Volgens Bloomberg zijn Europese financiële toezichthouders aan het onderzoeken of een dienst van OKX, een van de grootste crypto exchanges, is gebruikt door hackers om geld wit te wassen na de gigantische hack bij handelsplatform Bybit. Bij de aanval, die in februari 2025 plaatsvond, werd voor ongeveer 1,5 miljard dollar aan Ethereum gestolen.
Inhoudsopgave
OKX ontkent betrokkenheid en beschuldigt Bybit
OKX reageert fel op de berichtgeving en noemt de beweringen misleidend. Volgens de exchange biedt het, net als andere grote crypto exchanges, een self-custody wallet en swapservice aan die als aggregator functioneert. Toen Bybit werd gehackt, nam OKX naar eigen zeggen direct maatregelen door verdachte fondsen op hun centrale exchange (CEX) te bevriezen en een nieuwe functie te ontwikkelen om hackers adressen op hun gedecentraliseerde exchange (DEX) en wallets te blokkeren.
OKX stelt verder dat er geen officieel onderzoek naar het platform loopt. In een verklaring op X benadrukt het bedrijf dat de situatie vooral het gevolg is van een gebrek aan veiligheidsmaatregelen bij Bybit. “Dit is simpelweg een geval van Bybit’s tekortschietende security kennis,” stelt OKX. Ook verwijst het naar andere aanbieders van soortgelijke diensten om te benadrukken dat hun Web3 wallet niet anders functioneert dan die van de concurrentie.
Europese toezichthouders willen MiCA regelgeving toepassen
Ondanks de ontkenning van OKX, onderzoeken Europese toezichthouders of de Web3 diensten van het platform onder de nieuwe MiCA regels vallen. Volgens Bloomberg hebben vertegenwoordigers van de European Securities and Markets Authority (ESMA) en nationale regelgevers op 6 maart een bijeenkomst gehad om te bepalen of OKX’s Web3 platform gereguleerd moet worden.
Normaal gesproken vallen volledig gedecentraliseerde platforms buiten de reikwijdte van de MiCA wetgeving. Toch zijn er zorgen dat de dienst van OKX niet volledig losstaat van de centrale exchange. Volgens bronnen binnen de toezichthouders zou een presentatie hebben aangetoond dat OKX’s Web3 interface, token swapfunctie en gebruiksvoorwaarden worden beheerd door een entiteit in Singapore. Dit zou een argument kunnen zijn om het platform onder MiCA regels te laten vallen.
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt. Crypto assets zijn zeer volatiel en mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Je kunt jouw gehele investering verliezen.