De Amerikaanse Donald Trump maakt opnieuw wereldwijd impact met een stevige lading aan handelsmaatregelen. De aankondiging van nieuwe tarieven, waaronder een mogelijke heffing op medicijnen, zorgt voor onrust op de financiële markten.
Vooral de aangekondigde “Liberation Day” op 2 april wordt gezien als een kantelpunt. Of het nu bluf is of serieus beleid: de onzekerheid drukt alvast stevig op de koersen.
Inhoudsopgave
Tarieven vliegen je rond de oren
Trump komt met een hele lijst aan nieuwe of verhoogde invoertarieven. Canada krijgt 25% op bijna alle goederen, inclusief staal en aluminium, en binnenkort ook een extra heffing van 10% op olie en gas. Mexico krijgt er 25% bovenop voor álle producten. China ziet zijn heffing verdubbelen van 10 naar 20% sinds begin maart, en de Europese Unie hangt een absurde 200% importheffing op alcohol boven het hoofd.
Wereldwijd geldt sinds 12 maart al een algemene invoerheffing van 25% op staal, aluminium en voertuigen die niet in de VS gemaakt zijn. Daarbovenop komen nog “reciproke” tarieven voor zo’n 15% van de Amerikaanse handelspartners, waaronder landen als Japan, India, Thailand, Vietnam en Taiwan.
Zelfs Venezuela wordt niet gespaard: landen die olie of gas kopen van Venezuela en daarna zaken willen doen met de VS, krijgen een extra strafheffing van 25%.
Markt leeft tussen hoop en vrees
De financiële markten reageren nerveus. Beurzen gingen in de afgelopen week flink onderuit, vooral door het gebrek aan duidelijkheid. Trump noemt 2 april zelf “Liberation Day”, waarop al deze tarieven effectief van kracht worden. Handelaren vrezen het ergste, maar hopen tegelijkertijd op last-minute deals.
Dat is niet ondenkbaar: er zijn signalen dat de Europese Unie bereid is concessies te doen, en Trump laat uitschijnen dat hij nog openstaat voor akkoorden. Het zou dus zomaar kunnen dat er deals worden gesloten vóór 2 april. Maar tot dat moment blijft de markt extreem gevoelig voor geruchten en headlines, iets waar ‘news traders’ dankbaar gebruik van maken.
Onderhandelen of dreigen?
Of deze tarieven echt bedoeld zijn om de internationale handelsbalans te herstellen, of eerder dienen als drukkingsmiddel voor onderhandelingen, blijft onduidelijk. Wat wel duidelijk is: het is een cocktail van risico, volatiliteit en politiek theater.
Wie actief handelt, doet er goed aan om alert te blijven en snel te reageren op nieuwssignalen. Want in tijden van onzekerheid worden winnaars niet per se gekozen door wie het meest weet, maar door wie het snelst schakelt.
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt. Crypto assets zijn zeer volatiel en mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Je kunt jouw gehele investering verliezen.