Trading

Bollinger bands crypto trading strategie uitleg en tips

4 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto trading nieuws » Bollinger bands crypto trading strategie uitleg en tips

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Bij de handel in cryptocurrency kun je van verschillende hulpmiddelen gebruik maken. Eén daarvan is technische analyse, waarbij je vervolgens weer een heleboel verschillende indicatoren kunt gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld de Bollinger Bands, een technische indicator op basis van de standaarddeviatie van de prijs van een cryptocurrency. Vandaag richten we op deze technische analyse indicator.

Wat zijn de bollinger bands precies? Wat vertellen ze je? En hoe maak je er gebruik van? Dat, en meer, lees je in dit artikel over de bollinger bands.

Wat is technische analyse?

Wanneer je gaat handelen in crypto zijn er verschillende dingen waarop je je handelskeuzes kunt baseren. Zo heb je bijvoorbeeld fundamentele analyse. Bij fundamentele analyse gaat de handelaar heel diep in op de fundamenten van een project. Wat doet het project precies? Hoe doet het dit? En wie doen het voor dit project? Je kijkt echt naar waar een project precies uit bestaat en maakt op basis daarvan een keuze of je op de lange termijn gelooft in dit project. Mensen die gebruikmaken van fundamentele analyse zijn vaak niet op zoek naar snelle winsten, maar hopen dat hun posities langzaamaan meer waard worden.

Voor technische analyse geldt weer iets totaal anders. In plaats van je keuzes te maken op basis van de fundamenten achter een project, maar een technische analist de keuzes puur op basis van het prijsverloop van een bepaalde financiële asset, in dit geval een cryptomunt. Je analyseert bij technische analyse het verloop van de koers en probeert hierin patronen te herkennen. Op basis van deze patronen doe je vervolgens een voorspelling over hoe de koers zich in de toekomst zal ontwikkelen en op basis van deze voorspelling ga je op zoek naar de juiste koop- en verkoopmomenten.

Om patronen te herkennen bij technische analyse maken handelaren vaak gebruik van indicatoren. Er zijn een heleboel van dit soort indicatoren. Zo heb je bijvoorbeeld ‘simpele’ trendlijnen, maar ook Elliot Waves, moving indicators, noem maar op.

Wat zijn bollinger bands?

John Bollinger

John Bollinger – de bedenker van de bollinger bands

Naast de eerdergenoemde indicatoren heb je ook bollinger bands. Bollingers bands is dus een technische analyse indicator die je kan helpen bij het ‘voorspellen’ van het toekomstige prijsverloop van een cryptocurrency, op basis waarvan je de juiste koop- en verkoopmomenten kunt vinden.

De bollinger bands werden bedacht door John Bollinger en bestaan uit 2 ‘bands’: De upper band en de lower band. Deze bands worden berekend door middel van de standaarddeviatie van de prijs. De bollinger bands zouden een soort ‘baan’ moeten geven waartussen de prijs van de cryptocurrency zich beweegt.

Aangezien de bollinger bands worden berekend op basis van de standaarddeviatie, liggen deze in volatiele tijden verder uit elkaar dan in ‘stabiele’ tijden. Op het moment dat de markt zich in een erg volatiele periode bevindt zal de baan die de bollinger bands creëren dus breder zijn dan wanneer de markt zich in een relatief stabiele periode bevindt.

In principe zou de prijs van de cryptocurrency zich redelijk binnen de twee bollinger bands moeten bewegen en daar dus ook tussen blijven. Althans, wanneer je de theorie van John Bollinger gelooft. Dit biedt echter zeker geen garantie en het gebeurt dan ook zeker regelmatig dat de prijs van een bepaalde asset zich ineens buiten de bollinger bands bevindt.

Hoe maak je gebruik van de bollinger bands technische indicator?

Het aanzetten van de bollinger bands is een heel eenvoudig proces. Hiervoor heb je het programma TradingView nodig. TradingView is het bekendste en meest gebruikte programma voor het uitvoeren van technische analyse. Binnen dit programma worden de charts vanuit allerlei verschillende bronnen, zoals Binance en Kucoin, gecombineerd en kun je hierop een grote bibliotheek aan technische indicatoren toepassen. Eén daarvan zijn de bollinger bands.

Om de bollinger bands weer te geven in TradingView open je een willekeurige chart, bijvoorbeeld die van Bitcoin. Vervolgens klik je bovenin het menu op ‘Indicators’. Het scherm voor indicatoren zal zich nu openen. Hierin ga je op zoek naar ‘Bollinger Bands’, waarna je simpelweg op deze naam klikt. Gefeliciteerd! De Bollinger Bands zijn nu zichtbaar in de Bitcoin chart die je geopend hebt in TradingView.

Als je gelooft in de theorie van John Bollinger is het erg eenvoudig om gebruik te maken van de Bollinger Bands. Je geloot er dan namelijk in dat de prijs van een cryptocurrency zich bijna altijd binnen de bands zal bewegen. Als de prijs van een cryptocurrency zich dan bijvoorbeeld bij de onderste band bevindt, dan geloof jij er dus in dat deze weer omhoog gaat bewegen. Op basis hiervan zou je dus kunnen handelen. Het is echter wel belangrijk dat je eerst goed onderzoek doet naar deze technische indicator en hier voor jezelf een beslissing in maakt of je er wel of niet in gelooft.

Bollinger bands: alles wat je moet weten in het kort

Wanneer je gaat handelen in cryptocurrency kun je van verschillende technieken gebruikmaken. Eén daarvan is technische analyse. Bij technische analyse analyseer je het prijsverloop van een cryptocurrency en probeer je door patronen te herkennen en deze te beoordelen aan de hand van indicatoren het toekomstige prijsverloop te voorspellen. In dit geval kijk je dus enkel het verloop van de prijs en niet naar de fundamenten achter het project.

Eén van de indicatoren die je kunt gebruiken bij je technische analyse zijn de bollinger bands. De bollinger bands bestaan uit twee banden die worden gevormd op basis van de standaarddeviatie van de prijs. Als je gelooft in de theorie van John Bollinger, geloof je dat de prijs zich bijna altijd binnen deze twee banden blijft ontwikkelen.

Op basis van deze banden zou je het toekomstige prijsverloop kunnen voorspellen, mits je gelooft in de theorie. Wanneer de prijs dan namelijk de onderste band aantikt, ga je ervanuit dat de prijs zich daarna omhoog zal bewegen. Hetzelfde geldt de andere kant op.

Geloof jij in deze technische indicator en ga je er gebruik van maken? Hopelijk hebben we je vandaag dusdanig kunnen bijpraten over de technische indicator bollinger bands, zodat jij op basis hiervan een beslissing kunt maken of deze indicator bij je past.

Technische indicator bollinger bands

Tip: Lees ons gratis e-book voor trading beginners

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Trading

Breakout trading strategie: Uitleg voor beginnende traders

5 minuten leestijd
In dit artikel vertellen wij jou meer over de breakout trading strategie. We bespreken hoe je deze crypto trading strategie in de…
Trading

Trend trading strategie uitleg: Voordelen, handleiding en soorten

5 minuten leestijd
In dit artikel bespreken wij de trend trading strategie voor cryptocurrency traders. We zoomen eerst in op hetgeen een trend trading strategie…
Trading

Arbitrage trading strategie: Betekenis, voordelen, stappenplan

4 minuten leestijd
In dit artikel kom je meer te weten over hetgeen de arbitrage trading strategie is en hoe je ermee van start gaat….

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *