 miljoen dollar te steken in een Solana staking ETF van 3IQ.
Coinbase stond onder druk door een datalek waarbij kwaadwillenden gebruikersgegevens probeerden af te persen. Het bedrijf weigerde losgeld te betalen en looft nu zelf een premie van 20 miljoen dollar uit om de daders op te sporen. Daarnaast groeit het bedrijf verder: na de overname van Deribit voor 2,9 miljard dollar kijkt het al naar nieuwe acquisities, met de blik gericht op de wereldwijde derivatenmarkt.
DeFi en regelgeving blijven in beweging
In Oost-Europa maakt Oekraïne werk van crypto integratie. Het land zet de laatste stappen richting een wet die bitcoin als reserve actief erkent, al kan juridische complexiteit nog roet in het eten gooien.
Ten slotte zien we innovatie op het vlak van DeFi: BlackRock’s BUIDL fonds wordt geïntegreerd in het Avalanche ecosysteem via Euler. Hiermee kunnen sBUIDL tokens als onderpand dienen voor leningen, terwijl ze tegelijk rendement opleveren.
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt. Crypto assets zijn zeer volatiel en mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Je kunt jouw gehele investering verliezen.