Crypto.be » Kennisbank »
Wanneer je nieuw bent in crypto, voelt het alsof je zoekt naar een spelt in een hooiberg. Er is zoveel informatie beschikbaar, dat je niet weet waar je moet beginnen. Een goede manier om te beginnen met het leren over crypto, is door eerst te kijken naar de grootste en bekendste cryptovaluta’s die er zijn. Als je kijkt naar handelsvolume per 24 uur, maar ook naamsbekendheid, kom je uit bij Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Tether (USDT). Laten we deze 3 cryptocurrency’s eens wat gedetailleerder bekijken.
Inhoudsopgave
Bitcoin (BTC) als bekendste cryptovaluta
Als eerste natuurlijk de crypto Bitcoin (BTC). De eerste cryptocurrency is nog altijd de grootste. Het ‘digitale goud’, dat in 2009 werd gestart door Satoshi Nakamoto, heeft vandaag de dag (op 4 juli 2022) een marktkapitalisatie van ruim $365.000.000.000. Dat is ongeveer 3% van de marktkapitalisatie van goud. Bitcoin heeft dus nog een lange weg te gaan.
Bitcoin biedt, via het Bitcoin blockchainnetwerk met daarop het Lightning Network, peer-to-peer cash (P2P) aan. Hierdoor kan waarde binnen een seconde van persoon tot persoon verstuurd worden, zonder dat hier een middenman aan te pas hoeft te komen.
Bitcoin is de grondlegger van de cryptomarkt. Op dit moment (4 juli 2022) zijn er ruim 19.000.000 Bitcoins in omloop. Dit kunnen er maximaal 21.000.000 worden, wat op den duur ook zal gebeuren door middel van het Proof-of-Work consensus algoritme.
Bitcoin maakt dus gebruik van Proof-of-Work, wat betekent dat het netwerk draaiende wordt gehouden door middel van miners. Deze miners bieden hun rekenkracht aan om wiskundige vergelijkingen op te lossen, waardoor transacties uitgevoerd kunnen worden. Het Proof-of-Work model maakt het dus mogelijk om geld van persoon tot persoon te sturen, zonder dat hier een middenman voor nodig is.
Ethereum (ETH) is een bekende cryptovaluta
Ethereum (ETH) is de tweede grootste en tweede bekendste cryptocurrency op de markt. De cryptovaluta Ethereum werd in 2013 ontwikkeld door Vitalik Buterin, in samenwerking met Gavin Wood, Charles Hoskinson, Anthony di Lorio en Joseph Lubin.
De cryptovaluta Ethereum / ETH is absoluut niet te vergelijken met Bitcoin. Waar Bitcoin het ‘digitale goud’ wordt genoemd, wordt Ethereum het ‘internet van de toekomst’ genoemd. Ethereum is namelijk een gedecentraliseerd software platform, dat gebruikmaakt van de blockchaintechnologie.
Iedereen kan op Ethereum eigen applicaties bouwen, bijvoorbeeld door smart contracts te ontwikkelen. Dit kan op meerdere blockchains. Op Solana (SOL), Binance Smart Chain (BSC), en Harmony (ONE), is dit bijvoorbeeld ook mogelijk. Ethereum is hier echter bij uitstek het allergrootst in.
Op het moment van schrijven (4 juli 2022) heeft Ethereum een marktkapitalisatie van iets meer dan $126.000.000.000. Bitcoin is dus nog altijd bijna 3 keer zo groot als Ethereum. Veel Ethereum-maximalisten verwachten dat Ethereum Bitcoin in de komende jaren zal gaan flippen (groter worden in marktkapitalisatie). Dit wordt verwacht, omdat er op Ethereum heel veel verschillende use cases gebouwd kan worden, waardoor het platform alsmaar groter kan worden. Van Bitcoin is de use case bekend en deze staat vast. Echter, Bitcoin heeft een fixed supply, waardoor de prijs zal stijgen wanneer de vraag toeneemt. Het kan dus echt beide kanten op.
Ook interessant om te lezen: Kun je een Ethereum transactie wijzigen of annuleren?
Tether (USDT) cryptocurrency
De derde grootste cryptocurrency op de markt, is de cryptomunt Tether (USDT). USDT is een zogeheten stablecoin, wat betekent dat deze coin altijd $1 waard zal zijn. De coin zal nooit in waarde stijgen, maar ook niet in waarde dalen. Althans, in theorie.
Het is zeker al eens misgegaan met stablecoins in de praktijk. Kijk bijvoorbeeld naar TerraUSD (UST), de stablecoin van de Terra blockchain. Ook deze zou theoretisch gezien altijd $1 waard blijven. Op dit moment is 1 UST echter nog maar $0,06 waard.
Tether (USDT) is, met een market cap van ruim $66.000.000.000, de grootste stablecoin op de markt. Je zou dus zeggen, dat gaat niet mis. Daar mag je toch niet helemaal vanuit gaan. USDT kan $1 waard blijven, omdat elke USDT coin gebacked zou worden door $1 ergens in een kluis. Er gaan geruchten dat deze backing van USDT niet helemaal klopt en dat er dus meer USDT coins zijn, dan dollars in een kluis.
Mocht dit waar blijken, dan zal USDT waarschijnlijk zijn ‘peg’ verliezen en minder waard worden dan $1. Dit zou een groot drama betekenen voor de cryptomarkt, omdat USDT met flinke afstand de grootste stablecoin op de markt is.
Tot nu toe is het nog nooit daadwerkelijk misgegaan met USDT. Er zijn geen directe aanwijzingen om te denken dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. Wel is Tether betrokken bij verschillende rechtszaken. Het is dus afwachten wat daaruit zal blijken…
Conclusie bekendste cryptovaluta's
Tegenwoordig zijn er duizenden verschillende cryptocurrency’s. Beginnen met leren over specifieke coins is dus als zoeken naar een speld in een hooiberg. Het kijken naar de grootste coins op de markt kan een goede start zijn.
Dit zijn: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Tether (USDT). Je zou Bitcoin kunnen vergelijken met het ‘digitale goud’, Ethereum met het ‘internet van de toekomst’ en USDT als een ‘digitale dollar’.
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.