Arbitrum – Op dit moment is Ethereum de meest gebruikte blockchain op de markt. Echter, er zijn dingen aan Ethereum die niet per se optimaal zijn voor de gebruikers. Zo kunnen de transactiekosten op drukke momenten hoog oplopen en daarnaast kan het netwerk maar 22 transacties per seconde uitvoeren.
Om deze problemen op te lossen zijn er een heleboel layer 2 protocols voor Ethereum. Een daarvan is Arbitrum. Vandaag leggen we je precies uit wat Arbitrum precies is en hoe dit allemaal werkt.
Want wat is een layer 2 precies? Wat is Arbitrum? En hoe probeert Arbitrum het Ethereum netwerk te verbeteren? Dat, en meer, lees je in dit artikel over Arbitrum. Laten we snel beginnen!
Inhoudsopgave
Wat is een layer 2?
Een layer 2 is een protocol dat bovenop een bestaande (layer 1) blockchain gebouwd is. Een voorbeeld van een layer 1 kan dus Bitcoin of Ethereum zijn. Een layer 2 maakt gebruik van de infrastructuur van de onderliggende blockchain, maar probeert hier door middel van de protocol verbeteringen aan te beiden. Specifieke problemen die layer 2’s vaak voor de onderliggende blockchains proberen op te lossen zijn hgoe transactiekosten, lage transactiesnelheid en lage capaciteit voor transacties per seconde.
Zo heb je bijvoorbeeld het Bitcoin Lightning Network. Het Bitcoin Lightning Network is een layer 2 oplossing bovenop de Bitcoin blockchain. Wanneer je een transactie uitvoert via het Bitcoin Lightning Network maak je in principe gewoon gebruik van de Bitcoin blockchain, echter kun je hierbij genieten van de voordelen van de layer 2. Zo zorgt het Bitcoin Lightning Network ervoor dat de transacties goedkoper zijn en sneller uitgevoerd kunnen worden, maar ook dat er veel meer transacties per seconde uitgevoerd kunnen worden.
Wat is Arbitrum?
Het Bitcoin Lightning Network is dus een voorbeeld van een layer 2 blockchain oplossing. Zo zijn er echter nog een heleboel andere voorbeelden. Zo heb je Optimism en Ethereum Plasma, maar ook Arbitrum. Vandaag gaan we het specifiek hebben over dit laatstgenoemde layer 2 protocol: Arbitrum.
Arbitrum is een layer 2 oplossing op de Ethereum blockchain die gelanceerd werd in Mei 2021. Arbitrum focust zich met name op het verhogen van de schaalbaarheid van Ethereum. Eén van de voornaamste doelen van Arbitrum is dus het verhogen van de schaalbaarheid, wat Arbitrum doet door het aantal transacties dat per seconde uitgevoerd kan worden te verhogen.
Bij Ethereum zelf is dit namelijk maar 22. Door middel van de smart contracts van Arbitrum kunnen deze transacties daarnaast op een goedkopere manier uitgevoerd worden. Hierdoor wordt Ethereum als blockchain dus een stuk goedkoper om te gebruiken, maar blijft het toch veilig.
Arbitrum maakt gebruik van dezelfde technische infrastructuur als Ethereum. Hierdoor zit Arbitrum qua veiligheid op hetzelfde level als Ethereum. Datzelfde geldt voor de decentralisatie van het netwerk. Echter, bovenop deze infrastructuur werkt Arbitrum met haar eigen smart contracts. Deze zijn een stuk goedkoper dan die van Ethereum en dit zorgt er dus voor dat Arbitrum bepaalde voorbeelden biedt voor de gebruiker.
Op dit moment heeft Arbitrum nog geen eigen token. Echter, er wordt wel veel gespeculeerd dat er een token aan zit te komen. Eén van de competitors van Arbitrum, Optimism (ook een layer 2 op de Ethereum blockchain), kwam onlangs via een airdrop bijvoorbeeld ook met een eigen token. Op dit moment is er nog niets officieel bekend gemaakt, maar er gaan dus wel flink wat geruchten. Wij zullen dit in de gaten houden en laten het je weten zodra er meer bekend is…
De voor- en nadelen van Arbitrum
Arbitrum als layer 2 blockchain op Ethereum heeft uiteraard, zoals alles, zowel voordelen als nadelen. Laten we eens kijken naar wat de voornaamste voor- en nadelen van Arbitrum als layer 2 oplossing zijn.
De voordelen
Laten we allereerst beginnen bij het positieve: de voordelen. Want wat zijn precies de voordelen van het gebruik van Ethereum als layer 2 blockchain?
- Goedkoop – wegens de smart contracts is deze layer 2 dus een stuk goedkoper in gebruik dan Ethereum. Door geld te besparen op de gas fees heb je meer over om voor andere dingen te gebruiken.
- Snel – daarnaast zijn de transacties, opnieuw door de smart contracts waarvan de layer 2 gebruikmaakt, erg snel geverifieerd. Ook dit is zeker een voordeel.
- Schaalbaar – een van de voornaamste doelen van Arbitrum is het verhogen van de schaalbaarheid van Ethereum. Er zouden dan veel meer transacties per seconde uitgevoerd kunnen worden, waardoor het protocol in potentie veel groter kan worden.
De nadelen
Helaas heeft het gebruik van Arbitrum ook nadelen. Laten we eens kijken naar de voornaamste nadelen van Arbitrum.
Eigenlijk zijn er niet zo heel veel nadelen. Arbitrum gebruikt de infrastructuur van Ethereum, de meest gebruikte blockchain die er is, en verbetert deze op een aantal specifieke punten. Top toch?
Er is echter wel een duidelijk nadeel. Arbitrum is erg nieuw en mede daardoor ook complex. Voor mensen die helemaal diep in crypto zitten is het gebruik van Arbitrum misschien niet zo ingewikkeld, maar zeker voor beginners zorgt het weer voor een heleboel extra dingen die ze moeten leren voordat ze daadwerkelijk volledig gebruik kunnen maken van Arbitrum. Dit kan zeker gezien worden als een nadeel.
Alles wat je moet weten over Arbitrum in het kort
Een layer 2 protocol is een oplossing die gebruikmaakt van de infrastructuur van een andere blockchian, maar hier haar eigen verbetering op toepast. Een voorbeeld hiervan is Arbitrum, een layer 2 op de Ethereum blockchain.
Arbitrum probeert de schaalbaarheid van Ethereum te verhogen, terwijl deze het netwerk ook sneller en goedkoper probeert te maken. De layer 2 heeft nog geen eigen token, maar geruchten gaan dat het niet lang meer zal duren voor dit wel het geval is.
Arbitrum is goedkoop, snel en schaalbaar, maar tegelijkertijd ook heel complex. Dit zorgt ervoor dat het voor nieuwe gebruikers erg moeilijk is om te genieten van de voordelen van Arbitrum.
Al met al wordt Arbitrum op dit moment erg gewaardeerd binnen de crypto community. Vandaag hebben we geprobeerd je bij te praten over wat Arbitrum precies inhoudt. Ben jij het met de crypto community eens? Zie jij in Arbitrum een grote toekomst? Laat het ons weten!
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.