Investeren

Crypto scam – Wat is het en hoe herken je het?

4 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Crypto scam – Wat is het en hoe herken je het?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

In crypto kun je heel veel geld verliezen. Dit kan bijvoorbeeld door de verkeerde handelskeuzes te maken. Een andere manier waarop dit kan, is door betrokken te raken bij een crypto scam.

Crypto scams zijn oplichtingen die gebruik maken van crypto. Er zijn een heleboel verschillende manieren waarop dit kan en oplichters zijn erg actief binnen crypto.

Vandaag proberen we je een handje te helpen bij het herkennen van deze scams, zodat jij nooit betrokken raakt. Want wat is een crypto scam precies? Wat zijn voorbeelden van crypto scams? En hoe herken je zo’n crypto scam? Dat, en meer, lees je in dit artikel over crypto scams. Laten we snel beginnen!

Wat is een crypto scam?

Een crypto scam is een oplichtingspraktijk waarbij gebruik wordt gemaakt van crypto. De oplichter, of scammer, zet hierbij crypto op een of andere manier in om jou op te lichten. Er zijn een heleboel verschillende manieren die scammers gebruiken om mensen door middel van crypto op te lichten.

Sterker nog, crypto is één van de populairste manieren onder de scammers op dit moment. De reden dat crypto zo populair is onder de scammers, is omdat alles decentraal is. Wanneer geld eenmaal van de ene persoon naar de andere is gestuurd via de blockchain, kan dit niet meer teruggedraaid worden. Als een scam dus eenmaal gelukt is, is er geen weg meer terug. Daarnaast is alles gekoppeld aan wallet adressen, in plaats van aan namen. Hierdoor is het soms lastig, of zelfs onmogelijk, om erachter te komen hoe een scammer echt heet.

Om meerdere redenen is crypto dus een ideaal medium voor scammers. Er zijn dan ook veel scammers actief op de cryptomarket. Wanneer jij je bezig gaat houden met crypto is het dus erg belangrijk dat je altijd goed oplet en alles doet om te voorkomen dat je in een scam betrokken raakt. Helaas kun je van tevoren nooit 100% zeker weten of iets wel of niet een scam is, maar je kunt in elk geval voorzorgsmaatregelen nemen, zoals weten welke voorbeelden van scams er allemaal zijn binnen crypto.

Verschillende voorbeelden van crypto scams

crypto scam voorkomen

Een crypto scam herkennen

Zoals eerder al aan bod kwam is crypto een erg populair medium onder de oplichters. Dit betekent dan ook dat er een heleboel verschillende soorten crypto scams zijn. Helaas kunnen we deze niet allemaal in een blog behandelen. We proberen vandaag naar een aantal verschillende soorten, veel voorkomende crypto scams te kijken, zodat je een goed idee hebt van wat voor soorten scams er allemaal bestaan.

Een veelvoorkomende scam is bijvoorbeeld de ‘stort je tokens hier en krijg het dubbele terug’ scam. Vaak wordt deze scam verpakt in een ‘marketingcampagne’, bijvoorbeeld om een jubileum of andere mijlpaal te vieren. Er wordt dan beloofd dat je je tokens binnen een bepaald platform kunt storten en het dubbele kunt terugclaimen, om de mijlpaal te claimen.

Je zou misschien zeggen: “Hoe kun je hier nou intrappen?”. Echter, het gevaar zit het erin dat alles precies mooi wordt nagemaakt. Zo’n scam wordt gepromoot via een Telegram groep die zo goed als identiek is aan die van het echte project waarop de scam gebaseerd is. Datzelfde geldt voor het platform waarnaar je verwezen wordt.

Een ander soort veelvoorkomende crypto scam is een token waarvan de code zo is gemaakt dat je onmogelijk kunt verkopen. Mensen kopen dan de token en de prijs hiervan blijft maar stijgen. Deze kan namelijk ook niet dalen, omdat niemand kan verkopen. Zo blijven meer en meer mensen deze token maar kopen omdat het lijkt dat deze het erg goed doet. Ineens verkopen de oprichters van deze token dan alles en ineens is de token $0 waard.

Een goed voorbeeld van dit soort scam was de Squid Game token die ineens lanceerde toen de serie zo populair was. Deze bleef maar stijgen en stijgen en stijgen. Sommige investeerders dachten dat ze miljoenen hadden verdiend. Niets bleek minder waar. Ze konden niet verkopen. Alleen de oprichters van de token konden dat. Binnen een minuut was van de token ineens niets meer over, toen de oprichters besloten dat het mooi geweest was.

Hoe herken je zo’n oplichtingspraktijk?

Het is erg lastig om een crypto scam te herkennen. Soms zit de scam aan de technische kant, terwijl je soms gewoon in de val wordt gelokt door een slimme marketingtruc of doordat een website exact is nagemaakt. Toch is er altijd wel iets waaraan je de scam zou kunnen herkennen. Vaak moet je hiervoor heel erg op de details letten.

Denk bijvoorbeeld aan de ‘stort je tokens hier en krijg het dubbele terug’ scam. Hierbij worden de websites van projecten vaak nagebouwd. Echter, er is altijd iets waaraan je kunt zien dat het niet klopt: de domeinnaam. Twee verschillende websites kunnen niet dezelfde domeinnaam hebben. Stel je bijvoorbeeld voor dat Bitcoin een website had: Bitcoin.com. Dan zou de scam bijvoorbeeld B1tcoin.com, of Bitcoin.con als domeinnaam hebben.

Bij de token die niet verkocht kan worden scam kun je weer naar andere dingen kijken. Hier zit de scam namelijk verpakt in de code. Echter, de meeste van ons zullen niet aan deze code kunnen herkennen of het wel of niet een scam is. Daarvoor zijn er veel bedrijven die audits uitvoeren, oftewel de code van een cryptocurrency onderzoeken naar vreemde dingen. Als een token door een audit van een betrouwbare auditor is gekomen, kun je deze waarschijnlijk vertrouwen. Let hier dus op.

En naast al deze dingen waar je naar kunt kijken en op kunt letten geldt er, ook binnen crypto, een vuistregel, namelijk: ‘als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook’. Als je je aan deze regel houdt, zul je al een groot deel van de scams buitenspel zetten.

Het herkennen van crypto scams in het kort

Hoewel er in crypto heel veel geld te verdienen is, is er ook heel veel geld te verliezen. Bijvoorbeeld door middel van crypto scams. Crypto scams zijn oplichtingen die zich specifiek richten op crypto.

Binnen crypto is het namelijk op een heleboel verschillende manieren mogelijk om mensen op te lichten. Alles is namelijk decentraal en het is vrij moeilijk om erachter te komen wie wat doet. Een ideale omgeving voor oplichters dus.

Vandaag hebben we je een aantal voorbeelden van crypto oplichtingen laten zien en je een aantal tips gegeven die je kunnen helpen bij het herkennen van een crypto scam. Het is erg belangrijk dat je altijd goed blijft opletten! Crypto scams zijn soms erg moeilijk te herkennen en ongeluk kan in een klein hoekje zitten.

Ook interessant om te lezen: Hoe maak je winst met crypto mining?

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *