Blockchain

De NEAR blockhain: een volledige uitleg over dit project

4 minuten leestijd

Crypto.be » Blockchain nieuws » De NEAR blockhain: een volledige uitleg over dit project

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

De NEAR Protocol is één van de grootste cryptocurrency’s op de markt. De coin werd pas in 2020 gelanceerd en wordt gezien als een mogelijke Ethereum killer, maar is dit terecht?

Heeft NEAR Protocol daadwerkelijk de potentie om één van de grootste crypto projecten op de markt te worden? Laten we daar eens naar kijken!

Wat is de NEAR blockchain precies? Hoe werkt deze? En wat maakt dit cryptoproject bijzonder? Dat, en meer, lees je in dit artikel over de NEAR blockchain.

Wat is NEAR Protocol?

Volgens velen kan NEAR Protocol (NEAR) in potentie groter worden dan Ethereum (ETH). Om dit soort uitspraken te rechtvaardigen, gaan we vandaag kijken naar wat de NEAR blockchain, de blockchain van NEAR Protocol, precies inhoudt.

NEAR Protocol wordt een zekere Ethereum killer genoemd. De echte naam, NEAR, heeft het project echter te danken aan het boek “The Singularity is Near” te danken. Dit boek beschrijft een visie van de toekomst waarin het natuurlijke en het technologische steeds meer met elkaar verweven zal raken.

In de praktijk focust NEAR zich met name op het bieden van een platform waarop developers eenvoudig applicaties kunnen bouwen. Hierbij houdt NEAR zich bezig de kosten zo laag mogelijk te houden, de snelheid zo hoog mogelijk en het schalen zo eenvoudig mogelijk.

NEAR Protocol bouwt eigenlijk dus een versie van Ethereum, waarbij ze deze goedkoper, sneller, groter in potentie en gebruiksvriendelijker te maken. Daarnaast promoot NEAR Protocol dat zij erg klimaatneutraal zijn. Het doel is zelfs dat NEAR Protocol in de toekomst volledig klimaatneutraal opereert. Dit wil NEAR Protocol bereiken door elke transactie op een bepaalde manier te compenseren.

Hoe werkt de NEAR blockchain?

Near Blockchaiin

Uitleg over Near Blockchain

NEAR Protocol zou de naam Ethereum killer dus graag waar willen maken. Ze willen beter, groter en meer gebruikt worden dan Ethereum. Om dit te doen, heb je echter een goede blockchain nodig. Ethereum is niet voor niets de tweede grootste cryptocurrency op de markt geworden, na de cryptovaluta Bitcoin (BTC). Maar wat is er zo bijzonder aan de NEAR blockchain?

Eén van de manieren waarop NEAR Protocol dit wil bereiken, is door hun speciale Nightshade sharding mechanisme. Sharding is een technologie waarbij een blockchain als het ware wordt verbreedt, waardoor er meer stations zijn die transacties kunnen voltooien. Je kunt sharding in zekere zin vergelijken met de kassa’s bij een supermarkt.

Stel je voor dat er 20 mensen in de rij staan. Deze 20 mensen kunnen veel sneller geholpen worden wanneer er 5 kassa’s open zijn dan wanneer er 1 kassa open is. Ditzelfde geldt voor sharding. Als een blockchain gebruikmaakt van sharding, kunnen transacties sneller behandeld worden dan bij een blockchain die geen gebruikmaakt van sharding.

Naast dit sharding mechanisme, maakt de NEAR blockchain ook gebruik van het consensus algoritme Proof of Authority (PoA), waar Ethereum gebruikmaakt van Proof of Stake (PoS). Hierbij krijgen alle nodes in het netwerk een bepaalde reputatie toegewezen. Hun reputatie kan beter worden, wanneer ze bewijzen een goede node te zijn. Een node staket dan ook geen cryptocurrency’s, maar staket letterlijk zijn of haar identiteit. Dit consensus algoritme werd bedacht door één van de founders van Ethereum, maar hij is verder niet betrokken bij NEAR Protocol.

NEAR Protocol werd namelijk opgericht door Alex Skidanov en Illia Polosukhin. Alex Skidanov werkte voordat hij aan de slag ging met NEAR Protocol, waar Illia Polosukhin werkte voor Microsoft. Het idee voor NEAR Protocol ontstond bij de heren in 2018, toen de ontwikkeling begon. Later, in 2020, vond de lancering van de eerste versie van de blockchain plaats.

Wat is de NEAR token?

De coin van NEAR Protocol

De coin van NEAR Protocol

Bij de NEAR blockchain hoort ook een coin, namelijk: NEAR. Deze coin dient als de native coin binnen het ecosysteem. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt als betaalmiddel binnen het ecosysteem, wanneer ontwikkelaars een decentrale applicatie (dApp) bouwen.

Ook wordt deze gebruikt binnen het Proof of Authority algoritme, om de blockchain überhaupt decentraal te laten opereren. Zo wordt NEAR uitgekeerd aan de nodes binnen het netwerk, in ruil voor hun bijdrage.

Op het moment van schrijven (12 oktober 2022), is NEAR Protocol (NEAR) de 30ste grootste cryptocurrency op de markt. De coin heeft een market cap van ruim $2,5 miljard. De prijs van de coin staat op dit moment op $3,20. Dat is ver van de all-time high af. Op het hoogste punt stoind de coin prijs van NEAR namelijk op ruim $20.

NEAR is op een heleboel verschillende exchanges beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan Binance, Kucoin, Huobi, Crypto.com, OKX, FTX en Coinbase.

De NEAR blockchain in het kort: alles wat je moet weten

NEAR Protocol (NEAR) wordt ook wel een Ethereum killer genoemd, maar is dit terecht? De nama NEAR komt van het book “The Singularity is Near”, waarin een toekomstvisie wordt beschreven waarin de natuur en de technologie steeds meer verweven raken.

NEAR Protocol focust zich met name op het ontwikkelen van een zo goed mogelijk platform voor de developers. NEAR Protocol wil het zo eenvoudig mogelijk maken voor ontwikkelaars om decentrale blockchain applicaties te bouwen. Hierbij is het doel om dit proces zo eenvoudig, goedkoop, snel en schaalbaar te maken.

Bij NEAR Protocol hoort de NEAR coin. Dit is de native coin van de NEAR blockchain. Deze dient bijvoorbeeld als betaalmiddel binnen het ecosysteem, maar ook als de coin die uitgekeerd wordt aan de nodes binnen het netwerk.

Of NEAR Protocol daadwerkelijk een Ethereum killer gaat zijn moet nog blijken. Het project doet het in ieder geval niet slecht tot nu toe, daar NEAR de 30ste grootste cryptocurrency op de markt is. Wij houden de ontwikkelen rondom het project in elk geval nauw in de gaten en zullen je hierover op de hoogte houden!

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Blockchain

Jouw domeinnaam op de blockchain met ENS

3 minuten leestijd
Wanneer we de evolutie onder de loep nemen die de blockchain en de cryptowereld door de jaren heen heeft doorgemaakt kunnen we…
Blockchain

Ardana, de eerste stablecoin op het Cardano ecosysteem

3 minuten leestijd
Cardano kennen we uiteraard allemaal wel. Voor dit project geldt dat ze al een behoorlijk lange tijd in ontwikkeling is. Ondertussen kunnen…
Blockchain

Proof of Work (PoW) consensusalgoritme complete uitleg

4 minuten leestijd
Wil je te weten komen wat het Proof of Work consensusalgoritme is? Lees dan dit artikel en doe kennis op over het…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *